5+1 φεστιβάλ για νησιώτικες κινηματογραφικές εξορμήσεις

Ποιος είπε ότι οι βουτιές στη θάλασσα δε συνδυάζονται με καλό σινεμά;

Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Σύρου νέο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Σύρου / ©Αλέξανδρος Πετράκης

Ο φεστιβαλικός χάρτης της Ελλάδας έχει διευρυνθεί ραγδαία τα τελευταία χρόνια, με αποτέλεσμα οι εγχώριες κινηματογραφικές διοργανώσεις να έχουν εξαπλωθεί σε κάθε άκρη της επικράτειας. Ανάμεσά τους, φυσικά και τα νησιά, τα οποία προσφέρουν τον απόλυτο συνδυασμό σινεφιλίας, βουτιών σε μαγευτικές θάλασσες και προβολών σε εκστατικό φόντο. Τα φεστιβάλ που ακολουθούν πρόκειται σύντομα να ανάψουν τους προβολείς τους και σας περιμένουν να τα επισκεφτείτε φορώντας τα μαγιό σας.

Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ανάφης (6-11/7)

Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ανάφης logo

Πρωτοεμφανιζόμενη διοργάνωση που φιλοδοξεί να γίνει θεσμός, το πρόγραμμά της αφιερώνεται σε ελληνικές και διεθνείς μικρού μήκους, τις οποίες έχει επιλέξει μία πολύπειρη ομάδα κινηματογραφιστών και προγραμματιστών. Έπειτα, όπως αναφέρουν οι ίδιοι οι διοργανωτές, "ένα από τα πλεονεκτήματα του φεστιβάλ είναι οι υπαίθριοι χώροι προβολής του, που επιτρέπουν στο κοινό να απολαύσει τις ταινίες σε μια μοναδική ατμόσφαιρα. Οι προβολές θα συνοδεύονται από θεματικά πάρτυ και εκδηλώσεις networking, προσφέροντας την ευκαιρία για ανταλλαγή απόψεων και συνεργασίες ανάμεσα σε κινηματογραφιστές και καλλιτέχνες από διάφορες γωνιές του πλανήτη". Φασάρα; Νομίζουμε ναι… Περισσότερες πληροφορίες εδώ.

Φεστιβάλ Κινηματογράφου Σαντορίνης (13-14/7)

sff1

Για έκτη χρονιά η Θήρα και το ιστορικό θερινό Cine Καμάρι, φιλοξενούν το διεθνούς εμβέλειας φεστιβάλ μικρού μήκους, το οποίο ανήκει στην ομπρέλα της HF Productions που δραστηριοποιείται σε 13 χώρες της Ευρώπης, της Ασίας, της Αμερικής και της Αυστραλίας. Ξεχωριστό χαρακτηριστικό του φετινού προγράμματος το τρίωρο εργαστήριο κινουμένων σχεδίων στο εντυπωσιακό Βιομηχανικό Μουσείο Τομάτας "Δ. Νομικός", όπου οι λιλιπούτειοι σινεφίλ θα έχουν την ευκαιρία να φτιάξουν το ολοδικό τους stop motion animation! Περισσότερες πληροφορίες εδώ.

Aegean Film Festival (21-30/7)

Aegean Film Festival νέο

Διοργάνωση που συνδυάζει τον κοσμοπολιτισμό, την ηλιοθεραπεία και τις διεθνείς πρεμιέρες, το Aegean Film Festival ύστερα από δύο βερσιόν σε Σπέτσες και Πάρο, επιστρέφει στη "γενέτειρά" του Πάτμο. Στο πληθωρικό πρόγραμμά του ξεχωρίζουν οι επιλογές των μεγάλου μήκους ταινιών, όπως το αγωνιώδες θρίλερ "Inside" (Βασίλης Κατσούπης) με τον Γουίλεμ Νταφόε σε ερμηνευτικό σόλο και το γεμάτο σασπένς "Ο Εχθρός Δίπλα μου" του υποψήφιου για Όσκαρ Ροδρίγο Σορογκογιέν ("Κανείς δεν Μπορεί να μας Σώσει", "Ο Έκπτωτος"). Διαβάστε τις εντυπώσεις μας από τη διοργάνωση του 2021 εδώ.

Syros International Film Festival (28-31/7)

Drive-in, περφόμανς και ξεχωριστές ταινίες στο 8ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Σύρου

Ένα από τα πιο εκλεκτικά κινηματογραφικά φεστιβάλ της χώρας, το οποίο πια αποτελεί σημείο αναφοράς στα πολιτισμικά γεγονότα των Κυκλάδων, το SIFF έχει καταφέρει να φέρει σπουδαία φιλμ και events στην Ερμούπολη, αναδεικνύοντας παράλληλα τις ιδιαιτερότητες του νησιού. Εν αναμονή της ανακοίνωσης του πλήρως προγράμματος, ήδη έχει ξεχωρίσει η έναρξη με το κλασικό φιλμ της Τζούλι Ντας με τίτλο "Daughters of the Dust" (1991), το οποίο αποτελεί την πρώτη ταινία Αφροαμερικανίδας που κυκλοφόρησε εμπορικά στις ΗΠΑ. Διαβάστε τις εντυπώσεις μας από τη διοργάνωση του 2020 εδώ.

Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Καστελόριζου "Πέρα από τα Σύνορα" (20-27/8)

Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Καστελλόριζου νέο

Σταθερά ανερχόμενο και διαρκώς πιο διευρυμένο, το εν λόγω φεστιβάλ φέρνει στο ακριτικό νησί σημαντικούς νέους και παλαιότερους τίτλους του σινεμά τεκμηρίωσης, χωρίς να παραλείπει τη φιλοξενία καλεσμένων από όλο τον κόσμο. Φέτος η διοργάνωση σηκώνει αυλαία με το "Γελαστό Παιδί" (Άλαν Γκίλσελαν), στο οποίο καταγράφεται η σχέση του διάσημου τραγουδιού ανάμεσα στους επαναστάτες Μπρένταν Μπίαν και Μάικλ Κόλινς με τον ποιητή Βασίλη Ρώτα και το συνθέτη Μίκη Θεοδωράκη. Το φινάλε γίνεται με το ντοκιμαντέρ "Tricks on the Dead" (Τζόρνταν Πάτερσον) όπου εξιστορούνται τα βιώματα του πρώτου μαζικού μεταναστευτικού ρεύματος Κινέζων εργατών στην Ευρώπη.

Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Κεφαλλονιάς "Κύματα" (27/8-3/9)

Για δεύτερη χρονιά το Αργοστόλι γίνεται "φάρος" του σινεμά χάρη σε ένα φεστιβάλ που μοιράζεται τις φιλοδοξίες του ιδρυτή του και βραβευμένου location manager Μαρίνου Σκλαβουνάκη ("Μαγνητικά Πεδία"). Μονάχα μια ματιά στους καλεσμένους είναι αρκετή για να πείσει: Γιάννης Οικονομίδης, Γιάννης Αγγελάκας, Εύα Στεφανή και οι Σέρβοι Σλόμπονταν Σίγιαν και Σρνταν Γκολούμποβιτς, είναι μερικοί από όσους θα βρεθούν στην Κεφαλονιά, για μια διοργάνωση που υπόσχεται να μείνει αξέχαστη.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Τα ευρωπαϊκά βραβεία animation Emile Awards στο Animasyros 2024

Η μεγάλη γιορτή των ευρωπαϊκών βραβείων κινουμένων σχεδίων έρχεται ξανά για να βραβεύσει τις καλύτερες ταινίες της χρονιάς.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
30/04/2024

Το ντοκιμαντέρ "Εκείνη τη μέρα" των Στρατή Βογιατζή και Δημήτρη Κούρτη στην Εναλλακτική Σκηνή της ΕΛΣ

Ένα φιλμικό δοκίμιο πάνω στη σχέση ανθρώπινου και μη ανθρώπινου κόσμου με αφορμή την καταστροφική πυρκαγιά στη Βόρεια Εύβοια τον Αύγουστο του 2021.

Ελληνικό box office: Οι θεατές "άνοιξαν την πόρτα"

Το θρίλερ των Unboxholics "Μην Ανοίγεις την Πόρτα" γέμισε τις αίθουσες και έκανε ρεκόρ ανοίγματος τετραημέρου, ξεπερνώντας κι αυτό της "Φόνισσας", με 81.666 θεατές.

Florian Fernandez, ο νέος επικεφαλής του "Short Film Hub"

Το φεστιβάλ φιλοδοξεί να συνδέσει ταλαντούχους σκηνοθέτες, σεναριογράφους και παραγωγούς με την διεθνή και την εγχώρια κινηματογραφική βιομηχανία.

Οι ταινίες που έρχονται στις αίθουσες τη Μεγάλη Πέμπτη 2/5

Μια "Barbenheimer" περιπέτεια, ένας πορτοκαλί γάτος και τρόμος από τη Γαλλία προσεχώς στις μαρκίζες των κινηματογράφων.

Ουρές στις αίθουσες για το "Μην Ανοίγεις την Πόρτα"

Εντυπωσιακότατη πρεμιέρα για το θρίλερ των Unboxholics, το οποίο έκοψε 27.000 εισιτήρια την πρώτη μέρα προβολής του, ενώ έχει σημειώσει ρεκόρ προπωλήσεων.

Τι έμεινε από την τελετή απονομής του βραβείου κοινού LUX, πέρα από την υποχρέωση ψήφου στις επικείμενες Ευρωεκλογές;

Μια χούφτα αξιόλογες ταινίες με κοινωνικό πρόσημο, μια ψαλμωδία στα Εσθονικά και μια σημαία με τα αστεράκια της ΕΕ.