Το "Tár" η καλύτερη ταινία του 2022 για την Ένωση Κριτικών Νέας Υόρκης

Το φιλμ του Τοντ Φιλντ κέρδισε τις εντυπώσεις των μελών μιας από τις σημαντικότερες ενώσεις κριτικών στον κόσμο.

tár1 «Tár»

Σε μια διάκριση που εντείνει τα χαρακτηριστικά του ως σοβαρό οσκαρικό φαβορί, το πολυσυζητημένο "Tár" του Τοντ Φιλντ αναδείχθηκε καλύτερη ταινία της χρονιάς από την Ένωση Κριτικών της Νέας Υόρκης.

Πέρυσι η Ένωση, η οποία αποτελείται από 50 επαγγελματίες εκ των οποίων κριτικούς των έγκριτων Variety, Vanity Fair και Time, ξεχώρισε το αριστουργηματικό "Drive my Car" ως καλύτερο φιλμ, με την ταινία του Ιάπωνα Ριουσούκε Χαμαγκούτσι έπειτα να αποσπά Όσκαρ διεθνούς ταινίας και τρεις ακόμα υποψηφιότητες από την Ακαδημία (καλύτερη ταινία, διασκευασμένο σενάριο, σκηνοθεσία). Φέτος ο Φιλντ μπορεί να μη θεωρείται εκ των πιθανότερων νικητών στην πολυπόθητη κατηγορία της καλύτερης ταινίας, ωστόσο δε συμβαίνει το ίδιο με την πρωταγωνίστρια Κέιτ Μπλάνσετ, η οποία "αγγίζει" το τρίτο Όσκαρ α' γυναικείου ρόλου και τιμάται, φυσικά, από τους νεοϋορκέζους κριτικούς.

Κατά τα άλλα, στα βραβεία της Ένωσης υπάρχουν και εκπλήξεις. Συγκεκριμένα στην επιλογή της καλύτερης σκηνοθεσίας όπου βρίσκεται ο Ινδός Σ. Σ. Ρατζαμούλι, ο οποίος έσπασε ιστορικά εισπρακτικά ρεκόρ με το τρίωρο Bollywood έπος "RRR". Έπειτα, ο μέχρι πρότινος αουτσάιντερ Κε Χούι Κουάν ("Τα Πάντα Όλα") πλέον βάζει πλώρη για ρεαλιστικό διεκδικητή του β' αντρικού ρόλου.

rrr_movie
"RRR"

Τα βραβεία της Ένωσης Κριτικών Νέας Υόρκης 2022:

Kαλύτερη ταινία: Tár (Τοντ Φιλντ)
Σκηνοθεσία: Σ. Σ. Ρατζαμούλι ("RRR")
Σενάριο: Μάρτιν ΜακΝτόνα ("Τα Πνεύματα του Ινισέριν")
Α' γυναικείος ρόλος: Κέιτ Μπλάνσετ ("Tár")
Α' ανδρικός ρόλος: Κόλιν Φάρελ ("Τα Πνεύματα του Ινισέριν" & "Μετά τον Γιάνγκ")
Β' γυναικείος ρόλος: Κίκι Πάλμερ ("Ούτε Καν")
Β' ανδρικός ρόλος: Κε Χουι Κουάν ("Τα Πάντα Ολα")
Διεύθυνση φωτογραφίας: Κλαούντιο Μιράντα ("Top Gun: Maverick")
Καλύτερο ντοκιμαντέρ: All the Beauty and the Bloodshed (Λόρα Πόιτρας)
Διεθνής ταινία: EO (Γέρζι Σκολιμόφσκι)
Καλύτερο animation: Marcel the Shell with Shoes On (Ντιν Φλέισερ-Καμπ)
Πρωτοεμφανιζόμενος σκηνοθέτη: Σαρλότ Γουέλς ("Aftersun")

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Οι μικρού μήκους που δεν πρέπει να χάσεις στο 4ο Φεστιβάλ Παλαιστινιακού Κινηματογράφου

Η πολύτιμη διοργάνωση παρουσιάζει μια σειρά ταινιών που απεικονίζουν το εδώ και το τώρα των κατεχόμενων παλαιστινιακών εδαφών και της διασποράς.

ΓΡΑΦΕΙ: ΓΙΑΝΝΗς ΚΑΝΤΕΑ-ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟς
13/10/2025

Αυτές είναι οι νικήτριες ταινίες των 31ων Νυχτών Πρεμιέρας

Ανακαλύψτε τα φιλμ που απέσπασαν τις δάφνες του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας.

Τι νέο θα δεις στους κινηματογράφους από αυτή την Πέμπτη

Όλες οι ταινίες που κάνουν πρεμιέρα στις αίθουσες στις 16/10.

Όλα όσα είπε ο Ντάνιελ Ντέι-Λιούις στις 31ες Νύχτες Πρεμιέρας

Μαζί με το γιο του Ρόναν και τη Δάφνη Οικονόμου, ο οσκαρικός ηθοποιός βρέθηκε στην Αθήνα για την πρεμιέρα της "Ανεμώνης".

Όλα όσα περιμένουμε να δούμε στο 13ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Χανίων

Μία μεγάλη γιορτή του κινηματογράφου επιστρέφει μέσα από ένα ποικιλόμορφο πρόγραμμα.

Η αμίμητη Νταϊάν Κίτον μέσα από 5 καθοριστικές ταινίες

Μια λίστα τίτλων που αποδεικνύουν γιατί δε θα υπάρξει καμία άλλη ηθοποιός σαν την οσκαρική Αμερικανίδα.

Η Production Designers Week Greece 2025 φωτίζει το μέλλον της σκηνογραφίας

Η σκηνογραφία του μέλλοντος αποκαλύπτεται στο Ρομάντσο, μέσα από ένα πάνελ όπου η τέχνη συνομιλεί με τα SFX, το 3D και την τεχνητή νοημοσύνη.