Η καλύτερη ταινία όλων των εποχών στους κινηματογράφους

jeanne_dielman2

Τον περασμένο Δεκέμβριο, το έγκριτο κινηματογραφικό περιοδικό Sight & Sound, δημοσίευσε τα αποτελέσματα της ψηφοφορίας που διεξάγει κάθε δέκα χρόνια (από τη δεκαετία του ‘50), με τη συμμετοχή εκατοντάδων κριτικών από όλο τον κόσμο, για την ανάδειξη των καλύτερων ταινιών όλων των εποχών. Για πρώτη φορά στην ιστορία, στην πρώτη θέση δε βρέθηκαν ούτε ο "Πολίτης Κέιν" (Όρσον Γουέλς) ούτε ο "Δεσμώτης του Ιλίγγου" (Άλφρεντ Χίτσκοκ), φιλμ τα οποία μεσουρανούσαν στο "χρυσό" και το "αργυρό" βάθρο διαχρονικά, αλλά η ταινία μιας γυναίκας.

Ο λόγος για το ριζοσπαστικό αριστούργημα "Ζαν Ντιλμάν" (1975) της Σαντάλ Άκερμαν, η ανάδειξη του οποίου στο νούμερο ένα έφερε καλοδεχούμενες ανατροπές, αλλά και επικρίσεις από την κινηματογραφική κοινότητα. Τώρα, έχετε την ευκαιρία και εσείς να την παρακολουθήσετε, καθώς κυκλοφορεί σε επανέκδοση, μάλιστα σε ψηφιακά αποκατεστημένη κόπια που θα προβάλλεται αποκλειστικά στο θερινό σινεμά Κάρμεν. Δείτε το αναλυτικό πρόγραμμα προβολών εδώ.

Διαβάστε Επίσης

Περισσότερες πληροφορίες

Ζαν Ντιλμάν

Jeanne Dielman, 23 quai du Commerce, 1080 Bruxelles
5
  • Σινεφίλ
  • 1975
  • Διάρκεια: 202 '
  • Σαντάλ Ακερμάν

Η επαναλαμβανόμενη καθημερινότητα μιας Βελγίδας νοικοκυράς και μητέρας ενός εφήβου, η οποία τον βοηθά στα μαθήματά του, καθαρίζει, μαγειρεύει, τακτοποιεί το σπίτι και πηγαίνει για ύπνο. Κατά την απουσία του γιου της, δέχεται πελάτες για σεξ στην κρεβατοκάμαρά της.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Στον Ιστό του Τρόμου

Καλοκουρδισμένο, κλειστοφοβικό θρίλερ γεμάτο σασπένς, ένταση και ανατριχίλες, στο οποίο υπάρχει χώρος και μια ευθεία κοινωνικοπολιτική αλληγορία.

ΓΡΑΦΕΙ: ΧΡΗΣΤΟς ΜΗΤΣΗς
02/05/2024

Γκάρφιλντ: Γάτος με Πέταλα

Το reboot των αστείων κατορθωμάτων του πιο cool σινε-γάτου ξεκινάει σαν ατακαριστή, μπριόζα κωμωδία καταστάσεων, για να εξελιχθεί σε μια ευρηματικότατη, αγωνιώδη και ξεκαρδιστική "Επικίνδυνη Αποστολή".

Το Χρώμα του Ροδιού

Ένα από τα διαχρονικά αριστουργήματα του ποιητικού σινεμά, το οποίο δημιουργεί ένα μεθυστικών αισθήσεων και συναρπαστικών συναισθημάτων κόσμο (ο αρμένικος πολιτισμός) χάρη στη δύναμη της καθαρής εικόνας.

Επιτέλους όλοι πια μιλάνε για τον Νίκο Παπατάκη

Το Cinobo παρουσιάζει τη φιλμογραφία του ασύγκριτου σκηνοθέτη στην πλατφόρμα του δίνοντας πρόσβαση σε ένα πολύτιμο και εν πολλοίς υποτιμημένο έργο.

Οι 16 Ίριδες που διεκδικεί η "Φόνισσα" ήρθαν νομοτελειακά

Στις υποψηφιότητες της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου αποτυπώνεται η επιτυχία της ποιοτικής διασκευής της Εύας Νάθενα.

Η σχέση του συγγραφέα Πολ Όστερ με τον κινηματογράφο

Θυμόμαστε τα βιβλία του εμβληματικού συγγραφέα που έγιναν ταινίες αλλά και τα φιλμ που ο ίδιος σκηνοθέτησε.

Οι ταινίες που ανυπομονούμε να δούμε στα θερινά το καλοκαίρι

Χαρτογραφούμε το τοπίο των κυκλοφοριών που πρόκειται να μας συντροφεύσουν τους επόμενους μήνες.