Σήμα υπαρξιακού κινδύνου από το σινεμά Άστορ

Ο ιστορικός κινηματογράφος του κέντρου όπως επίσης τα Ιντεάλ και Αελλώ απειλούνται με λουκέτο εξαιτίας επιχειρηματικών κινήσεων που επιδιώκει ο ΕΦΚΑ.

Το «Άστορ» ανοίγει και πάλι τις πόρτες του

Το ότι η Αθήνα και δη το κέντρο της πόλης κινδυνεύουν να μετατραπούν σε ένα τεράστιο ξενοδοχείο, δηλαδή σε μια πρωτεύουσα που απαξιώνει τις ανάγκες των κατοίκων της προς τέρψιν του τουρισμού, είναι κάτι που βιώνουμε έντονα όσοι ζούμε εδώ, αλλά επιπλέον έχουμε αναφέρει πολλάκις. Τελευταίο θύμα των παραπάνω διαθέσεων οι ιστορικοί κινηματογράφοι οι οποίοι, πια, απειλούνται ανοιχτά με λουκέτο.

Τις σχετικές φήμες που έχουν φουντώσει τους τελευταίους μήνες ήρθε να ενισχύσει μέσω δελτίο τύπου ο κύριος Μπάμπης Κονταράκης. Όπως σημειώνει ο αιθουσάρχης του κινηματογράφου Άστορ, ο ΕΦΚΑ ως ιδιοκτήτης του ακινήτου όπου στεγάζεται το εν λόγω σινεμά, αλλά και των ακινήτων όπου βρίσκονται τα έτερα εμβληματικά σινεμά του κέντρου Αελλώ και Ιντεάλ, επιδιώκει την αξιοποίησή τους χωρίς καμία δέσμευση πως οι κινηματογράφοι θα μείνουν στη θέση τους. Μάλιστα, ο κ. Κονταράκης αναφέρει ότι συγκεκριμένα για το ακινήτο που αφορά το Άστορ, ο ΕΦΚΑ θέλει να προσφέρει "όλο το ακίνητο για γραφεία ή ξενοδοχείο", χωρίς πρόβλεψη για το μέλλον της σκοτεινής αίθουσας.

Το αναλυτικό δελτίο τύπου του κυρίου Μπάμπη Κονταράκη (αιθουσάρχης Άστορ):

"Αγαπητοί φίλοι και συνεργάτες καλησπέρα,

Θα ήθελα να σας ενημερώσω για το τι συμβαίνει με τις αίθουσες του κέντρου.
Ο ΕΦΚΑ (Υπ. Εργασίας) είναι ο ιδιοκτήτης, μεταξύ πολλών άλλων, και των ακινήτων που στεγάζουν το Ιντεάλ, το Άστορ (το οποίο και διαχειριζόμαστε) και το Αελλώ και θέλει να αξιοποιήσει τα ακίνητα χωρίς όμως καμία δέσμευση για τη διατήρηση των κινηματογράφων. Με άλλα λόγια, η αξιοποίηση των ακινήτων μπορεί να οδηγήσει στον αφανισμό και τις τρεις αίθουσες, ιστορικά τοπόσημα και χώρους πολιτισμού της Αθήνας. Παρακάτω οι προσκλήσεις ενδιαφέροντος:

Πρόσκληση ΕΦΚΑ για Άστορ https://www.efka.gov.gr/sites/default/files/2022-08/%CE%A0%CE%A1%CE%9F%CE%A3%CE%9A%CE%9B%CE%97%CE%A3%CE%97%20%CE%9C%CE%95%20%CE%91%CE%94%CE%91%CE%9C%20%CE%A6%CE%A0%CE%A5%2092_22.pdf [στο παράρτημα πιο ειδικά]

Πρόσκληση ΕΦΚΑ για Αελλώ και Ιντεάλ https://www.efka.gov.gr/sites/default/files/2021-02/K%CE%97%CE%9C%CE%94%CE%97%CE%A3_%CE%A0%CE%A1%CE%9F%CE%A3%CE%9A%CE%9B%CE%97%CE%A3%CE%97_%CE%A6%CE%A0%CE%A565_20.pdf [στο παράρτημα πιο ειδικά]

Σχετική αρθρογραφία:
https://www.economix.gr/2021/03/04/o-efka-thelei-xana-na-allaxei-tin-athina-polyteli-xenodocheia-kai-ktiria-grafeion-se-istorika-akinita/

https://www.moneyreview.gr/business-and-finance/economy/88936/pros-axiopoiisi-akinita-fileta-toy-efka-sto-kentro-tis-athinas/

Σε συνάντηση που πραγματοποιήθηκε με τον ΕΦΚΑ μας ενημέρωσαν ότι θέλουν να δώσουν όλο το ακίνητο για γραφεία ή ξενοδοχείο χωρίς καμία δέσμευση για διατήρηση του κινηματογράφου Άστορ. Στην παρατήρηση μας ότι το κτίριο είναι διατηρητέο-έργο τέχνης, απάντησαν ότι η διατήρηση του κινηματογράφου μπορεί να γίνει μόνο αν το επιθυμεί ο νέος εκμισθωτής, και πάλι όμως χωρίς να υπάρχει καμία δέσμευση. Ενώ για το Ιντεάλ μας ενημέρωσαν πως είναι πολύ πιθανό να γκρεμιστεί!
Σε επόμενη επικοινωνία μας με τον ΕΦΚΑ, όπου ζητούσαμε μια συνάντηση για το θέμα, μας απάντησαν ότι μπορούμε να συναντηθούμε αφού πρώτα οριστικοποιηθούν οι οικονομικές μελέτες για να μας ενημερώσουν για τις αποφάσεις τους (!).

Τα παραπάνω προς ενημέρωση σας.

Για εμάς το πρόβλημα δεν είναι απλώς οικονομικής φύσης, αλλά βούλησης και θέσης απέναντι στον πολιτισμό της πόλης και την πολιτιστική της κληρονομιά. Με άλλα λόγια, το βασικό θέμα είναι η διατήρηση των χώρων καθ'αυτών, ως χώρων κινηματογραφικού πολιτισμού και κοινωνικής συνάντησης.
Υπό αυτό το πρίσμα, θεωρούμε ότι μετά από αυτά τα δύο απίστευτα χρόνια της πανδημίας (έχουν ήδη κλείσει ΕΜΠΑΣΣΥ, ΠΤΙ ΠΑΛΑΙ, ΟΣΚΑΡ, ΧΟΛΑΡΓΟΣ κλπ.), αλλά και τον δεκαετή αφοπλισμό του ΑΤΤΙΚΟΝ-ΑΠΟΛΛΩΝ θα χρειαστεί μια συνολικότερη θεσμική βούληση προστασίας των αιθουσών, μέσα από την ανακήρυξη διατηρητέας χρήσης των χειμερινών κινηματογραφων (αντίστοιχα με το νόμο της Μερκούρη που έσωσε τα θερινά). Ενώ σε ότι αφορά το ΑΣΤΟΡ και ΙΝΤΕΑΛ μια εγγύηση συνέχισης λειτουργίας των χώρων υπό όποιο νέο ή παλιό καθεστώς θα ήταν μια σημαντική εξέλιξη.

Σε κάθε περίπτωση χρειαζόμαστε τη στήριξη σας ώστε οι κινηματογράφοι του κέντρου (και όχι μόνο) που στηρίζουν διαχρονικά το ελληνικό και το ανεξάρτητο σινεμά να συνεχίσουν να ανάβουν τα φώτα τους στην πόλη".

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Την ίδρυση Κρατικής Σχολής Τεχνικών Κινηματογράφου και Οπτικοακουστικών Μέσων ανακοίνωσε το Υπουργείο Πολιτισμού

Το ΑΠΘ αναλαμβάνει την ανάπτυξη προγραμμάτων σπουδών για το σχεδιασμό του νέου πανεπιστημιακού ιδρύματος.

ΓΡΑΦΕΙ: ΓΙΑΝΝΗς ΚΑΝΤΕΑ-ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟς
23/04/2024

Οι ανησυχίες της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου για τον ενιαίο φορέα

Βρεθήκαμε στη συνέντευξη τύπου της ΕΑΚ όπου ακούστηκαν οι βάσιμες επιφυλάξεις των μελών για το νομοσχέδια που αλλάζει το εγχώριο κινηματογραφικό τοπίο.

Ελληνικό box office: Το "Panda" συνεχίζει να... δέρνει

Ενώ ούτε εμφύλιοι πόλεμοι ούτε τρομακτικά βαμπίρ μπορούν να τα βάλουν με τον ανίκητο Πο, τα animation είναι το μοναδικό είδος ταινιών που συνεχίζει να κινητοποιεί το αδρανές εδώ κι ένα μήνα κινηματογραφικό κοινό.

History Projected "Ιστορία και αρχείο": Κινηματογραφικοί διάλογοι ανάμεσα σε Ελλάδα και Γερμανία στο Ινστιτούτο Γκαίτε

Δείτε το 2ο επεισόδιο που περιλαμβάνει δυο ταινίες για το πολυφωνικό, αναγκαίο παρόν κάθε αρχειακής κατασκευής.

Horrorant Film Festival 2024: Φόβος και τρόμος στο Ελιζέ

Με 58 ταινίες από ολόκληρο τον κόσμο και ξεχωριστούς καλεσμένες η horror διοργάνωση επιστρέφει ξανά στο παραδοσιακό σπίτι της.

Οι ταινίες που έρχονται στις αίθουσες την Πέμπτη 25/4

Η Ζεντάγια, οι Unboxholics κι η Αγγελική Παπούλια προσεχώς στις μαρκίζες των κινηματογράφων.

Όλες οι ταινίες που θα δούμε στα σινεμά το καλοκαίρι του 2024

Ανακαλύψτε τους τίτλους που πρόκειται να βρεθούν στις μαρκίζες των θερινών κινηματογράφων τους επόμενους μήνες.