Το νέο ντοκιμαντέρ της Εύας Στεφανή στο Δαναό

Οι βραβευμένες «Μέρες και Νύχτες της Δήμητρας Κ.» έρχονται στον κινηματογράφο της Κηφισίας.

meres_kai_nixtes_tis_dimitrask1

Κάτι παραπάνω από ενάμιση χρόνο μετά την πρεμιέρα του στο 23ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης, το φιλμ τεκμηρίωσης "Μέρες και Νύχτες της Δήμητρας Κ." της κορυφαίας στο είδος Εύας Στεφανή, έρχεται για περιορισμένο αριθμό προβολών στον κινηματογράφο Δαναό.

Η ταινία γυρίστηκε στο πέρας 12 ετών κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης και αποτελεί πορτρέτο της Δήμητρας Κανελλοπούλου, εργαζόμενης στο χώρο του σεξ και επί χρόνια πρόεδρος του Σωματείου Ατόμων Εργαζόμενων στο Σεξ Ελλάδας. Ακολουθεί μέρος του κειμένου για το ντοκιμαντέρ που γράφτηκε σε ανταπόκριση του "α" από την πρεμιέρα του στη Θεσσαλονίκη:

meres_kai_nixtes_tis_dimitrask2

"Η ανεπιτήδευτη διάθεση είναι εμφανής από την αβίαστη συναναστροφή της Δήμητρας με την κινηματογραφίστρια Στεφανή, μέχρι τα ίδια τα πλάνα. Κανένα δεν είναι στοιχειωδώς στημένο, μάλιστα, υπάρχουν στιγμές που η κάμερα γίνεται εμπόδιο, κατά τη διάρκεια μιας πρόποσης για παράδειγμα. Η ίδια η σκηνοθέτης, εξάλλου, παίρνει λιγοστά μέρος στη δράση και σίγουρα όχι για να υποκινήσει καταστάσεις. Είναι απόρροια της (απολύτως κατανοητής) προστατευτικής στάσης της απέναντι στην ηρωίδα, η οποία βέβαια έχει ως συνέπεια να παραβλέπονται όποια φάουλ έχει ενδεχομένως πράξει η Δήμητρα.

meres_kai_nixtes_tis_dimitrask3

Το 'Μέρες και Νύχτες...' καταφέρνει ωστόσο να γίνει υποβλητικό, να μεταφέρει πειστικά μια σε πολλούς άγνωστη καθημερινότητα και να σκιαγραφήσει με χειροπιαστό νοιάξιμο την ηρωίδα του, δίχως ποτέ να εκπέσει σε εύπεπτους συναισθηματισμούς ή επενδύοντας στο σοκ. Ακόμα περισσότερο, το ντοκιμαντέρ αφουγκράζεται τους (ηθικούς-πολιτικούς) προβληματισμούς που ανακύπτουν όταν μια κάμερα καταγράφει τη ζωή ενός υποκειμένου όπως η Δήμητρα Κ., αλλά γλιτώνει τις παγίδες παραμένοντας αφοσιωμένο σε μια σχέση που κρατά πλέον πάνω από 12 χρόνια".

Επιπλέον, αξίζει να σημειωθεί πως στο 23ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης η ταινία είχε αποσπάσει το βραβείο της ένωσης WIFT GR. Στο Δαναό προβάλλεται 21-23 & 25/10 (Παρασκευή - 22.15, Σάββατο & Κυριακή - 16.00, Τρίτη 22.15).

Περισσότερες πληροφορίες

Μέρες και Νύχτες της Δήμητρας Κ.

  • Ντοκιμαντέρ
  • 2021
  • Διάρκεια: 72 '
  • Εύα Στεφανή

Το κινηματογραφικό πορτρέτο της Δήμητρας, εργαζόμενης στο χώρο του σεξ και επί χρόνια πρόεδρος του Σωματείου Ατόμων Εργαζόμενων στο Σεξ Ελλάδας, σε βάθος δώδεκα ετών και με φόντο την οικονομική κρίση.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Βραβείο Directors' Next Gen από το Cinobo και το Τμήμα Κινηματογράφου ΑΠΘ

Το κοινό αναδεικνύει την καλύτερη φοιτητική ταινία της χρονιάς. Δείτε τις 12 μικρού μήκους ταινίες.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
02/06/2023

Ο Γιώργος Αθανασίου γύρισε μία ταινία για "την ανάγκη μας να μην νιώθουμε μόνοι"

Μιλήσαμε με το σκηνοθέτη που συστήνεται στο κοινό με το ρομαντικό ασπρόμαυρο φιλμ "Τα Άνθη στα Άνθη".

Ο Φρανσουά Οζον "ομολογεί" το "Έγκλημά του"

Μιλήσαμε με τον κορυφαίο Γάλλο σκηνοθέτη για τη νέα ταινία του που δίνει αντισεξιστικό τουίστ σε μια γαλλική επιθεώρηση των 30s.

Η νέα ταινία του Pedro Pascal θα σε κάνει να ανατριχιάσεις

Όποια πέτρα και αν σηκώσεις τελευταία, ο δημοφιλής ηθοποιός είναι από κάτω.

Spider-Man: Ακροβατώντας στο Αραχνο-σύμπαν

Πρώτο μέρος ενός σίκουελ στο οποίο η σεναριακή και σκηνοθετική ευρηματικότητα του οσκαρικού πρώτου animation εμπλουτίζεται με σχεδιαστική φαντασία, αλλά ταυτόχρονα υπερφορτώνεται με έναν ανοικονόμητο αφηγηματικό παροξυσμό.

Αγάπη και Μίσος

Δυσκίνητο οικογενειακό (μελό)δραμα με προβλέψιμη εξέλιξη, παγιδευμένο σε μια στείρα και σοβαροφανή κινηματογραφική φλυαρία.

Ο Μεγαλόδοντας

Κακοφτιαγμένο και αταίριαστα σοβαροφανές b-movie, το οποίο χάνεται στο κενό μεταξύ "Sharknado" και "Σαγονιών του Καρχαρία".