Σινεμά με άρωμα αλμύρας στο 10ο Aegean Film Festival

Η κοσμοπολίτικη διοργάνωση ολοκληρώθηκε κάνοντας στάση για πρώτη φορά στις Σπέτσες και για ακόμα μία φορά στην Πάρο, συνδυάζοντας ποιοτικό σινεμά από όλο τον κόσμο με ολοήμερες βουτιές στα καταγάλανα νερά του Αιγαίου.

Σινεμά με άρωμα αλμύρας στο 10ο Aegean Film Festival

Διαπίστευση; Τσεκ. Πρόγραμμα; Τσεκ. Μαγιό; Τσεκ. Ποδήλατο; Τσεκ. Ίσως μοιάζει περίεργο, αλλά αυτά τα τέσσερα αντικείμενα, συν το αντηλιακό, ήταν τα μόνα που χρειαζόμουν για την παρακολούθηση του 10ου Aegean Film Festival (18/7-2/8) στις Σπέτσες. Ο θεσμός, ο οποίος πλέον μετακόμισε από την Πάτμο και έχει ως έδρα το νησί του Αργοσαρωνικού αλλά και την Πάρο, ανοίγει ένα νέο κεφάλαιο στη δυναμική ιστορία του και δείχνει έτοιμος για νέες κινηματογραφικές προκλήσεις.

Και cool και σινεφίλ

Σινεμά με άρωμα αλμύρας στο 10ο Aegean Film Festival - εικόνα 1
Η ρουτίνα του φεστιβάλ περιλαμβάνει ηλιοθεραπεία τη μέρα και ποιοτικό σινεμά τα βράδια

Η χαλαρή διάθεση χαρακτηρίζει τους ρυθμούς και το ταμπεραμέντο της διοργάνωσης, η οποία ωστόσο γνωρίζει πώς να εκμεταλλεύεται τους χώρους των νησιών που επισκέπτεται. Επί παραδείγματι, στην παραλία της Αγίας Μαρίνας είχαμε την ευκαιρία να δούμε ξανά μία από τις πιο καλοκαιρινές ταινίες των τελευταίων ετών, το ρομαντικό «Monday», παρουσία του σκηνοθέτη Αργύρη Παπαδημητρόπουλου. Από την άλλη, κάνοντας γρήγορο πετάλι μέχρι το λιμάνι και φτάνοντας ως το προαύλιο του εντυπωσιακού μουσείου προς τιμήν της αγωνίστριας της Επανάστασης Λασκαρίνας Μπουμπουλίνας, παρακολουθήσαμε μερικές εξαιρετικές μικρού μήκους ταινίες, όπως το συγκλονιστικό ντοκιμαντέρ «My Uncle Tudor» (Όλγκα Λουκοβνίκοβα), το οποίο απέσπασε τη φετινή Χρυσή Άρκτο της Μπερλινάλε στην αντίστοιχη κατηγορία.

Σινεμά με άρωμα αλμύρας στο 10ο Aegean Film Festival - εικόνα 2
Στην απονομή των βραβείων με την κριτική επιτροπή και δεξιά τον καλλιτεχνικό διευθυντή Μπάμπη Τσούτσα

Έπειτα, ύστερα από μια δροσιστική βουτιά και λίγο μαύρισμα στην πλαζ του Καϊκιού, μεταφερθήκαμε στον επιβλητικό χώρο της Αναργυρείου και Κοργιαλενείου Σχολής για μερικές ακόμα μικρού μήκους, οι οποίες αυτήν τη φορά ανήκαν σε Έλληνες δημιουργούς. Μεταξύ άλλων είδαμε το ατμοσφαιρικό «Dakar» (Στέλιος Μωραϊτίδης) και το πολυταξιδεμένο «Route-3» του Θανάση Νεοφώτιστου, το οποίο μάλιστα έφυγε από τις Σπέτσες προσθέτοντας στην τροπαιοθήκη του το βραβείο καλύτερης ελληνικής μικρού μήκους. Το εν λόγω φορμά έχει την τιμητική του στο φεστιβάλ, το οποίο απένειμε επίσης δάφνες στο αριστουργηματικό «Naya» (Σεμπάστιαν Μάλντερ), που δικαίως αναδείχθηκε σε καλύτερη ταινία του Αιγαίου, τη στιγμή που ειδική μνεία απέσπασε το αφηγηματικό πρωτότυπο φιλμ «Όπως θα Συνέβαιναν Μέσα στο Νερό» της ταλαντούχας Ανθής Δαουτάκη.

Όπως καταλαβαίνετε, λοιπόν, η ρουτίνα του Aegean Film Festival περιλαμβάνει ηλιοθεραπεία τη μέρα και ποιοτικό παγκόσμιο σινεμά το βράδυ, προσφέροντας πολλές ευκαιρίες συνάντησης με τους διεθνείς καλεσμένους της διοργάνωσης. Σαν ένα μικρό σχόλιο να πούμε πως θα θέλαμε περισσότερη εμπλοκή της τοπικής κοινωνίας στις φεστιβαλικές δράσεις. Αν και πρώτη χρονιά στις Σπέτσες ήταν αυτή, υπάρχουν άπλετες ευκαιρίες στο μέλλον...

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Οι ταινίες που έρχονται στις αίθουσες την Πέμπτη 23/5

Άντονι Χόπκινς, Ράσελ Κρόου και Ράιαν Ρέινολντς προσεχώς στις μαρκίζες των κινηματογράφων.

ΓΡΑΦΕΙ: ΓΙΑΝΝΗς ΚΑΝΤΕΑ-ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟς
19/05/2024

Αποχαιρετήστε τον Γιούργκεν Κλοπ με αυτό το must ντοκιμαντέρ

Οι άνθρωποι δούλεψαν στενά με τον σπουδαίο προπονητή της Λίβερπουλ μιλούν στα πέντε επεισόδια του "Jürgen".

77ο Φεστιβάλ Καννών: Ο Λάνθιμος διηγείται κατασκότεινες "Ιστορίες Καλοσύνης"

Επιστροφή στην εποχή του "Κυνόδοντα" και των "Άλπεων" για τον Έλληνα σκηνοθέτη, ο οποίος αν και εντυπωσιάζει με τη γεμάτη αυτοπεποίθηση δεξιοτεχνία του, κινδυνεύει να χάσει πολλούς από τους όψιμους θαυμαστές του.

Έρχονται κλασικά ιαπωνικά αριστουργήματα στα θερινά σινεμά

Ακίρα Κουροσάβα, Μίκιο Ναρούσε, Σοσέι Ιμαμούρα, Κένζι Μιζογκούτσι, Γιασουχίρο Όζου, Κον Ιτσικάουα, Κιγιόσι Κουροσάουα, Τακάσι Μίικε, Τεϊνοσουκε Κινουγκάσα, Χιρόσι Τετσιγκαχάρα & Μασάκι Κομπαγιάσι, σε ένα αφιέρωμα στους Ιαπωνικούς κινηματογραφικούς θησαυρούς.

Οι καλύτερες ταινίες που παίζουν τώρα στα σινεμά (15-22/5)

Μια λίστα με τις ιδανικότερες προτάσεις για κινηματογραφική έξοδο αυτήν την εβδομάδα.

Στο φεστιβάλ Αγών το σινεμά συναντά την αρχαιολογία

Ανακαλύψτε το πρόγραμμα της διοργάνωσης όπου η ιστορία εμπνέει τον κινηματογράφο.

77ο Φεστιβάλ Καννών: Το Megalo (χαμένο) στοίχημα του Φράνσις Κόπολα

Διπλά βραβευμένος με Χρυσό Φοίνικα, ο σκηνοθέτης του "Νονού" παρουσιάσε στις Κάννες το κινηματογραφικό σχέδιο στο οποίο επένδυσε σαράντα χρόνια από τη ζωή του. Το "Megalopolis", όμως, αποδείχτηκε δυστυχώς μια εκκωφαντική αποτυχία.