Ιντεάλ-Άστορ: Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μιλά για τα ιστορικά σινεμά

Ο κ. Μητσοτάκης τοποθετείται για πρώτη φορά αναφορικά με την τύχη των κινηματογράφων με τους αιθουσάρχες να απαντούν κάνοντας σημαντική επισήμανση.

astor_new1

Στις αλλεπάλληλες τοποθετήσεις γύρω από το μείζον ζήτημα του μέλλοντος των κινηματογράφων Άστορ και Ιντεάλ, προστέθηκε εκείνη του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος σχολίασε την κατάσταση μέσω ανάρτησής του στα social media.

Η τοποθέτησή του κ. Μητσοτάκη έρχεται μετά από μία εβδομάδα έντονων δημόσιων συζητήσεων που πυροδότησε η συνέντευξη τύπου της πρωτοβουλίας "Τα Σινεμά μας, η Πόλη μας", στις οποίες έχουν ήδη τοποθετηθεί υπέρ της προστασίας των δύο κινηματογράφων πολυάριθμοι σκηνοθέτες διεθνούς κύρους, ενώ πρόσφατα τις απόψεις τους κατέθεσαν τόσο η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη όσο και η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου.

Θυμίζουμε πως στην παρούσα φάση ο e-ΕΦΚΑ έχει καταβάλλει ένσταση στη διαδικασία του Υπουργείου Ενέργειας και Περιβάλλοντος για την ανακήρυξη των Ιντεάλ-Άστορ ως χώρους διατηρητέους προς τη χρήση τους. Καθεστώς, δηλαδή, που θα εξασφάλιζε την απρόσκοπτη μελλοντική λειτουργία τους. Ενώ παράλληλα, έχει δρομολογηθεί η διάθεση των ακινήτων που στεγάζονται τα σινεμά σε επενδυτές, με το Ιντεάλ να έχει ήδη πουληθεί σε ξενοδοχειακό όμιλο. Διαβάστε το αναλυτικό χρονικό των γεγονότων εδώ. Έτσι, εύλογα τίθεται σε ανοιχτή αμφισβήτηση το μέλλον των δύο κινηματογράφων, γεγονώς που έχει κινητοποιήσει επαγγελματίες σινεφίλ και μη σε δράσεις προς την έμπρακτη στήριξή τους. Αποκορύφωμα, η απόλυτα επιτυχημένη πρωτοβουλία "Τα Σινεμά μας, η Πόλη μας" η οποία γέμισε τόσο τις σκοτεινές αίθουσες όσο και τους δρόμους του κέντρου. Την ίδια στιγμή, συγκεντρώνονται υπογραφές υπέρ των κινηματογράφων σε κάλεσμα που μπορείτε να βρείτε εδώ.

Διαβάστε Επίσης

Στην ανάρτησή του την περασμένη Κυριακή (9/4), ο κ. Μητσοτάκης αναφέρει συγκεκριμένα για Ιντεάλ και Άστορ: "Μιλώντας για την Αθήνα θέλω να σταθώ στη λειτουργία των ιστορικών κινηματογράφων του κέντρου, ένα θέμα που έχει απασχολήσει όλους μας τις τελευταίες μέρες και αφορά στη φυσιογνωμία και ταυτότητα της πρωτεύουσας.
Έχω ζητήσει από το αρμόδιο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας να χαρακτηρίσει και επίσημα στο Κεντρικό Συμβούλιο Αρχιτεκτονικής, ως ιστορικά προστατευόμενη και δεσμευτική τη χρήση κινηματογράφου μαζί με άλλες χρήσεις πολιτισμού, αναψυχής και τουρισμού στα δυο κτίρια που στεγάζουν το Ιντεάλ και το Άστορ, ώστε οι επενδύσεις να αναδείξουν τη μοναδικότητα των τοποσήμων και τον ρόλο τους στη ζωή της πόλης αλλά και στις προσωπικές μας μνήμες. Μπορούμε να έχουμε αρμονική συνύπαρξη των ιδιωτικών επενδύσεων -που είναι αναγκαίες για ένα ζωντανό αστικό κέντρο- με ταυτόχρονη διαφύλαξη της ιστορικής, αρχιτεκτονικής και πολιτισμικής μνήμης, του σεβασμού των καθημερινών συνηθειών των κατοίκων αλλά και εναρμόνιση με τις σύγχρονες τάσεις. Ο πολιτισμός είναι μοχλός ανάπτυξης και κοινωνικής συνοχής στις πόλεις μας. Και αυτό υπηρετούμε ως κυβέρνηση".

Τη σκυτάλη πήραν οι αιθουσάρχες των Ιντεάλ-Άστορ, οι οποίοι μέσω δελτίο τύπου κάνουν μία σημαντική επισήμανση σε σχέση με όσα δήλωσε ο κ. Μητσοτάκης:
"Αθήνα 10/4/2023

Η παρέμβαση του κ. πρωθυπουργού δείχνει πόσο επιβεβλημένη είναι η διάσωση των δύο κινηματογράφων Ιντεάλ και Άστορ. Μετά την κα Πρόεδρο της Δημοκρατίας και το Δημοτικό Συμβούλιο της Αθήνας, είναι πολύ σημαντικό που αναγνωρίζει και εκείνος πως πρέπει να χαρακτηριστεί ως ιστορικά προστατευόμενη και δεσμευτική η χρήση κινηματογράφου των δυο αυτών αιθουσών.

Εάν όμως, προστεθούν και άλλες παράλληλες χρήσεις 'πολιτισμού, αναψυχής και τουρισμού', τότε ο εκάστοτε νέος επενδυτής-διαχειριστής θα έχει το δικαίωμα να επιλέξει μια από τις άλλες χρήσεις (π.χ. αίθουσα σεμιναρίων, θεάτρου, συνεδριακού κέντρου, κλπ), καταργώντας αυτή του κινηματογράφου, όντας μάλιστα σύμφωνος και νόμιμος με τις χρήσεις μιας απόφασης, αφού αυτή θα προβλέπεται, όπως την προτείνει ο κ. πρωθυπουργός.

Θεωρούμε λοιπόν απαραίτητο να κριθεί διατηρητέα η χρήση των δυο αιθουσών αποκλειστικά ως κινηματογράφου, αφού εξάλλου αυτή είναι και η διαχρονικά εγκατεστημένη χρήση που τους έχει συνδέσει αναπόσπαστα με την μνήμη και την κοινωνική ζωή των κατοίκων της Αθήνας.

Φιλικά,
οι αιθουσάρχες
των κινηματογράφων
ΙΝΤΕΑΛ και ΑΣΤΟΡ".

Διαβάστε Επίσης

Περισσότερες πληροφορίες

Άστορ

Σταδίου 28 (είσοδος από στοά Κοραή) (ΜΕΤΡΟ Πανεπιστήμιο)

Ιντεάλ

Πανεπιστημίου 46 (στάση μετρό Πανεπιστήμιο)

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Το βραβευμένο ντοκιμαντέρ "All that Breathes" έρχεται τον Οκτώβριο στο CineDoc

Ένα ντοκιμαντέρ για τη συγκινητική συνύπαρξη μεταξύ ανθρώπων και ζώων, με φόντο το χαοτικό, αστικό τοπίο.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
02/10/2023

Οι 5+1 ταινίες που δεν πρέπει να χάσεις στις 29ες Νύχτες Πρεμιέρας

Μια λίστα τίτλων οι οποίοι προβάλλονται αποκλειστικά στο φεστιβάλ καθώς δεν έχουν διανομή.

Οι ταινίες που έρχονται στις αίθουσες την Πέμπτη 5/10

Ένας φρέσκος super hero και μια απίστευτη αληθινή ιστορία προσεχώς στις μαρκίζες των κινηματογράφων.

Οι δέκα πιο αστείες σκηνές στη φιλμογραφία του Γούντι Άλεν

Με τα "Γυρίσματα της Τύχης" ο 88χρονος Αμερικανός δημιουργός συμπληρώνει 50 ταινίες πίσω από την κάμερα. Ευκαιρία να θυμηθούμε τις ξεκαρδιστικότερες στιγμές μιας ανεπανάληπτης σινε-καριέρας.

64ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης: Οι ταινίες που θα δούμε στην έναρξη και τη λήξη του Φεστιβάλ

Το Φεστιβάλ ανοίγει η ταινία "Στη φωτιά" του γαλλο-βιετναμέζου σκηνοθέτη Τραν Αν Χουνγκ, ενώ η ταινία "Πεσμένα Φύλλα" του αγαπημένου φινλανδού δημιουργού Άκι Καουρισμάκι θα είναι η ταινία λήξης της φετινής διοργάνωσης.

Ο Μάικλ Γκάμπον πέρα από το "Χάρι Πότερ"

Θυμόμαστε τους έτερους εμβληματικούς ρόλους που ενσάρκωσε ο ηθοποιός ο οποίος πέθανε σε ηλικία 82 ετών.

Φεστιβάλ Καρδαμύλης: Ένας κινηματογραφικός θεσμός γεννιέται

Ξεκίνημα με το δεξί για ένα φεστιβάλ - μπουτίκ στη μεσσηνιακή Μάνη με αντικείμενο ελληνικά και ξένα ντοκιμαντέρ για την τέχνη.