Vicky Cristina Barcelona

3,5

Επιστροφή στην κωμωδία για έναν σε πλήρη φόρμα Γούντι Άλεν, ο οποίος υπογράφει μια από τις αστειότερες ταινίες του.

Vicky Cristina Barcelona κριτική

Από τη μια μεριά το μεσογειακό καλοκαίρι, το φλαμένκο και φυσικά οι αρρενωποί Σπανιόλοι. Από την άλλη μεριά οι δύο όψεις της αμερικανικής θεώρησης των πραγμάτων. Μια πραγματιστική, τακτοποιημένη και συντηρητική –η  αρραβωνιασμένη Βίκι που κάνει το μεταπτυχιακό της πάνω στην καταλανική πολιτιστική ταυτότητα– και μια ρομαντική, ενστικτώδης και αναποφάσιστη – η Κριστίνα, η οποία μόλις γύρισε μια μικρού μήκους ταινία και θέλει να αφήσει πίσω της την τελευταία, άσχημη ερωτική της σχέση. Στη μέση ο Γούντι Άλεν σε μεγάλα κέφια, διασκεδάζοντας αφάνταστα με τις ιδεοληψίες και τις προκάτ συμπεριφορές με τις οποίες πλησιάζουν οι άντρες τις γυναίκες και ο ένας πολιτισμός τον άλλον.

Παρωδώντας με τακτ όλα τα κλισέ της intellectual γοητείας, στήνει ένα ξεκαρδιστικό ερωτικό γαϊτανάκι γύρω από τον απολαυστικό Χουάν Αντόνιο (Μπαρδέμ), εναλλάσσει όλους τους ανάλαφρους κωμικούς τόνους και σαρκάζει με βαθιά ειρωνία αυτήν τη φωτεινή, ανέμελη χαρά της ζωής. Και τότε εμφανίζεται η Πενέλοπε Κρουζ και βάζει φωτιά στα τόπια. Βγαλμένη θαρρείς από μελόδραμα του Αλμοδόβαρ, από σουρεαλιστική σάτιρα ή από b-movie θρίλερ, παρασύρει με τον δυναμισμό της τα Αμερικανάκια, τον Χουάν Αντόνιο και ολόκληρη την ταινία. Παθιασμένη, αυτοκαταστροφική και τσαμπουκαλού, παίρνει με το ένα χέρι τον "ατσαλάκωτο" έρωτα και τον ρίχνει στο κρεβάτι και με το άλλο την κωμωδία και την απογειώνει με ιλιγγιώδεις ρυθμούς. Οι θυελλώδεις τσακωμοί της με τον Χαβιέ Μπαρδέμ στα... αγγλοϊσπανικά είναι κομμάτια ανθολογίας και η ερμηνεία της αντάξια για πολλά Όσκαρ. Και πίσω από όλο αυτό τον χαβαλέ, μια καλά κρυμμένη απελπισία που περιγράφει ιδανικά το "ούτε μαζί σου ούτε χωρίς εσένα" του amour fou.

Περισσότερες πληροφορίες

Vicky Cristina Barcelona

3,5
  • Κωμωδία
  • 2008
  • Διάρκεια: 96 '
  • Γούντι Άλεν

Δύο Αμερικανίδες με εντελώς διαφορετικό χαρακτήρα ξεκινούν τις διακοπές τους στην Ισπανία και μπλέκονται συναισθηματικά με έναν γοητευτικό, μποέμ ζωγράφο. Τα πράγματα περιπλέκονται περισσότερο όταν εμφανίζεται η πρώην σύζυγός του, με την οποία εκείνος διατηρεί μια παράξενη, παθιασμένη σχέση.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Ουρές στις αίθουσες για το "Μην Ανοίγεις την Πόρτα"

Εντυπωσιακότατη πρεμιέρα για το θρίλερ των Unboxholics, το οποίο έκοψε 27.000 εισιτήρια την πρώτη μέρα προβολής του, ενώ έχει σημειώσει ρεκόρ προπωλήσεων.

ΓΡΑΦΕΙ: ΧΡΗΣΤΟς ΜΗΤΣΗς
27/04/2024

Τι έμεινε από την τελετή απονομής του βραβείου κοινού LUX, πέρα από την υποχρέωση ψήφου στις επικείμενες Ευρωεκλογές;

Μια χούφτα αξιόλογες ταινίες με κοινωνικό πρόσημο, μια ψαλμωδία στα Εσθονικά και μια σημαία με τα αστεράκια της ΕΕ.

Οι καλύτερες ταινίες που παίζουν τώρα στα σινεμά (25/4-1/5)

Μια λίστα με τις ιδανικότερες προτάσεις για κινηματογραφική έξοδο αυτήν την εβδομάδα.

Ο Λοράν Καντέ ήταν ένας λαϊκός σκηνοθέτης

Ένας από τους πιο ενδιαφέροντες Γάλλους δημιουργούς έχασε τη ζωή του σε ηλικία 63 ετών.

Η αβεβαιότητα για την Ίριδα παραμένει

Τα μέλη του ΠΟΦΠΑ καταγγέλλουν την παντελή αδιαφορία της διοίκησης του ΕΚΠΑ τόσο για το μέλλον της ιστορικής αίθουσας όσο και για τις δράσεις του Ομίλου.

Ο Ράιαν Γκόσλινγκ μάς συστήνεται ως ο "Κασκαντέρ"

Δείτε αποκλειστικά στο "α" ένα απόσπασμα από τα παρασκήνια της νέας ταινίας του διάσημου ηθοποιού.

"Stop Making Sense": Στον κόσμο ενός κεφαλιού

Τίποτα δεν έχει νόημα. Αλλά το "Stop Making Sense" έχει.