"Ίριδα Visions": Οικονομίδης, Λέντζου, Γιάνναρης στο φεστιβάλ της Ίριδας

Ανακαλύψτε το πρόγραμμα της νέας σινε-διοργάνωσης που στήνει Πολιτιστικός Όμιλος Φοιτητών Πανεπιστημίου Αθηνών.

o_vasilias «Ο Βασιλιάς»

Σε συνέντευξη τύπου που διεξήχθη στον κυρίως χώρο του κινηματοθέατρου "Ίρις", παρουσιάστηκε το πρόγραμμα του νέου φεστιβάλ "Ίριδα Visions" που συνδιοργανώνουν ο Κινηματογραφικός, ο Φωτογραφικός και ο Θεατρικός Τομέας του Πολιτιστικού Ομίλου Φοιτητών Πανεπιστημίου Αθηνών (Π.Ο.Φ.Π.Α.).

Οι εκδηλώσεις του φεστιβάλ, οι οποίες περιλαβάνουν κατά βάση κινηματογραφικές προβολές αλλά και παράλληλες δράσεις, ξεκινούν το Σάββατο 12/11 και συνεχίζονται έως και τον Ιανουάριο του 2023. Φιλοξενούνται σε χώρους της Πανεπιστημιακής Λέσχης της Αθήνας, συγκεκριμένα στο κτήριο της Ιπποκράτους 15, στο ισόγειο του οποίου βρίσκεται και το ιστορικό κινηματοθέατρο "Ίρις", αλλά και το κτήριο "Κωστής Παλαμάς" στη γωνία των οδών Ακαδημίας και Μασσαλίας. Όλες οι εκδηλώσεις έχουν ελεύθερη είσοδο. Στόχος των διοργανωτών είναι το "Ίριδα Visions" να εμπλουτίζεται κατά την ακαδημαϊκή χρονιά με καινούριες εκδηλώσεις και να παραμείνει η Ίριδα σημείο αναφοράς τόσο για την φοιτητική κοινότητα όσο και για το φιλότεχνο κοινό της Αθήνας.

irida_visions_sinedfski_typou

Το φεστιβάλ ξεκινά με την επετειακή προβολή της εμβληματικής ταινίας "Ο Βασιλιάς" του Νίκου Γραμματικού, η οποία προβάλλεται σε φιλμ 35mm 20 χρόνια μετά την πρεμιέρα της, παρουσία των συντελεστών και του Άκη Καπράνου, κριτικού κινηματογράφου και καλλιτεχνικού διευθυντή του "Midnight Express", σε συνεργασία με το οποίο διεξάγεται η εκδήλωση.

selini_66_erotisis_ksana
"Σελήνη, 66 Ερωτήσεις"

Το πρόγραμμα του "Ίριδα Visions":

12/11: "Ο Βασιλιάς" (Νίκος Γραμματικός)

13/11: "Σελήνη, 66 Ερωτήσεις" (Ζακλίν Λέντζου)

19/11: "Μαχαιροβγάλτης" (Γιάννης Οικονομίδης)

20/11: "ROM" (Μενέλαος Καραμαγγιώλης)

27/11: "Καλιαρντά" (Πάολα Ρεβενιώτη). Μετά την προβολή, ακολουθεί μουσικό live του σχήματος Solar Anus με live visuals.

28/11: "Ιστορία 52" (Αλέξης Αλεξίου)

3/12: "Από την Άκρη της Πόλης" (Κωνσταντίνος Γιάνναρης)

4/12: "Ο Γιος της Σοφίας" (Ελινα Ψύκου)

11/12: "They Glow in the Dark" (Παναγιώτης Ευαγγελίδης)

apo_tin_akri_tis_polis
"Από την Άκρη της Πόλης"

Όλες οι προβολές γίνονται παρουσία των συντελεστών τους. Επιπλέον, το "Ίριδα Visions" επιδιώκει την υποστήριξη της Κίνησης Αναπήρων Καλλιτεχνών προκειμένου κάποιες από τις ταινίες να προβληθούν με ελληνικούς υπότιτλους SDH για κωφά και βαρήκοα άτομα. Επίσης, γίνονται προσπάθειες ώστε να υπάρξει και τουλάχιστον μια προβολή με ακουστική περιγραφή για τυφλά άτομα.

Όλες οι προβολές και εκδηλώσεις θα ανακοινώνονται στο σάιτ του φεστιβάλ, το www.iridavisions.gr.Το κοινό θα έχει τη δυνατότητα προκράτησης θέσης μέσω της έκδοσης μηδενικού εισιτηρίου από το σάιτ. Η δυνατότητα κράτησης εισιτηρίων θα ξεκινά τέσσερις ημέρες πριν την αντίστοιχη εκδήλωση. Η κράτηση της θέσης θα ισχύει μέχρι και 15 λεπτά πριν την έναρξη κάθε εκδήλωσης και στη συνέχεια το κοινό θα εισέρχεται κατά σειρά προσέλευσης μέχρι την πλήρωση των θέσεων. Επίσης στο σάιτ, θα βρείτε αναλυτικές πληροφορίες και φωτογραφίες σε σχέση με τη διαδικασία πρόσβασης στο χώρο ατόμων με κινητικές βλάβες.

irida_visions_natasa_seka
©Νατάσα Σέκα

Παράλληλα, σχεδιάζονται εκθέσεις, εργαστήρια και masterclasses που πλαισιώνουν τις δράσεις του φεστιβάλ. Ενδεικτικά:

Την Κυριακή 20 Νοεμβρίου ο Enri Canaj, φωτογράφος του πρακτορείου Magnum Photos, θα παρουσιάσει το έργο του στην Ίριδα. Την Κυριακή 4 Δεκεμβρίου θα πραγματοποιηθεί masterclass του Rafael Ramírez Pupo με τίτλο "Pabellón de Melancólicos". Ο Rafael Ramírez Pupo είναι κινηματογραφιστής και καθηγητής στην Διεθνή Σχολή Κινηματογράφου και Τηλεόρασης της Κούβας EICTV. Την προηγούμενη Κυριακή στις 27 Νοεμβρίου θα προβληθεί στην Ίριδα η μεγάλου μήκους ταινία του σκηνοθέτη με τίτλο "Las Campañas de Invierno".

Την Κυριακή 18 Δεκεμβρίου, με αφορμή την ταινία μικρού μήκους "Καουμπόης" των Γιάννη Χαριτίδη και Θάνου Τοκάκη θα πραγματοποιηθεί συζήτηση των δημιουργών με τον πρωταγωνιστή Μανώλη Μαυροματάκη. Έπειτα, η καλλιτεχνική κολεκτίβα X-ART θα επιμεληθεί τον φωτισμό των χώρων του φεστιβάλ και θα δημιουργήσει σε αυτούς ιδιαίτερα installations. Πρόκειται για μια πολυπολιτισμική ομάδα καλλιτεχνών που ιδρύθηκαν το καλοκαίρι του 2020, τον καιρό της πανδημίας. Η ομάδα αυτή την στιγμή αποτελείται από πέντε καλλιτέχνες. Τους Eric Michel, Alexandra Dimache, Simona Dimache, Mihaela Mago και Nicolas Hermann. Οι X-ART συμμετείχαν στο light festival: 7th edition of Amural Festival - Amural 7 - Poezia orasului, στην πόλη Brasov της Ρουμανίας το καλοκαίρι του 2021, με το έργο: PORTAL OF LIGHT, ενώ τον χειμώνα της ίδιας χρονιάς συμμετείχαν στην γκαλερί 59 rivoli στο Παρίσι με το show:  experimental dialogues light-space-time.

irida_vision_irene_breyanni
©Irene Breyanni

Πέραν των προβολών, των masterclasses και των εργαστηρίων, κατά τη διάρκεια της ακαδημαϊκής χρονιάς θα πραγματοποιηθεί ένας αριθμός εκδηλώσεων που αναδεικνύουν το έργο των Τομέων του Π.Ο.Φ.Π.Α. Ανάμεσά τους η ετήσια έκθεση φωτογραφίας του Φωτογραφικού Τομέα, προβολές διακεκριμένων ταινιών παλαιών μελών του Κινηματογραφικού και οι παραστάσεις των θεατρικών ομάδων του Ομίλου. Οι εκδηλώσεις του "Ίριδα Visions" θα πραγματοποιηθούν και εκτός των χώρων της Πανεπιστημιακής Λέσχης. Ο Φωτογραφικός Τομέας του Π.Ο.Φ.Π.Α., στο πλαίσιο του φεστιβάλ, θα παρουσιάσει έκθεση έργων, στο πολιτιστικό κέντρο του δήμου Γαλατσίου Το καμίνι. Η έκθεση θα περιλαμβάνει φωτογραφίες των μελών και θα πραγματοποιηθεί από τις 20 μέχρι τις 26 Νοέμβρη.

Όσο για την οπτική ταυτότητα του φεστιβάλ, υπεύθυνες είναι δύο μέλη του Κινηματογραφικού Τομέα, η γραφίστρια katerina mal και η illustrator Aliki Finn.

Τέλος, ακολουθεί το σκεπτικό των διοργανωτών γύρω από το στήσιμο του "Ίριδα Visions":

"Ο Π.Ο.Φ.Π.Α., όπως υπάρχει σήμερα, ιδρύεται στα μέσα της δεκαετίας του ‘80 με τρεις Τομείς: τον Θεατρικό, τον Κινηματογραφικό και τον Χορευτικό, με τον τέταρτο, τον Φωτογραφικό, να προστίθεται λίγο αργότερα. Η λειτουργία του στηρίζεται στην αφιλοκερδή και εθελοντική προσφορά των μελών του, παλαιών και νέων. Με τη σταθερή του δράση όλα αυτά τα χρόνια, έχει συμβάλλει στη δημιουργία μιας πολυπληθούς κοινότητας, που κάνει αισθητή την παρουσία της σε όλα τα καλλιτεχνικά γεγονότα της πόλης (εκθέσεις, φεστιβάλ, κινηματογραφικά αφιερώματα, προβολές κ.α.).

Αφορμή για τη διεξαγωγή του φεστιβάλ υπήρξε, αρχικά, η επαναφορά του προγράμματος του Ομίλου σε πλαίσιο κανονικότητας, ύστερα από δύο χρόνια πανδημίας. Ένας ακόμα λόγος, αφορά στην ψήφιση του νέου νόμου-πλαισίου για την Παιδεία. Συγκεκριμένα, το άρθρο 296 καταργεί τις Πανεπιστημιακές Λέσχες ως Νομικά Πρόσωπα και η Φοιτητική Μέριμνα θα περάσει έτσι στα κεντρικά πανεπιστημιακά ιδρύματα. Αυτό θα έχει ως άμεσο αποτέλεσμα οτιδήποτε δεν κρίνεται χρήσιμο για τη βασική λειτουργία του πανεπιστημίου, όπως ο πολιτισμός, να μπει σε δεύτερη μοίρα.

Για δεκαετίες η Λέσχη του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών υπήρξε κύριος φορέας Φοιτητικής Μέριμνας για το Πανεπιστήμιο. Με την πάροδο των ετών, τμήματα των υπηρεσιών που στέγαζε, όπως αυτό του κέντρου εκμάθησης ξένων γλωσσών, αποσπάστηκαν από την ευθύνη της Λέσχης και ακολούθησε η πτώση ποιότητας των παροχών τους, ως αποτέλεσμα της υποχρηματοδότησής τους. Αντίστοιχη είναι και η εμπειρία με τα ιατρεία που διατηρεί η Λέσχη, τα οποία πλέον αρκούνται στις βασικές ειδικότητες ιατρών. Στην παραπάνω λογική, η απόσπαση από τη Λέσχη της ευθύνης των ποικίλων υπηρεσιών της Φοιτητικής Μέριμνας οδηγεί στη μείωση της χρηματοδότησής τους και στην αναπόφευκτη υποβάθμισή τους.

Τα κτήρια της Λέσχης δεν αποτελούν πλέον  ιδιοκτησία της, αλλά παραχωρούνται σε αυτήν για χρήση, από το Ε.Κ.Π.Α., με στόχο τη Φοιτητική Μέριμνα. Στο παρελθόν, η Λέσχη χρησιμοποιούσε και το ιστορικό κτίριο του Πανεπιστημίου Αθηνών στην οδό Θόλου 5, στην περιοχή της Πλάκας. Σήμερα, το κτίριο εκμισθώνεται για εκδηλώσεις και η χρήση του για φοιτητικές δραστηριότητες γίνεται κατόπιν κράτησης και έναντι αντιτίμου από την Λέσχη ή το Πανεπιστήμιο. Αντίστοιχη είναι η διαχείριση του χώρου εκδηλώσεων του Πανεπιστημίου επί της Ακαδημίας. Εύκολα γίνεται κατανοητό πως η κατάργηση της Λέσχης του Ε.Κ.Π.Α. μπορεί να οδηγήσει τα ιστορικά της κτίρια, συνδεδεμένα άρρηκτα για περισσότερα από 100 χρόνια με την φοιτητική καθημερινότητα, σε παρόμοια διαχείριση, αντίθετη με την ιδέα ενός Πανεπιστημίου που είναι χώρος ελεύθερης συμμετοχής, διακίνησης ιδεών, συνεπώς και πολιτισμού.

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί, ότι το καλοκαίρι που μας πέρασε, η διοίκηση του Πανεπιστημίου αποφάσισε, χωρίς να ενημερωθεί ο Π.Ο.Φ.Π.Α., να παραχωρήσει χώρους του κτηρίου της Ιπποκράτους 15 στο Παιδαγωγικό Τμήμα, για να χρησιμοποιηθούν ως αίθουσες διδασκαλίας. Το κινηματοθέατρο της  Ίριδας, το οποίο για χρόνια είχε αφεθεί στην φροντίδα των φοιτητών, καθώς κάθε πρόταση από πλευράς του Πανεπιστημίου για σοβαρές επισκευές συνοδευόταν και από απαράδεκτες προτάσεις για αλλαγή χρήσης της αίθουσας, γέμισε σκαλωσιές και συνεργεία. Οι προσεκτικές εργασίες που είχαν πραγματοποιηθεί το προηγούμενο καλοκαίρι, μετά το πέρας των γυρισμάτων της ταινίας Εγκλήματα του Μέλλοντος του David Cronenberg, συνεχίστηκαν με μοναδικό στόχο την γρήγορη παράδοση μιας ευπαρουσίαστης αίθουσας για τις ανάγκες του Παιδαγωγικού. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να πραγματοποιηθούν πρόχειρες παρεμβάσεις και ένα σωρό παραφωνίες, καθώς απουσίαζε η επίβλεψη ειδικών ή ανθρώπων που γνωρίζουν την ιστορία του χώρου.

Με την πραγματοποίηση των δραστηριοτήτων του IΡΙΔΑ VISIONS και τη συνέχιση των δραστηριοτήτων του, όπως κάθε χρόνο, ο Πολιτιστικός Όμιλος Φοιτητών Πανεπιστημίου Αθηνών δηλώνει ξεκάθαρα πως η Πανεπιστημιακή Λέσχη θα συνεχίσει και στο μέλλον να αποτελεί χώρο συνάντησης των φοιτητών, γνώσης και δημιουργίας".

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Ο "Κασκαντέρ" και ο ακαταμάχητα κωμικός Ράιαν Γκόσλινγκ

Μετά την τρομερή επιτυχία της "Barbie", ο χολιγουντιανός σταρ επιστρέφει σε ένα ρόλο που μας θυμίζει τη μοναδική ικανότητά του να παραδίδει κωμικές ερμηνείες που συνδυάζουν τις κοφτερές ατάκες, τον αυτοσαρκασμό και την κανονικοποίηση της εύθραυστης αρρενωπότητας.

ΓΡΑΦΕΙ: ΓΙΑΝΝΗς ΚΑΝΤΕΑ-ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟς
02/05/2024

Ο Κασκαντέρ

Χιούμορ και δράση συνδυάζονται σε ένα κωμικό νεονουάρ με ξέφρενη παρωδιακή διάθεση. Άκρως κινηματογραφόφιλο και μεταμοντέρνα ευρηματικό, όσο και χαοτικά ανοικονόμητο.

Στον Ιστό του Τρόμου

Καλοκουρδισμένο, κλειστοφοβικό θρίλερ γεμάτο σασπένς, ένταση και ανατριχίλες, στο οποίο υπάρχει χώρος και μια ευθεία κοινωνικοπολιτική αλληγορία.

Γκάρφιλντ: Γάτος με Πέταλα

Το reboot των αστείων κατορθωμάτων του πιο cool σινε-γάτου ξεκινάει σαν ατακαριστή, μπριόζα κωμωδία καταστάσεων, για να εξελιχθεί σε μια ευρηματικότατη, αγωνιώδη και ξεκαρδιστική "Επικίνδυνη Αποστολή".

Το Χρώμα του Ροδιού

Ένα από τα διαχρονικά αριστουργήματα του ποιητικού σινεμά, το οποίο δημιουργεί ένα μεθυστικών αισθήσεων και συναρπαστικών συναισθημάτων κόσμο (ο αρμένικος πολιτισμός) χάρη στη δύναμη της καθαρής εικόνας.

Επιτέλους όλοι πια μιλάνε για τον Νίκο Παπατάκη

Το Cinobo παρουσιάζει τη φιλμογραφία του ασύγκριτου σκηνοθέτη στην πλατφόρμα του δίνοντας πρόσβαση σε ένα πολύτιμο και εν πολλοίς υποτιμημένο έργο.

Οι 16 Ίριδες που διεκδικεί η "Φόνισσα" ήρθαν νομοτελειακά

Στις υποψηφιότητες της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου αποτυπώνεται η επιτυχία της ποιοτικής διασκευής της Εύας Νάθενα.