Εύκολος Στόχος

2
Εύκολος Στόχος

Για περισσότερο από μία δεκαετία, η ζωή της Μορίν Κίρνι ήταν μια καθημερινή μάχη. Καριερίστρια που έφτασε μέχρι τις διευθυντικές θέσεις γαλλικής πολυεθνικής εταιρείας πυρηνικής ενέργειας, αλλά ταυτόχρονα και αποφασιστική συνδικαλίστρια, η Κίρνι ήταν υπεύθυνη για τη διατήρηση της ισορροπίας ανάμεσα στο δίκαιο του εργατικού δυναμικού και τους σχεδιασμούς της πανίσχυρης πολυεθνικής. Μέχρι τη στιγμή που στα χέρια της ιρλανδικής καταγωγής Γαλλίδας φτάνουν πληροφορίες που αποκαλύπτουν την ύπαρξη μιας δυνητικά επικίνδυνης δολοπλοκίας ανάμεσα σε κρατικούς υπαλλήλους και μέλη της εταιρείας. Τότε, η Κίρνι αποφασίζει να αναλάβει δράση ώστε να προστατεύσει τα εργατικά συμφέροντα, κίνηση που επιφέρει αδιανόητες και ακραίες συνέπειες. Ήτοι, τον αποτρόπαιο βιασμό της και ακολούθως τη δημόσια διαπόμπευσή της.

Εύκολος Στόχος κριτική1

Η απίστευτη ιστορία της Κίρνι, η οποία εκτυλίσσεται στη μεταβατική περίοδο ανάμεσα στο τέλος των κυβερνήσεων του Νικολά Σαρκοζί και την έναρξη της προεδρίας Φρανσουά Ολάντ, αποτελεί ένα αποκρυσταλλωμένο μωσαϊκό διαφόρων μορφών σεξισμού. Καθώς η ίδια, ως γυναίκα σε θέση ισχύος, καλείται να διαχειριστεί συχνά την υποτίμηση των ικανοτήτων της, τον ύπουλο ανταγωνισμό και, πρωτίστως, την καχυποψία. Εκείνη με την οποία την αντιμετωπίζουν οι αστυνομικές αρχές όταν καταγγέλλει το βιασμό της, φτάνοντας στο σημείο να υποστηρίζουν πως είναι ψεύτικος. Μια ιστορία, λοιπόν, η οποία συστήνεται αρχικά ως πολιτικό θρίλερ προτού πάρει τη μορφή ψυχογραφήματος, με πυρήνα την οδύνη που συνοδεύει την απονομιμοποίηση του γυναικείου τραύματος, για να ειπωθεί με σωστούς όρους έχει ανάγκη από έναν δεινό αφηγητή. Κακά τα ψέματα, αυτή δεν είναι μια ικανότητα που χαρακτηρίζει τον Ζαν-Πολ Σαλομέ, ο οποίος εδώ, μετά τη "Νονά της Νύχτας" (2020), επανενώνεται με την πρωταγωνίστρια Ιζαμπέλ Ιπέρ.

Εύκολος Στόχος κριτική2

Ο Σαλομέ εκπληρώνει διεκπεραιωτικά το ρόλο του, ποντάροντας στο ότι η ταινία του θα αποκτήσει ένταση απλώς επειδή βασίζεται σε "πραγματικά γεγονότα", σε συνδυασμό με την πάντα αξιόπιστη παρουσία της Ιπέρ. Η απουσία στιβαρής σκηνοθεσίας, έστω μιας κάποιας ματιάς, εκτός του ότι αποδυναμώνει την ουσία της ιστορίας της Κίρνι, προδίδει τις εξόφθαλμες αδυναμίες του Σαλομέ. Όπως ο αδέξιος τρόπος με τον οποίο καταλήγει, άθελά του, να μεταφέρει την αμφιβολία γύρω από τις μετά το βιασμό προθέσεις της ηρωίδας του στη μεριά του θεατή. Αβίαστο φάουλ, αλλά φάουλ, από τη στιγμή που το φιλμ στη συνέχεια (προφανώς) τίθεται δικαίως υπέρ της. Κατώτερες προσδοκιών και ταλέντου είναι και οι ερμηνείες, αφενός της χλιαρότατης Ιπέρ, αφετέρου του Ιβάν –δεν καταλαβαίνω την έκρηξή σου– Ατάλ, στο ρόλο του αφεντικού και ορκισμένου εχθρού της ηρωίδας, ο οποίος υιοθετεί ένα στιλ ανάμεσα στο σαιξπηρικό και το παροξυσμικό…

Γαλλία, Γερμανία. 2023. Διάρκεια: 121΄. Διανομή: CINOBO.

Περισσότερες πληροφορίες

Εύκολος Στόχος

La Syndicaliste / The Sitting Duck
2
  • Δραματική
  • 2023
  • Διάρκεια: 121 '
  • Ζαν Πολ Σαλομέ

Μια ισχυρή συνδικαλίστρια σε πολυεθνική εταιρεία πυρηνικής ενέργειας αποκτά απόρρητες πληροφορίες, σύμφωνα με τις οποίες απειλούνται εκατοντάδες θέσεις εργασίας. Αποφασίζει τότε να αναλάβει δυναμικά δράση, αγνοώντας ότι έτσι βάζει σε κίνδυνο τη ζωή της.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Επιστροφή στην Εποχή των Δεινοσαύρων

Ανήλικη σε όλα της περιπέτεια φαντασίας, στην οποία κανείς θεατής άνω των οκτώ χρονών δεν γελά, δεν αγωνιά και δεν εντυπωσιάζεται.

ΓΡΑΦΕΙ: ΧΡΗΣΤΟς ΜΗΤΣΗς
09/05/2024

Detective Conan: Το Μαύρο Υποβρύχιο

Γνωριμία με ένα εξαιρετικά πετυχημένο στην Ιαπωνία franchise anime, το οποίο έχει αισίως φτάσει στην 27η ταινία του και έχει πλέον βάλει μπροστά τον αυτόματο πιλότο.

Sobibor

Μια συναρπαστική αληθινή ιστορία, η οποία αποτυπώνεται στην οθόνη με σκηνοθετική αρτιότητα, αλλά και παλιομοδίτικη μελοδραματική υπερβολή.

The Big Father

Απίστευτα αδέξια και σκανδαλωδώς αφελής κοινωνική σάτιρα, στην οποία είναι σχεδόν αδύνατον να ξεχωρίσεις τα ηθελημένα από τα ακούσια αστεία.

Οι ταινίες που έρχονται στις αίθουσες την Πέμπτη 9/5

Η επιστροφή ενός επικού franchise και ένα διχαστικό arthouse φιλμ προσεχώς στις μαρκίζες των κινηματογράφων.

Οι αξέχαστοι ρόλοι της Άννας Παναγιωτοπούλου στο σινεμά

Αποχαιρετούμε μια από τις πιο αγαπημένες ηθοποιούς του ελληνικού κινηματογράφου.

Οι ταινίες που ανυπομονούμε να δούμε στις αίθουσες τον Μάιο

Ο καινούριος Λάνθιμος, η "Furiosa" Άνια Τέιλορ-Τζόι και η κινηματογραφική εμφάνιση - έκπληξη της Βίκυς Καγιά προσεχώς στις μαρκίζες των κινηματογράφων.