Ιντέαλ-Άστορ: Την Κυριακή η Αθήνα επέλεξε τα σινεμά

Στις 2 Απριλίου το κέντρο της πόλης γέμισε τους ιστορικούς κινηματογράφους του κέντρου στηρίζοντας έμπρακτα τη συνέχιση της λειτουργίας των σκοτεινών αιθουσών.

Τα Σινεμά μας, η Πόλη μας1

Παρά το επίμονο ψιλόβροχο, πολλές εκατοντάδες Αθηναίων έδωσαν πολύωρο ηχηρό "παρών" στη δράση "Τα Σινεμά μας, η Πόλη μας", δηλαδή την πρωτοβουλία για τη στήριξη των κινηματογράφων Άστορ και Ιντεάλ που απειλούνται με λουκέτο, καθώς επίσης του κινηματοθεάτρου "Ίρις" που διαχειρίζεται ο Πολιτιστικός Όμιλος Φοιτητών Πανεπιστημίου Αθηνών.

Οι τρεις χώροι ένωσαν τις δυνάμεις τους και διοργάνωσαν μια εκδήλωση που εκτός του ότι στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία, απέδειξε πως οι κάτοικοι αυτής της πόλης δεν έχουν πάψει να αγαπούν τους κινηματογράφους της. Και αυτό, παρά το γεγονός πως τελευταία αναπαράγεται λανθασμένα όσο και αυθαίρετα το επιχείρημα πως τα εν λόγω σινεμά έχουν πάψει να αποτελούν σημείο αναφοράς για σινεφίλ και μη.

Τα Σινεμά μας, η Πόλη μας2

Ενώ, λοιπόν, η αβεβαιότητα για το μέλλον του Ιντεάλ και του Άστορ παραμένει, στις 2 Απριλίου οι αίθουσες ήταν ασφυκτικά γεμάτες από νωρίς το απόγευμα. Ο κόσμος κατέκλυσε τόσο τη στοά που βρίσκεται το Άστορ, όσο και την πλατεία Κοραή όπου είχε στηθεί μεγάλη οθόνη για υπαίθριες προβολές. Παρόμοιο το σκηνικό και στην οδό Ακαδημίας 55, ακριβώς έξω από την "Ίριδα", όπου ήμασταν δεκάδες όσοι στηθήκαμε λίγο μετά τις 21.00 για να δούμε χορεύοντας το παλλόμενο "Climax" του Γκασπάρ Νοέ - όπως του αρμόζει δηλαδή. Στο ίδιο σημείο, νωρίτερα, είχε σχηματιστεί ουρά η οποία κάποια στιγμή είχε φτάσει μέχρι την Ιπποκράτους, στο ύψος που βρίσκεται το θέατρο Ακροπόλ.

Τα Σινεμά μας, η Πόλη μας3

Αντίστοιχες εικόνες και στο Ιντεάλ που γέμιζε ήδη από τις απογευματινές προβολές, με αποκορύφωμα το "Μπλε Καφτάνι" (Μαριάμ Τουζανί) με το οποίο και ολοκληρώθηκαν οι δράσεις της πρωτοβουλίας "Το Σινεμά μας, η Πόλη μας". Την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές ακόμα δεν έχει ξεκαθαριστεί το τι μέλλει γενέσθαι με Άστορ, Ιντεάλ και "Ίρις", για αυτό και έχει ανακοινωθεί συνέντευξη τύπου την Τρίτη (4/4, 13.00) στο Άστορ. Παράλληλα, γίνεται συλλογή υπογραφών στη φόρμα που μπορείτε να βρείτε εδώ.

Πάντως, την Κυριακή 2/4 φάνηκε πως οι Αθηναίοι αγαπούν περισσότερο τα σινεμά, παρά τα ξενοδοχεία.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Η Ταινιοθήκη γιορτάζει τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων με δωρεάν ξεναγήσεις

Η συλλογή του Μουσείου Κινηματογράφου περιλαμβάνει προ-κινηματογραφικές συσκευές και βοηθητικό υλικό που σχετίζεται με την παραγωγή και προβολή ταινιών.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
17/05/2026

Road movies που βλέπουμε στους κινηματογράφους αυτή την εβδομάδα

Διαβάστε για όλα τα road movies που αξίζει να δείτε στα σινεμά αυτή την εβδομάδα.

79ο Φεστιβάλ Καννών: Σεξ και βία στην Κρουαζέτ

Με την πρώτη, το φεστιβάλ βρήκε την ταινία που άναψε τα αίματα: το "Teenage Sex and Death at Camp Miasma", πρεμιέρα του τμήματος "Ένα Κάποιο Βλέμμα".

Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε το 2ο Διεθνές Φεστιβάλ Φιλοσοφικού Κινηματογράφου στο Ηράκλειο Κρήτης

4.000 επισκέπτες, 8 μέρες, ξεχωριστοί καλεσμένοι, 41 ταινίες μικρού και μεγάλου μήκους, 8 εκπαιδευτικά εργαστήρια & παράλληλες δράσεις για όλους

Οι νέες ταινίες που βλέπουμε το ΠΣΚ στις αίθουσες

Όλες οι νέες ταινίες που παίζονται στους κινηματογράφους από τις 14 Μαΐου.

Δωρεάν ξεναγήσεις στο Μουσείο Κινηματογράφου της Ταινιοθήκης αυτή τη Δευτέρα

Με αφορμή τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων θα έχετε την ευκαιρία να κάνετε ένα μαγικό ταξίδι στην ιστορία του κινηματογράφου μέσα από σπάνια εκθέματα.

"The Batman - Part II": Σκάρλετ Γιόχανσον και Σεμπάστιαν Σταν οι νέες προσθήκες στο cast

Οι φήμες για τη συμμετοχή τους στο πολυαναμενόμενο σίκουελ επιβεβαιώθηκαν κι επίσημα από τον σκηνοθέτη.