Το Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης επιστρέφει στην Εύβοια

Μετά την επιτυχία του παρθενικού Evia Film Project η διοργάνωση πρόκειται σύντομα να επαναληφθεί στην περιοχή.

evia_film_project_new

Ένα χρόνο μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές του 2021 στην Εύβοια, το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης αποφάσισε για πρώτη φορά στην ιστορία του να αφήσει τη συμπρωτεύουσα και να διοργανώσει μια μεγάλη, πολυήμερη εκδήλωση μακριά της. Ένα μίνι φεστιβάλ με περιβαλλοντολογικό προσανατολισμό, "φιλοδοξώντας έτσι να φυτέψουμε ένα σπόρο πολιτισμού και ανάπτυξης", όπως το περιέγραψε ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Ορέστης Ανδρεαδάκης. Κάπως έτσι γεννήθηκε το Evia Film Project, το οποίο υποδέχθηκε συνολικά 500 προσκεκλημένους από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στην Αιδηψό, τη Λίμνη και την Αγία Άννα, όπου και φιλοξενήθηκαν οι δράσεις του event. Τις αναλυτικές εντυπώσεις μας μπορείτε να διαβάσετε εδώ. Επίσης, στη Βόρεια Εύβοια είχαμε την ευκαιρία να συναντήσουμε από κοντά τον εμβληματικό σκηνοθέτη Βόλκερ Σλέντορφ, για μια συζήτηση που μπορείτε να διαβάσετε εδώ.

Φέτος η διοργάνωση επιστρέφει, από τις 20 έως τις 24 Ιουνίου με ελεύθερη είσοδο σε όλες τις εκδηλώσεις της. Πιο συγκεκριμένα, το 2ο Evia Film Project πρόκειται να αναπτυχθεί σε οκτώ άξονες:

- Ταινίες οικολογικού ενδιαφέροντος, κλασικές, αλλά και πρόσφατης παραγωγής, μυθοπλασίας ή ντοκιμαντέρ, που ευαισθητοποιούν, ενημερώνουν, προτρέπουν σε δράση, αποκαλύπτουν τις συνέπειες των ανθρώπινων πράξεων, υμνούν τη μαγεία της φύσης και αναδεικνύουν τη σχέση του ανθρώπου με το περιβάλλον θα προβληθούν στους θερινούς κινηματογράφους Απόλλων της Αιδηψού και Ελύμνιον της Λίμνης. Μάλιστα, πέρυσι, το Φεστιβάλ, σε συνεργασία με τον Δήμο Ιστιαίας-Αιδηψού, αναδιαμόρφωσε το Σινέ Απόλλων στην Αιδηψό, το οποίο ήταν κλειστό επί δεκαετίες. Το σινεμά συνέχισε να λειτουργεί όλο το περσινό καλοκαίρι.

- Οι πιο σύγχρονες VR τεχνολογίες θα παρουσιαστούν μέσα από ταινίες που ανακαλύπτουν διαφορετικές όψεις μιας εκτεταμένης πραγματικότητας. Με την ίδια περιβαλλοντική θεματική, στο πλαίσιο του τμήματος Immersive: All Around Cinema του Φεστιβάλ, οι ταινίες VR θα προσφέρουν στο κοινό της Βόρειας Εύβοιας μια συναρπαστική εμπειρία θέασης, ξεπερνώντας τα κινηματογραφικά είδη και βυθίζοντας τον θεατή στο περιβάλλον της κάθε δημιουργίας.

evia_film_project_new2

- Μια κορυφαία διεθνής συνάντηση θα πραγματοποιηθεί στη Βόρεια Εύβοια, στην Αγορά του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης. Πρόκειται για το CIRCLE Women Doc Accelerator, ένα εξειδικευμένο workshop ανάπτυξης ντοκιμαντέρ που απευθύνεται σε γυναίκες και θηλυκότητες παραγωγούς και σκηνοθέτες. Οι συμμετέχουσες θα βρεθούν στην Βόρεια Εύβοια και θα λάβουν καθοδήγηση από ειδικούς του ντοκιμαντέρ για την ανάπτυξη των πρότζεκτ τους, ενώ στο πλαίσιο του προγράμματος θα πραγματοποιηθούν και masterclasses ανοιχτά στο κοινό.

- Μια συναρπαστική κινηματογραφική περιήγηση στη Βόρεια Εύβοια θα αναδείξει τις μαγικές τοποθεσίες της περιοχής που θα μπορούσαν να αποτελέσουν τόπους γυρισμάτων για μεγάλες παραγωγές από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Αναγνωρισμένοι location managers από όλο τον κόσμο θα συμμετάσχουν σε μια ξεχωριστή εμπειρία που περιλαμβάνει location tours και ένα μοναδικό masterclass.

- Συναντήσεις γνωριμίας και δικτύωσης μεταξύ επαγγελματιών του κινηματογραφικού χώρου. Κάθε πρωί, το Φεστιβάλ διοργανώνει σε ένα ειδυλλιακό τοπίο, μέσα σε φιλική ατμόσφαιρα, brunch εργασίας με τη συμμετοχή κορυφαίων επαγγελματιών του κινηματογράφου (παραγωγών, sales agents, προγραμματιστών φεστιβάλ) από όλο τον κόσμο, με σκοπό το networking και την προώθηση ταινιών μυθοπλασίας και ντοκιμαντέρ. Επίσης, κάθε βράδυ, μετά το τέλος των εκδηλώσεων του Evia Film Project, οι καλεσμένοι του Φεστιβάλ θα έχουν τη δυνατότητα δικτύωσης σε ένα happy hour δίπλα στη θάλασσα.

evia_film_project_new3

- Ένα εντατικό εργαστήριο για φοιτητές. Σημαντικοί κινηματογραφιστές και άνθρωποι του σινεμά θα μοιραστούν τις πολύτιμες εμπειρίες και τη γνώση τους σε ένα εξειδικευμένο workshop, ειδικά διαμορφωμένο για τους φοιτητές του Τμήματος Ψηφιακών Τεχνών και Κινηματογράφου του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών στα Ψαχνά της Εύβοιας. Το εργαστήριο πραγματοποιείται για δεύτερη χρονιά, ύστερα από την περσινή μεγάλη του επιτυχία.

- Πρωτότυπες εκπαιδευτικές δράσεις προγραμματίζονται στη Βόρεια Εύβοια. Με κεντρικό θέμα τη σχέση ανθρώπου – περιβάλλοντος, το Φεστιβάλ προσκαλεί μαθητές ηλικίας 7 έως 12 ετών να παρακολουθήσουν τα εκπαιδευτικά εργαστήρια και μέσω διάδρασης και παιχνιδιού να εξοικειωθούν με τον κινηματογράφο και να ανακαλύψουν τη μαγεία του σινεμά κοντά στη φύση. Όπως και πέρυσι, στις συναντήσεις θα συμμετάσχουν και τα παιδιά των καλεσμένων του Evia Film Project.

- Αναπάντεχες μουσικές βραδιές προσκαλούν το κοινό στη Βόρεια Εύβοια: Το Φεστιβάλ διοργανώνει μια συναυλία – έκπληξη και ένα πρωτότυπο μουσικό δρώμενο για την Ευρωπαϊκή Γιορτή της Μουσικής.

Το αναλυτικό πρόγραμμα του 2ου Evia Film Project θα ανακοινωθεί σύντομα.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Κλείνουν οριστικά οι κινηματογράφοι Πάλας και Αλεξάνδρα;

Δυσοίωνες ειδήσεις που αφορούν δύο ιστορικές αίθουσες της Αθήνας θορύβησαν τους κατοίκους της πόλης τελευταία με τα δεδομένα, ωστόσο, να μην είναι τελεσίδικα.

ΓΡΑΦΕΙ: ΓΙΑΝΝΗς ΚΑΝΤΕΑ-ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟς
19/04/2024

Ο Χρήστος που δε μένει πια εδώ παρουσιάζει το ασύγκριτο "Μαζί, Ποτέ!"

Το ανατρεπτικό φιλμ του Φατίχ Ακίν αφηγείται μια hardcore ερωτική ιστορία στα άκρα που συνδυάζει τρυφερότητα, ανθρωπιά, ασυμβίβαστη τρέλα και rock’n’roll ρομαντισμό.

Η σκηνοθέτρια Ιρίς Καλτενμπάκ γύρισε μία από τις εκπλήξεις της χρονιάς

Στην "Αρπαγή" η πρωτοεμφανιζόμενη δημιουργός υπογράφει ένα ψυχογράφημα που μένει αξέχαστο.

Οι ταινίες "Χάρι Πότερ" επιστρέφουν στους κινηματογράφους

Τα "Epic Movie Nights" φέρνουν ξανά στη μεγάλη οθόνη το franchise που λατρεύουν οι millennials.

"Αγαπούσε τα Λουλούδια Περισσότερο": Η νέα ταινία του Γιάννη Βεσλεμέ στο φεστιβάλ της Τραϊμπέκα

Ο σκηνοθέτης της "Νορβηγίας" ετοιμάζεται για παγκόσμια πρεμιέρα στη σημαντική νεοϋορκέζικη διοργάνωση.

Οι Άλεξ Γκάρλαντ & Κίρστεν Ντανστ μιλούν στο "α" για τον "Εμφύλιο Πόλεμο"

Ο σκηνοθέτης και η πρωταγωνίστρια της πολιτικά φορτισμένης δυστοπικής περιπέτειας απαντούν στις ερωτήσεις του "α" γύρω από τη δημιουργία μιας αγωνιώδους ταινίας, η οποία απεικονίζει έναν ανησυχητικό μελλοντικό κόσμο.

Εμφύλιος Πόλεμος

Πολιτική περιπέτεια γυρισμένη με ρεαλισμό, προβλέψιμα απλοϊκή στην εξέλιξή της και μονοδιάστατη στην παραβολή της για τη σύγχρονη αμερικανική πραγματικότητα.