11ο Film Factory: Δωρεάν masterclasses από τους Έλληνες κινηματογραφιστές

Ανακαλύψτε τους συμμετέχοντες της δράσης που διοργανώνει η Ελληνική Ακαδημία Κινηματογράφου και την οποία μπορείτε να παρακολουθήσετε από κοντά.

film_factory2022

Για 11η χρονιά η Ελληνική Ακαδημία Κινηματογράφου διοργανώνει το Film Factory στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης (17-18/12), την πρωτοβουλία στο πλαίσιο της οποίας κορυφαίοι επαγγελματίες του ελληνικού σινεμά παραδίδουν δωρεάν masterclasses ανοιχτά στο κοινό.

Η φετινή θεματική έχει τον τίτλο "Ανατομία μιας σκηνής", με τους συμμετέχοντες να επιλέγουν και να παρουσιάζουν σκηνές από τις ταινίες τους, διασταυρώνοντας εμπειρίες και γνώσεις σχετικά με τις δημιουργικές ζυμώσεις μέσα από τις οποίες πλάθεται η κινηματογραφική αφήγηση, όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στο δελτίο τύπου. Ακολουθούν λεπτομέρειες των εισηγήσεων του 11ου Film Factory.

Μαγνητικά Πεδία
"Μαγνητικά Πεδία"

Οι Γιώργος Γούσης, Έλενα Τοπαλίδου, Αντώνης Τσιοτσιόπουλος και Γιώργος Καρναβάς μας ταξιδέψουν μέσα σε "Μαγνητικά Πεδία", ενώ οι Αρασέλη Λαιμού, Εύα Γουλάκου και Προκόπης Βλασερός αποκαλύπτυον μυστικά της "Αγίας Έμυ". Ο Γιάννης Βογιατζής, η Ταμίλα Κουλίεβα, η Δήμητρα Γιατράκου και η Ιουλία Συγρίμη μιλούν για τον ηθοποιό σε ρόλο καμβά και οι Αντώνης Κοτζιάς και Χρήστος Καραμάνης θα αφηγηθούν την οδύσσεια ενός πλάνου.

Η Άρτεμις Αναστασιάδου ("Βανκούβερ"), ο Άρης Καπλανίδης ("Από το Μπαλκόνι"), ο Ηλίας Ρουμελιώτης και η Δανάη Επιθυμιάδη μας περιμένουν στην αφετηρία, ενώ η Έφη Σκρόμπολα και ο Γιώργος Καρναβάς έχουν ήδη φτάσει στις αφίξεις εξωτερικού. Τον κόσμο πίσω από κάθε χαρακτήρα θα κληθούν να αποκαλύψουν οι Εύα Στεφανή ("Οι Μέρες και οι Νύχτες της Δήμητρας Κ.") και Ανδρέας Αποστολίδης. Ο Μιχάλης Σαμιώτης και ο Ιωάννης Παπαδόπουλος ("Σμύρνη μου Αγαπημένη") θα μιλήσουν για το πώς αναβιώνεται το παρελθόν. Οι Σμαρώ Παπαευαγγέλου και Λάζαρος Γεωργακόπουλος ("Σελήνη, 66 Ερωτήσεις") θα εξηγήσουν τι σημαίνει "ελλειπτική αφήγηση", ενώ οι Λέανδρος Ντούνης και Λευτέρης Βολάνης θα μας μάθουν ν’ακούμε τη μελωδία των ήχων.

"Σελήνη, 66 Ερωτήσεις​​​​"

Παράλληλα τις δύο μέρες του Film Factory, από τις 20.15 έως τις 22.30, πραγματοποιούνται networking events με μπύρα και finger food, ανοιχτά στους συμμετέχοντες και στο κοινό.

Το πρόγραμμα του 11ου Film Factory:

ΣΑΒΒΑΤΟ 17/12 
ΑΙΘΟΥΣΑ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ
11:00-13:00
Υποκριτική – Make Up - Κομμώσεις
Ηθοποιός Καμβάς 
Γιάννης Βογιατζής, Ταμίλα Κουλίεβα, Δήμητρα Γιατράκου, Ιουλία Συγρίμη (Σμύρνη μου Αγαπημένη)

13:15 – 15:30
Ταινίες Μικρού Μήκους
Η Αφετηρία 
Άρτεμις Αναστασιάδου (Το Βανκούβερ), Άρης Καπλανίδης, Ηλίας Ρουμελιώτης (Από το Μπαλκόνι), Δανάη Επιθυμιάδη (Όλο το Χρόνο του Κόσμου)

16:00-18:00 
Ιστορίες εκτός κάδρου 
Αρασέλη Λαιμού, Εύα Γουλάκου, Προκόπης Βλασερός (Αγία Έμυ)

18:15-20:15
Ταινίες Ντοκιμαντέρ
Ένας χαρακτήρας, ένας κόσμος 
Εύα Στεφανή (Μέρες και Νύχτες της Δήμητρας Κ.), Ανδρέας Αποστολίδης (Latin Noir)

ΑΙΘΟΥΣΑ BLACK BOX 
18:00 – 20:00
Sound Design - Μουσική
Η Μελωδία των Ήχων
Λέανδρος Ντούνης (Monday), Λευτέρης Βολάνης (Μαγνητικά Πεδία)

Θα ακολουθήσει networking event

ΚΥΡΙΑΚΗ 18/12
ΑΙΘΟΥΣΑ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ
11:00-12:45 
Μειοψηφικές Συμπαραγωγές
Αφίξεις εξωτερικού 
Έφη Σκρόμπολα (.dog), Γιώργος Καρναβάς (Feathers)

13:00-15:30
Παραγωγή – Σκηνοθεσία – Σενάριο - Υποκριτική
Μαγνητικοί Συνταξιδιώτες
Γιώργος Γούσης, Έλενα Τοπαλίδου, Αντώνης Τσιοτσιόπουλος, Γιώργος Καρναβάς (Μαγνητικά Πεδία)

16:00-18:00
Μοντάζ - Υποκριτική
Ελλειπτική Αφήγηση
Σμαρώ Παπαευαγγέλου, Λάζαρος Γεωργακόπουλος (Σελήνη, 66 Ερωτήσεις)

18.15-20.15
VFX – Διεύθυνση Φωτογραφίας
Η οδύσσεια ενός πλάνου 
Αντώνης Κοτζιάς (Σμύρνη μου, Αγαπημένη), Χρήστος Καραμάνης (Monday)

ΑΙΘΟΥΣΑ BLACK BOX
18:00 – 20:00
Σκηνογραφία
Αναβίωση
Μιχάλης Σαμιώτης, Ιωάννης Παπαδόπουλος (Σμύρνη μου, Αγαπημένη)

Θα ακολουθήσει networking event 

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Αυτές είναι οι υποψήφιες για Χρυσές Σφαίρες ταινίες που μπορούμε να δούμε στη Nova

Τα κινηματογραφικά φαβορί της 83ης τελετής θα δούμε στο πρόγραμμα της επόμενης σεζόν.

ΓΡΑΦΕΙ: ΜΑΝΤΥ ΒΛΑΣΣΟΠΟΥΛΟΥ
15/12/2025

10 περιπτώσεις στις οποίες ο Άγιος Βασίλης ήταν πραγματικά "λέρα"

Συγκεντρώσαμε σε μία λίστα μερικές από τις φορές που ο καλοσυνάτος άντρας μας έχει απογοητεύσει στη μεγάλη οθόνη.

Οι ταινίες που έρχονται στους κινηματογράφους την Πέμπτη 18/12

Άλλο ένα ταξίδι στην Πανδώρα του Τζέιμς Κάμερον, η Σίτνεϊ Σουίνι και η Αμάντα Σέιφριντ προσεχώς στις μαρκίζες των κινηματογράφων.

To PLEASURE & DISOBEDIENCE επιστρέφει για δεύτερη χρονιά στο CYPHER

Art films, exploitation films, ντοκιμαντέρ, εργαστήρια πειραματικού βίντεο και άλλα καινοτόμα φορμά έρχονται σε πρώτο πλάνο στη φετινή διοργάνωση.

Ταινίες με σασπένς που βλέπουμε στους κινηματογράφους (11-17/12)

Απαγωγές, απρόβλεπτες καταστάσεις και τραγικές εξελίξεις θα βρείτε στις προτάσεις μας για αυτή την εβδομάδα.

Νεφέλη Γκαμπάντ, ποια είναι τα highlights του 14ου Φεστιβάλ Πρωτοποριακού Κινηματογράφου;

Η επιμελήτρια και προγραμματίστρια του φεστιβάλ μας προτείνει τις προβολές και τις δράσεις που δεν πρέπει να χάσουμε λίγο πριν το φινάλε.

Οι μεταφεστιβαλικές εκδηλώσεις του 38ου Πανοράματος Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου

Τρία διαφορετικά masterclasses από τον κριτικό κινηματογράφου Δημήτρη Καλιοδήμο και τον σκηνοθέτη και διευθυντή φωτογραφίας Μενέλαο Κυρλίδη και ξεχωριστές προβολές στο πρόγραμμα του φεστιβάλ.