Οι 5 καλύτερες ταινίες γυρισμένες με κινητά

Όσο απίστευτο και εάν ακούγεται, οι τίτλοι της λίστας έχουν φτιαχτεί με smartphones, συσκευές δηλαδή που μπορεί ήδη να κρατάς στα χέρια σου.

Tangerine «Tangerine»

Αν και απέχουν αρκετά από το να θεωρηθούν απολύτως αξιόπιστη κινηματογραφική επιλογή, την τελευταία δεκαετία τα smartphones έχουν χρησιμοποιηθεί πολλάκις από καταξιωμένους σκηνοθέτες και μη, είτε γιατί η υφή της εικόνας τους προσέδιδε ιδιαίτερο αισθητικό ύφος είτε απλούστατα, διότι ήταν η οικονομικότερη λύση για παραγωγές με πενιχρό ή ανύπαρκτο προϋπολογισμό. Ένα τέτοιο χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί το οσκαρικό ντοκιμαντέρ "Ψάχνοντας τον Sugar Man" (Μάλικ Μπεντζελούλ, 2012). Καθώς τα χρήματα των γυρισμάτων είχαν στερέψει, οι συντελεστές στράφηκαν στη χρήση των κινητών τους για να ολοκληρωθεί η ταινία. Το εντυπωσιακό είναι πως στο τελικό αποτέλεσμα ούτε που φαίνεται η αλλαγή των συσκευών, αφού βρήκαν τους ιδανικούς τρόπους να αξιοποιηθούν σωστά τα διαφορετικά πλάνα. Έτσι, μιας και τις τελευταίες εβδομάδες "τρέχει" ο διαγωνισμός "Ταινίες Τσέπης" που προτρέπει το κοινό να γυρίσει τη δική του μικρού μήκους χρησιμοποιώντας smartphone ώστε να κερδίσει πλούσια δώρα, και με μόλις δέκα μέρες να απομένουν για να δηλώσετε συμμετοχή, στο "α" επιλέξαμε και παρουσιάζουμε τις πέντε καλύτερες ταινίες μεγάλου μήκους που γυρίστηκαν με κινητό.

Διαβάστε Επίσης

I Play with the Phrase Each Other (2013)

Το διάρκειας σχεδόν δύο ωρών(!) φιλμ του Τζέι Άλβαρεζ, στο οποίο ο δημιουργός επίσης πρωταγωνιστεί, έχει περάσει στην κινηματογραφική ιστορία ως η πρώτη ταινία που γυρίστηκε εξ ολοκλήρου με κινητό. Επιπλέον, είναι μία από τις ελάχιστες που απαρτίζεται αποκλειστικά από διαφορετικές τηλεφωνικές κλήσεις, θυμίζοντάς μας το υπέροχο cult "Αναμείνατε στο Ακουστικό σας" (Χαλ Σάλουιν, 1995). Εν προκειμένω, ο Άλβαρεζ υποδύεται έναν εκκεντρικό ποιητή που προσπαθεί να τα βγάλει πέρα σε μια αφιλόξενη μητρόπολη, ωστόσο όπως φαντάζεστε τα πράγματα δεν πηγαίνουν όπως τα είχε σχεδιάσει. Το "I Play..." κατάφερε να βραβευθεί στη Μέκκα του indie σινεμά, το Slamdance, και πλέον μπορείτε να το παρακολουθήσετε ελεύθερα στο YouTube.

Tangerine (2015)

Ένα από τα αδιαφιλονίκητα αριστουργήματα των '10s, η ταινία του Σον Μπέικερ ("The Florida Project") γυρίστηκε μονάχα με ένα smartphone, έναν ενσωματωμένο αναμορφικό φακό και μία εφαρμογή που κόστισε περίπου $8. Αποτέλεσμα ένα μοντέρνο κομψοτέχνημα, το οποίο με φόντο την ημέρα των Χριστουγέννων αφηγείται τα απερίγραπτα συναισθηματικά σκαμπανεβάσματα μιας τρανς σεξεργάτριας, η οποία φέρνει τα πάνω κάτω στους δρόμους του Λος Άντζελες.

Unsane (2018)

Ο "αμετανόητος" μοντερνιστής Στίβεν Σόντερμπεργκ θα ήταν αδύνατο να μην πειραματιστεί με τις δυνατότητες που πλέον έχουν τα smartphones. Έτσι γύρισε ένα αγωνιώδες ψυχολογικό θρίλερ στο οποίο η Κλερ Φόι υποδύεται μια γυναίκα που εθελοντικά εισέρχεται σε ένα ίδρυμα και αρχίζει να αμφισβητεί τη διαύγεια του πνεύματός της. Όσο για το Σόντερμπεργκ, χρειάστηκε μόλις 10 μέρες για να ολοκληρώσει τη δουλειά του και να βγάλει συνολικά 14.2 εκατομμύρια δολάρια στο box office!

9 Rides (2016)

Το όνομα Μάικλ Α. Τσέρι ίσως δε σας λέει κάτι από μόνο του, πάντως ο σκηνοθέτης προτού δουλέψει στην παραγωγή της πολυσυζητημένης "Παρείσφρησης" (Σπάικ Λι, 2018), έγινε ο πρώτος που γύριε ταινία σε ποιότητα 4K χρησιμοποιώντας smartphone. Η υπόθεση αφορά έναν οδηγό Uber, ο οποίος την παραμονή της Πρωτοχρονιάς υποδέχεται εννέα πελάτες οι οποίοι επιχειρούν να του αλλάξουν την απαισιόδοξη στάση που έχει απέναντι στη ζωή.

High Flying Bird (2019)

Δεν πέρασε άσχημα ο Σόντερμπεργκ με το "Unsane", έτσι φόρτισε ξανά τα κινητά του και τα χρησιμοποίησε σε αυτό εδώ το αθλητικό δράμα για λογαριασμό του Netflix. Με σαφώς πιο εξελιγμένες συσκευές και φακούς, η ταινία δείχνει άψογη αλλά κυρίως υποβάλλει με την ατμόσφαιρά της, καθώς ένας μάνατζερ (Αντρέ Χόλαντ) κάνει ό,τι μπορεί για να επανεκκινήσει το αμερικανικό πρωτάθλημα μπάσκετ.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Ελληνικό box office: Ράιαν Γκόσλινγκ εναντίον Γκάρφιλντ

Σε μια εβδομάδα όπου τα σινεμά υπολειτουργούσαν και οι θεατές είχαν το νου τους στον οβελία, ο "Γκάρφιλντ" κέρδισε τις εντυπώσεις, ενώ δυναμικό ήταν το άνοιγμα του "Κασκαντέρ" από την Δευτέρα του Πάσχα.

ΓΡΑΦΕΙ: ΧΡΗΣΤΟς ΜΗΤΣΗς
10/05/2024

Είναι επίσημο: Έρχονται νέες ταινίες "Άρχοντα των Δαχτυλιδιών"

Το στούντιο της Warner Bros. έδωσε το πράσινο φως για την ανάπτυξη δύο ταινιών υπό την επίβλεψη του Πίτερ Τζάκσον.

Το Cine Paris επέστρεψε! Δείτε πώς άλλαξε το ιστορικό θερινό σινεμά

Βρεθήκαμε στην άτυπη "πρόβα τζενεράλε" του πλήρως ανανεωμένου κινηματογράφου ο οποίος ανοίγει ξανά από το Cinobo.

Arkadiko Film Festival: Στο "Any Day Now" του Χαμί Ραμεζάν το Βραβείο Κοινού

Ολοκληρώθηκε με επιτυχία το online φεστιβάλ που διοργάνωσε το Cinobo μαζί με τα Filmin και MyMovies, ενώνοντας το παρελθόν με το παρόν του ευρωπαϊκού σινεμά.

Τζέσικα Χάουσνερ: "Υπάρχει μια κοινωνικά υστερική εμμονή για ομορφιά"

Η Αυστριακή σκηνοθέτρια του "Club Zero" μιλάει για τη στιλάτη και διεισδυτική σάτιρά της με πρωταγωνίστρια τη Μία Γουασικόφσκα, η οποία έκανε πρεμιέρα στο περσινό Φεστιβάλ Καννών.

Το Βασίλειο του Πλανήτη των Πιθήκων

Σίκουελ με ποιότητες ικανές να διατηρήσουν το ικανοποιητικό επίπεδο του αναβιωτικού franchise, το οποίο όμως αποδυναμώνεται από την ανοικονόμητη σκηνοθεσία και το άνισο γράψιμό του.

Club Zero

Κοινωνική σάτιρα με έντονα σαρδόνιο χιούμορ και weird σκηνοθετικό στιλιζάρισμα. Αν και θεματικά ενδιαφέρουσα, η ψυχρότητά της μοιάζει εκβιαστική και η πικρή ειρωνεία της επιτηδευμένη.