Ένα φεμινιστικό ντοκιμαντέρ και το "Άκουσέ με" στο ΚΠΙΣΝ

Το νέο φιλμ της Μαρίας Ντούζα αλλά και μια επίκαιρη ταινία τεκμηρίωσης του HBO προβάλλονται στο πλαίσιο του φεστιβάλ WOW - Women of the World Festival.

Άκουσέ με «Άκουσέ με»

Στο πλαίσιο του φεστιβάλ για γυναίκες, θηλυκότητες και non-binary άτομα WOW - Women of the World (1-3/4) που φιλοξενείται στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα "Σταύρος Νιάρχος", παρουσιάζονται δύο επικαίρες ταινίες γυρισμένες από ταλαντούχες δημιουργούς.

Αρχικά, το Σάββατο (1/4, 20.30), προβάλλεται το παραγωγής HBO ντοκιμαντέρ "The Janes" των Τία Λέσιν και Έμα Πλάιντς, υποψηφίων για Όσκαρ και Έμι στο παρελθόν, αντίστοιχα. Η ταινία αφηγείται την ιστορία μιας παράνομης ομάδας γυναικών, οι οποίες συνθηματικά ονομάζονταν όλες Τζέιν, που στα τέλη της δεκαετίας του '60 στο Σικάγο βοηθούσαν γυναίκες να κάνουν οικονομικά προσιτές και ασφαλείς αμβλώσεις σε μία περίοδο που αυτές ήταν παράνομες. Μάλιστα, οι συμμετέχουσες στο δίκτυο, πολλές από τις οποίες μιλούν πρώτη φορά για τις εμπειρίες τους, αψήφησαν τόσο τη νομοθεσία αλλά και την Καθολική Εκκλησία και τη μαφία του Σικάγο, φέρνοντας τη σωματική ακεραιότητά τους σε κίνδυνο. Ωστόσο, χάρη στη δράση των Τζέιν, περίπου 11.000 γυναίκες κατάφεραν να κάνουν αμβλώσεις χαμηλού κόστους ή εντελώς δωρεάν.

Δύο μέλη των "Janes" θα βρίσκονται στην προβολή, συγκεκριμένα οι Εϊλίν Σμιθ και Νταϊάν Στίβενς, ώστε να συζητήσουν με το κοινό. Συντονίζει η δημοσιογράφος Ηλιάνα Μάγρα. Το ντοκιμαντέρ "The Janes" προβάλλεται αποκλειστικά στο Vodafone TV.

The Janes
"The Janes"

Τη σκυτάλη παίρνει την Κυριακή (2/4, 20.30) η ταινία "Άκουσέ με" της Μαρίας Ντούζα. Η υπόθεσή της αφορά την κωφή έφηβη Βαλμίρα (Ευθαλία Παπακώστα) η οποία, όταν αναγκάζεται να αφήσει το Σχολείο Κωφών στην Αθήνα και να επιστρέψει στο νησί που ζει ο πατέρας της, βρίσκεται αντιμέτωπη με τον κίνδυνο της αδιαφορίας και της απομόνωσης, όχι μόνο εξαιτίας των προκαταλήψεων του χωριού, αλλά κυρίως των δικών της.

Μετά την προβολή που διοργανώνεται σε συνεργασία με το WIFT GR (Women in Film and Television), ακολουθεί συζήτηση με τη σκηνοθέτρια και την πρωταγωνίστρια. Συντονίζει η Όλγα Μαλέα (σκηνοθέτις, μέλος ΔΣ του WIFT GR). Αξίζει να σημειωθεί πως η ταινία θα προβληθεί με υπότιτλους για κωφούς και βαρήκοους.

Διαβάστε Επίσης

Περισσότερες πληροφορίες

Κέντρο Πολιτισμού – Ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος»

Λεωφ. Συγγρού 364, Καλλιθέα
  • Βινιέτες Τεχνών - City life

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Ο Λοράν Καντέ ήταν ένας λαϊκός σκηνοθέτης

Ένας από τους πιο ενδιαφέροντες Γάλλους δημιουργούς έχασε τη ζωή του σε ηλικία 63 ετών.

ΓΡΑΦΕΙ: ΓΙΑΝΝΗς ΚΑΝΤΕΑ-ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟς
26/04/2024

Η αβεβαιότητα για την Ίριδα παραμένει

Τα μέλη του ΠΟΦΠΑ καταγγέλλουν την παντελή αδιαφορία της διοίκησης του ΕΚΠΑ τόσο για το μέλλον της ιστορικής αίθουσας όσο και για τις δράσεις του Ομίλου.

Ο Ράιαν Γκόσλινγκ μάς συστήνεται ως ο "Κασκαντέρ"

Δείτε αποκλειστικά στο "α" ένα απόσπασμα από τα παρασκήνια της νέας ταινίας του διάσημου ηθοποιού.

"Stop Making Sense": Στον κόσμο ενός κεφαλιού

Τίποτα δεν έχει νόημα. Αλλά το "Stop Making Sense" έχει.

Η "Φόνισσα" υποψήφια για 16 βραβεία Ίρις

Δείτε αναλυτικά της υποψηφιότητες για την επετειακή 15η απονομή της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου.

Συνεχίζονται οι προβολές του ντοκιμαντέρ "Χρήστος, το Τελευταίο Παίδι"

Η βραβευμένη ταινία της Τζούλια Αμάτι παίζεται για δεύτερη εβδομάδα στους κινηματογράφους.

Αγγελική Παπούλια πώς βρέθηκες στη Σλοβενία για τον "Τελευταίο Ήρωα";

Η καταξιωμένη Ελληνίδα ηθοποιός μιλά στο "α" για τη συμμετοχή της στη σπιρτόζικη δραμεντί όπου υποδύεται μια εκπρόσωπο πολυεθνικής που αναστατώνει μια μικρή φτωχή κοινωνία.