Παραμένει αβέβαιο το μέλλον των Άστορ και Ιντεάλ

Οι πρόσφατες ανακοινώσεις του Υπουργείου Πολιτισμού και του επιχειρηματικού ομίλου που ανέλαβε την ιδιοκτησία του σινεμά της Πανεπιστημίου θολώνουν αντί να ξεδιαλύνουν το τοπίο.

astor_new3

Παρά το γεγονός πως, δυστυχώς, τίποτα επί της ουσίας δεν έχει αλλάξει, τις τελευταίες μέρες μια σειρά από δημοσιεύσεις στον Τύπο, αναρτήσεις στα social media, αλλά και ανακοινώσεις φορέων, έχουν ανακινήσει το ενδιαφέρον γύρω από την τύχη των ιστορικών κινηματογράφων Άστορ και Ιντεάλ που κινδυνεύουν με λουκέτο.

Συνοπτικά, θυμίζουμε πως από τον περασμένο Νοέμβριο τα δύο σινεμά του κέντρου σήμαναν συναγερμό. Αφορμή αποτέλεσαν επιδιώξεις του e-ΕΦΚΑ, στην κυριότητα του οποίου άνηκαν τα ακίνητα που στεγάζονται οι αίθουσες, οι οποίες αφορούσαν την επιχειρηματική εκμετάλλευση των κτηρίων χωρίς την εξασφάλιση της συνέχισης της λειτουργίας των δύο κινηματογράφων. Το πρώτο επεισόδιο της "κρίσης" έληξε προσωρινά, όταν ο e-ΕΦΚΑ ανακοίνωσε πως δε δρομολογείται η αλλαγή χρήσης των δύο σινεμά.

Αρχές Μαρτίου κι αφού στο ενδιάμεσο η εκμετάλευση του ακινήτου που βρίσκεται το Ιντεάλ πέρασε στην ιδιοκτησία του ομίλου Mitsis Hotels, προκλήθηκε νέα αναστάτωση. Αφορμή αποτέλεσε η ένσταση της τελευταίας στιγμής που κατέθεσε ο e-ΕΦΚΑ προς το Υπουργείο Ενέργειας και Περιβάλλοντος στη διαδικασία ανακήρυξης των δύο σινεμά ως διατηρητέων χώρων, χρησιμοποιώντας μεταξύ άλλων αυθαίρετα επιχειρήματα που διαχωρίζουν το μέλλον του κινηματογράφου από την εξάρτησή του στην κινηματογραφική αίθουσα. Αξίζει να σημειωθεί πως προηγουμένως, το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Αθηναίων ψήφισε ομόφωνα να κηρυχθούν διατηρητέες οι χρήσεις των Ιντεάλ και Άστορ. Διαβάστε περισσότερα εδώ.

ideal_aithousa

Τώρα, νέες ανακοινώσεις έρχονται να προσθέσουν άγχος και αβεβαιότητα για την τύχη των κινηματογράφων. Πρώτα, το Υπουργείο Πολιτισμού διευκρίνησε πως δεν ανήκει στη δικαιοδοσία του η απόφαση της ανάδειξης ως διατηρητέων χώρων του Άστορ και Ιντεάλ. Κάτι που δεν εκπλήσσει κανένα, βέβαια, αφού έτσι κι αλλιώς το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας έχει τη σχετική εύθυνη, αλλά αργοπορεί χαρακτηριστικά στην έκδοση μιας απόφασης.

Έπειτα, σειρά είχε ο όμιλος Mitsis Hotels που τοποθετήθηκε στο θέμα της προτασίας του Ιντεάλ, διατυπώνοντας με χαρακτηριστική αοριστία πώς σκοπεύει να διαχειριστεί το σινεμά. Αναφέρεται συγκεκριμένα πως: "θα επεκταθεί η χρήση του κινηματογράφου, με αυτές του θεάτρου και του συνεδριακού κέντρου, κάτι που θα αναδείξει το χώρο, θα αναβαθμίσει τη χρήση του και θα αυξήσει την επισκεψιμότητά του. Η ανάθεση της εκμετάλλευσης του κινηματογράφου σε εταιρεία διεθνούς εμβέλειας στο χώρο του θεάματος θα αυξήσει τόσο την αισθητική και τις υποδομές του όσο και την προβολή του". Είναι απορίας άξιο πώς θα συνδυαστούν όλα αυτά σε ένα ακίνητο που προορίζεται για ξενοδοχείο, αλλά ο χώρος του Ιντεάλ θα λειτουργεί παράλληλα ως κινηματογράφος καθημερινών προβολών, με θεατρικές παραστάσεις και περιστασιακά συνέδρια.

Σε αυτό το κλίμα, οι υπεύθυνοι των Άστορ και Ιντεάλ προχωρούν σε δράσεις για την προτασία των σκοτεινών αιθουσών. Αφενός, έχει ξεκινήσει η ηλεκτρονική συγκέντρωση υπογραφών υπέρ της κήρυξης των σινεμά ως διατηρητέων. Μπορείτε να υπογράψετε εδώ. Αφετέρου, την Κυριακή 2/4 οι κινηματογράφοι διοργανώνουν δωρεάν προβολές ανοιχτές το κοινό, στο πλαίσιο της ενέργειας "Τα Σινεμά μας, η Πόλη μας". Επίσης, την Τρίτη 4/4 (13.00) το Άστορ φιλοξενεί συνέντευξη τύπου για ενημέρωση γύρω από τις τελευταίες εξελίξεις. Ακολουθούν αναλυτικά οι τελευταίες ανακοινώσεις των φορεών.

Τα Σινεμά Μας Η Πόλη Μας

Η ανακοίνωση του Υπουργείου Πολιτισμού:

"Σε ερώτηση δημοσιογράφων σχετικά με τον χαρακτηρισμό χρήσεων αιθουσών κινηματογράφων στο κέντρο της Αθήνας και πιο συγκεκριμένα τους κινηματογράφους "Ιντεάλ" και "Αστορ", το Γραφείο Τύπου του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού διευκρινίζει τα εξής:

Σύμφωνα με τον ν. 4858/2021 (περί προστασίας των αρχαιοτήτων και εν γένει της πολιτιστικής κληρονομιάς), το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού είναι αρμόδιο μόνον για τον χαρακτηρισμό της χρήσης ακινήτου, αποκλειστικά σε περίπτωση που το τελευταίο έχει χαρακτηρισθεί ως μνημείο, αρχαιολογικός χώρος ή ιστορικός τόπος, κατά τις διατάξεις του προαναφερθέντος νόμου. Οι συγκεκριμένοι κινηματογράφοι, 'Ιντεάλ' και 'Αστορ', δεν πληρούν τις προϋποθέσεις που ορίζει ο νόμος 4858/2021, προκειμένου να χαρακτηριστούν ως μνημεία και να εμπίπτουν στην αυξημένη προστασία του συγκεκριμένου νόμου. Τον Δεκέμβριο του 2022 το ΥΠΠΟΑ απέστειλε τα ψηφίσματα και τις επιστολές φορέων του κινηματογράφου στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας προκειμένου να τα χειριστεί κατ’ αρμοδιότητα".

Η ανακοίνωση του ομίλου Mitsis Hotels:

"Ο όμιλος Mitsis Hotels ανακοίνωσε την υλοποίηση επενδυτικού προγράμματος 36 εκ. ευρώ για την αναμόρφωση, ανακαίνιση και εκσυγχρονισμό του Μεγάρου Σλήμαν - Μελλά σε πολυτελή ξενοδοχειακή μονάδα 5* και τη δημιουργία τουλάχιστον 150 νέων θέσεων εργασίας.

Ο όμιλος συμμετείχε στον δημόσιο πλειοδοτικό διαγωνισμό που προκηρύχθηκε από τον Ηλεκτρονικό Εθνικό Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (e-ΕΦΚΑ) για την επιλογή αναδόχου για την εκμίσθωση του ακινήτου επί των οδών Πανεπιστημίου 46 και Χαριλάου Τρικούπη 1, στην Αθήνα και αναδείχθηκε ανάδοχος του διαγωνισμού.

Την 17/01/2023 υπεγράφη σύμβαση εκμίσθωσης του ακινήτου, με διάρκεια 35 έτη και δικαίωμα παράτασης κατά 10 επιπλέον έτη.

Το κτίριο οικοδομήθηκε τη δεκαετία 1880 – 1890 και ανήκει στο σύμπλεγμα των τεσσάρων κατοικιών που ανήγειρε ο Ερρίκος Σλήμαν στην οδό Πανεπιστημίου. Σχεδιάστηκε από τον Έρνστ Τσίλλερ και περιλαμβάνει ισόγειο-ημιώροφο και τέσσερις πάνω από το ισόγειο ορόφους, συνολικής επιφάνειας 7.115,62 τετραγωνικών μέτρων, καθώς και ένα επιπλέον κτίριο στον ακάλυπτο χώρο το οποίο δεν κατασκευάστηκε την ίδια περίοδο με το Μέγαρο Σλήμαν - Μελλά που στεγάζεται ο κινηματογράφος ΙΝΤΕΑΛ, επιφάνειας 829,50 τετραγωνικών μέτρων.

Ο όμιλος Mitsis Hotels θα αξιοποιήσει το κτίριο με σεβασμό προς την ιστορία του και τα γειτονικά διατηρητέα κτίρια, όπως το Ωδείο. Σε συνεννόηση με τις αρμόδιες αρχές και φορείς, θα προτείνει λύσεις, ιδιαίτερα προς το υπουργείο Πολιτισμού, προκειμένου να αρθεί η όποια χωρική και αισθητική καταπίεση των νεοκλασικών γειτονικών κτιρίων, με στόχο την ανάδειξη αλλά και την προστασία του μνημειακού περιβάλλοντος, στο οποίο βρίσκεται το κτίριο.

Παράλληλα, θα επεκταθεί η χρήση του κινηματογράφου, με αυτές του θεάτρου και του συνεδριακού κέντρου, κάτι που θα αναδείξει το χώρο, θα αναβαθμίσει τη χρήση του και θα αυξήσει την επισκεψιμότητά του. Η ανάθεση της εκμετάλλευσης του κινηματογράφου σε εταιρεία διεθνούς εμβέλειας στο χώρο του θεάματος θα αυξήσει τόσο την αισθητική και τις υποδομές του όσο και την προβολή του.

Για το λόγο αυτό, ομάδα έμπειρων μηχανικών θα υποδείξει την καταλληλότερη και αποδοτικότερη ανακαίνιση και αναμόρφωση του κτιρίου. Η σύνταξη μελέτης στατικής επάρκειας, ιδιαίτερα στο χώρο του κινηματογράφου ΙΝΤΕΑΛ αποτελεί πρωταρχικής σημασίας έργο, προκειμένου να διασφαλίζεται η ασφάλεια των επισκεπτών του.

Για το λόγο αυτό, αφού παραλάβει το κτίριο και μόλις επιτραπεί η διενέργεια εργασιών και η έκδοση των απαιτούμενων αδειών δόμησης, τα οποία επί του παρόντος έχουν ανασταλεί με απόφαση του υπουργείου Περιβάλλοντος, ο όμιλος θα προβεί άμεσα στις δέουσες ενέργειες για την ασφάλεια του κοινού.

'Με 45ετή εμπειρία στον ξενοδοχειακό κλάδο, ο όμιλος Mitsis Hotels θα αξιοποιήσει το ακίνητο με τον βέλτιστο και πλέον αποτελεσματικό τρόπο προς όφελος του ελληνικού δημοσίου αλλά και της ελληνικής οικονομίας, επενδύοντας σημαντικά κεφάλαια για τη συντήρηση, ανακαίνιση και διατήρηση του χαρακτήρα του ιστορικού κτιρίου, με στόχο να αναδείξει τη μοναδική εμπειρία της σύγχρονης Αθήνας στους επισκέπτες' ανέφερε χαρακτηριστικά ο Σταύρος Μήτσης, διευθύνων σύμβουλος του ομίλου".

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Η Σέλεϊ Ντουβάλ ήταν μια ηθοποιός είδωλο

Μια από τις καλύτερες ηθοποιούς του αμερικάνικου σινεμά πέθανε σε ηλικία 75 ετών.

ΓΡΑΦΕΙ: ΓΙΑΝΝΗς ΚΑΝΤΕΑ-ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟς
12/07/2024

Πού θα απολαύσω θερινό σινεμά σε ειδική τιμή με το Αθηνόραμα club;

Τα μέλη του Αθηνόραμα Club έχετε την ευκαιρία να παρακολουθήσετε τις αγαπημένες σας ταινίες μόνο με 5€ το εισιτήριο ή 2 άτομα με 1 εισιτήριο. Δείτε παρακάτω ποιες είναι οι συνεργαζόμενες αίθουσες, γίνετε μέλη και απολαύστε έξυπνα και οικονομικά ό,τι καλύτερο έχει να προσφέρει η Αθήνα.

Ο Μπραντ Πιτ οδηγός φόρμουλας στο teaser του "F1"

Δείτε το διάσημο ηθοποιό να μεταμορφώνεται σε πιλότο αγώνων για τις ανάγκες της νέας ταινίας του Τζόζεφ Κοζίνσκι.

Όλες οι ελληνικές μικρού μήκους που θα δούμε στο 47ο Διεθνές Φεστιβάλ Δράμας

Δείτε αναλυτικά τους τίτλους των ταινιών και τις λεπτομέρειες της φετινής διοργάνωσης.

Δείτε τη σικάτη επετειακή αφίσα των 30ων Νυχτών Πρεμιέρας

Το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας ετοιμάζεται να γιορτάσει τα γενέθλιά του υιοθετώντας μια γοητευτική εικαστική ταυτότητα.

Παρουσίαση του βιβλίου "Τελειώνει με Εμάς" της Κολίν Χούβερ πριν τη μεταφορά του στο σινεμά

Οι εκδόσεις Διόπτρα κυκλοφορούν το best seller στο οποίο βασίζεται η ομώνυμη ταινία που κάνει σύντομα πρεμιέρα στους κινηματογράφους.

Ο graphic designer Κωνσταντίνος Παυλίδης φιλοτέχνησε τη φετινή οπτική ταυτότητα του 47ου Φεστιβάλ Δράμας

H φετινή οπτική ταυτότητα του 47ου Διεθνούς Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας (DISFF) αντλεί έμπνευση από τα κινηματογραφικά καρέ.