Σήμα υπαρξιακού κινδύνου από το σινεμά Άστορ

Ο ιστορικός κινηματογράφος του κέντρου όπως επίσης τα Ιντεάλ και Αελλώ απειλούνται με λουκέτο εξαιτίας επιχειρηματικών κινήσεων που επιδιώκει ο ΕΦΚΑ.

Το «Άστορ» ανοίγει και πάλι τις πόρτες του

Το ότι η Αθήνα και δη το κέντρο της πόλης κινδυνεύουν να μετατραπούν σε ένα τεράστιο ξενοδοχείο, δηλαδή σε μια πρωτεύουσα που απαξιώνει τις ανάγκες των κατοίκων της προς τέρψιν του τουρισμού, είναι κάτι που βιώνουμε έντονα όσοι ζούμε εδώ, αλλά επιπλέον έχουμε αναφέρει πολλάκις. Τελευταίο θύμα των παραπάνω διαθέσεων οι ιστορικοί κινηματογράφοι οι οποίοι, πια, απειλούνται ανοιχτά με λουκέτο.

Τις σχετικές φήμες που έχουν φουντώσει τους τελευταίους μήνες ήρθε να ενισχύσει μέσω δελτίο τύπου ο κύριος Μπάμπης Κονταράκης. Όπως σημειώνει ο αιθουσάρχης του κινηματογράφου Άστορ, ο ΕΦΚΑ ως ιδιοκτήτης του ακινήτου όπου στεγάζεται το εν λόγω σινεμά, αλλά και των ακινήτων όπου βρίσκονται τα έτερα εμβληματικά σινεμά του κέντρου Αελλώ και Ιντεάλ, επιδιώκει την αξιοποίησή τους χωρίς καμία δέσμευση πως οι κινηματογράφοι θα μείνουν στη θέση τους. Μάλιστα, ο κ. Κονταράκης αναφέρει ότι συγκεκριμένα για το ακινήτο που αφορά το Άστορ, ο ΕΦΚΑ θέλει να προσφέρει "όλο το ακίνητο για γραφεία ή ξενοδοχείο", χωρίς πρόβλεψη για το μέλλον της σκοτεινής αίθουσας.

Το αναλυτικό δελτίο τύπου του κυρίου Μπάμπη Κονταράκη (αιθουσάρχης Άστορ):

"Αγαπητοί φίλοι και συνεργάτες καλησπέρα,

Θα ήθελα να σας ενημερώσω για το τι συμβαίνει με τις αίθουσες του κέντρου.
Ο ΕΦΚΑ (Υπ. Εργασίας) είναι ο ιδιοκτήτης, μεταξύ πολλών άλλων, και των ακινήτων που στεγάζουν το Ιντεάλ, το Άστορ (το οποίο και διαχειριζόμαστε) και το Αελλώ και θέλει να αξιοποιήσει τα ακίνητα χωρίς όμως καμία δέσμευση για τη διατήρηση των κινηματογράφων. Με άλλα λόγια, η αξιοποίηση των ακινήτων μπορεί να οδηγήσει στον αφανισμό και τις τρεις αίθουσες, ιστορικά τοπόσημα και χώρους πολιτισμού της Αθήνας. Παρακάτω οι προσκλήσεις ενδιαφέροντος:

Πρόσκληση ΕΦΚΑ για Άστορ https://www.efka.gov.gr/sites/default/files/2022-08/%CE%A0%CE%A1%CE%9F%CE%A3%CE%9A%CE%9B%CE%97%CE%A3%CE%97%20%CE%9C%CE%95%20%CE%91%CE%94%CE%91%CE%9C%20%CE%A6%CE%A0%CE%A5%2092_22.pdf [στο παράρτημα πιο ειδικά]

Πρόσκληση ΕΦΚΑ για Αελλώ και Ιντεάλ https://www.efka.gov.gr/sites/default/files/2021-02/K%CE%97%CE%9C%CE%94%CE%97%CE%A3_%CE%A0%CE%A1%CE%9F%CE%A3%CE%9A%CE%9B%CE%97%CE%A3%CE%97_%CE%A6%CE%A0%CE%A565_20.pdf [στο παράρτημα πιο ειδικά]

Σχετική αρθρογραφία:
https://www.economix.gr/2021/03/04/o-efka-thelei-xana-na-allaxei-tin-athina-polyteli-xenodocheia-kai-ktiria-grafeion-se-istorika-akinita/

https://www.moneyreview.gr/business-and-finance/economy/88936/pros-axiopoiisi-akinita-fileta-toy-efka-sto-kentro-tis-athinas/

Σε συνάντηση που πραγματοποιήθηκε με τον ΕΦΚΑ μας ενημέρωσαν ότι θέλουν να δώσουν όλο το ακίνητο για γραφεία ή ξενοδοχείο χωρίς καμία δέσμευση για διατήρηση του κινηματογράφου Άστορ. Στην παρατήρηση μας ότι το κτίριο είναι διατηρητέο-έργο τέχνης, απάντησαν ότι η διατήρηση του κινηματογράφου μπορεί να γίνει μόνο αν το επιθυμεί ο νέος εκμισθωτής, και πάλι όμως χωρίς να υπάρχει καμία δέσμευση. Ενώ για το Ιντεάλ μας ενημέρωσαν πως είναι πολύ πιθανό να γκρεμιστεί!
Σε επόμενη επικοινωνία μας με τον ΕΦΚΑ, όπου ζητούσαμε μια συνάντηση για το θέμα, μας απάντησαν ότι μπορούμε να συναντηθούμε αφού πρώτα οριστικοποιηθούν οι οικονομικές μελέτες για να μας ενημερώσουν για τις αποφάσεις τους (!).

Τα παραπάνω προς ενημέρωση σας.

Για εμάς το πρόβλημα δεν είναι απλώς οικονομικής φύσης, αλλά βούλησης και θέσης απέναντι στον πολιτισμό της πόλης και την πολιτιστική της κληρονομιά. Με άλλα λόγια, το βασικό θέμα είναι η διατήρηση των χώρων καθ'αυτών, ως χώρων κινηματογραφικού πολιτισμού και κοινωνικής συνάντησης.
Υπό αυτό το πρίσμα, θεωρούμε ότι μετά από αυτά τα δύο απίστευτα χρόνια της πανδημίας (έχουν ήδη κλείσει ΕΜΠΑΣΣΥ, ΠΤΙ ΠΑΛΑΙ, ΟΣΚΑΡ, ΧΟΛΑΡΓΟΣ κλπ.), αλλά και τον δεκαετή αφοπλισμό του ΑΤΤΙΚΟΝ-ΑΠΟΛΛΩΝ θα χρειαστεί μια συνολικότερη θεσμική βούληση προστασίας των αιθουσών, μέσα από την ανακήρυξη διατηρητέας χρήσης των χειμερινών κινηματογραφων (αντίστοιχα με το νόμο της Μερκούρη που έσωσε τα θερινά). Ενώ σε ότι αφορά το ΑΣΤΟΡ και ΙΝΤΕΑΛ μια εγγύηση συνέχισης λειτουργίας των χώρων υπό όποιο νέο ή παλιό καθεστώς θα ήταν μια σημαντική εξέλιξη.

Σε κάθε περίπτωση χρειαζόμαστε τη στήριξη σας ώστε οι κινηματογράφοι του κέντρου (και όχι μόνο) που στηρίζουν διαχρονικά το ελληνικό και το ανεξάρτητο σινεμά να συνεχίσουν να ανάβουν τα φώτα τους στην πόλη".

Διαβάστε Επίσης

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Όλα όσα θα δούμε στο 14ο Φεστιβάλ Πρωτοποριακού Κινηματογράφου της Αθήνας

Η αγαπημένη διοργάνωση επιστρέφει στην Ταινοθήκη της Ελλάδος με πρεμιέρες, αφιερώματα, συζητήσεις και εκλεκτούς καλεσμένους.

ΓΡΑΦΕΙ: ΜΑΝΤΥ ΒΛΑΣΣΟΠΟΥΛΟΥ
28/11/2025

Οι καλύτερες ταινίες που παίζουν τώρα στα σινεμά (26/11-3/12)

Μια λίστα με τις ιδανικότερες προτάσεις για κινηματογραφική έξοδο αυτήν την εβδομάδα.

Σινεμά και ψυχανάλυση: Ο "Κρυμμένος" στον Δαναό

Το αριστουργηματικό ψυχολογικό θρίλερ του Μίκαελ Χάνεκε για μια μοναδική προβολή, συνοδεία συζήτησης, την Κυριακή 7/12, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων "Σινεμά και Ψυχανάλυση".

Οι "Σμιλεμένες Ψυχές" του Σταύρου Ψυλλάκη επιστρέφουν στη μεγάλη οθόνη

Για τέσσερις προβολές με παρουσία του σκηνοθέτη και του Ελβετού γιατρού Ζουλιέν Γκριβέλ.

Για τον Γιάννη Οικονομίδη, το σινεμά είναι ένα όπλο

Συναντήσαμε τον κορυφαίο σκηνοθέτη στα Εξάρχεια και μιλήσαμε μαζί του, με αφορμή τη "Σπασμένη Φλέβα", την έκτη μεγάλου μήκους ταινία του, στην οποία πρωταγωνιστεί ο Βασίλης Μπισμπίκης στο ρόλο ενός έκπτωτου άντρα που προσπαθεί να σωθεί από τα χρέη.

Όλες οι κριτικές των νέων ταινιών της εβδομάδας

Η άποψη του "α" για τις πρεμιέρες που παίζονται στους κινηματογράφους από τις 27 Νοεμβρίου.

Σπασμένη Φλέβα

Σε ένα σκληρό δράμα που αποκτά διαστάσεις μοντέρνας τραγωδίας, ο οικονομιδικός εξπρεσιονισμός "μαλακώνει", αλλά η αφηγηματική δύναμη παραμένει σαρωτική και η πολιτικοκοινωνική ματιά γίνεται οξυδερκέστερη και διεισδυτικότερη. | Powered by Uber.