Το νέο ντοκιμαντέρ της Εύας Στεφανή στο Δαναό

Οι βραβευμένες «Μέρες και Νύχτες της Δήμητρας Κ.» έρχονται στον κινηματογράφο της Κηφισίας.

meres_kai_nixtes_tis_dimitrask1

Κάτι παραπάνω από ενάμιση χρόνο μετά την πρεμιέρα του στο 23ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης, το φιλμ τεκμηρίωσης "Μέρες και Νύχτες της Δήμητρας Κ." της κορυφαίας στο είδος Εύας Στεφανή, έρχεται για περιορισμένο αριθμό προβολών στον κινηματογράφο Δαναό.

Η ταινία γυρίστηκε στο πέρας 12 ετών κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης και αποτελεί πορτρέτο της Δήμητρας Κανελλοπούλου, εργαζόμενης στο χώρο του σεξ και επί χρόνια πρόεδρος του Σωματείου Ατόμων Εργαζόμενων στο Σεξ Ελλάδας. Ακολουθεί μέρος του κειμένου για το ντοκιμαντέρ που γράφτηκε σε ανταπόκριση του "α" από την πρεμιέρα του στη Θεσσαλονίκη:

meres_kai_nixtes_tis_dimitrask2

"Η ανεπιτήδευτη διάθεση είναι εμφανής από την αβίαστη συναναστροφή της Δήμητρας με την κινηματογραφίστρια Στεφανή, μέχρι τα ίδια τα πλάνα. Κανένα δεν είναι στοιχειωδώς στημένο, μάλιστα, υπάρχουν στιγμές που η κάμερα γίνεται εμπόδιο, κατά τη διάρκεια μιας πρόποσης για παράδειγμα. Η ίδια η σκηνοθέτης, εξάλλου, παίρνει λιγοστά μέρος στη δράση και σίγουρα όχι για να υποκινήσει καταστάσεις. Είναι απόρροια της (απολύτως κατανοητής) προστατευτικής στάσης της απέναντι στην ηρωίδα, η οποία βέβαια έχει ως συνέπεια να παραβλέπονται όποια φάουλ έχει ενδεχομένως πράξει η Δήμητρα.

meres_kai_nixtes_tis_dimitrask3

Το 'Μέρες και Νύχτες...' καταφέρνει ωστόσο να γίνει υποβλητικό, να μεταφέρει πειστικά μια σε πολλούς άγνωστη καθημερινότητα και να σκιαγραφήσει με χειροπιαστό νοιάξιμο την ηρωίδα του, δίχως ποτέ να εκπέσει σε εύπεπτους συναισθηματισμούς ή επενδύοντας στο σοκ. Ακόμα περισσότερο, το ντοκιμαντέρ αφουγκράζεται τους (ηθικούς-πολιτικούς) προβληματισμούς που ανακύπτουν όταν μια κάμερα καταγράφει τη ζωή ενός υποκειμένου όπως η Δήμητρα Κ., αλλά γλιτώνει τις παγίδες παραμένοντας αφοσιωμένο σε μια σχέση που κρατά πλέον πάνω από 12 χρόνια".

Επιπλέον, αξίζει να σημειωθεί πως στο 23ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης η ταινία είχε αποσπάσει το βραβείο της ένωσης WIFT GR. Στο Δαναό προβάλλεται 21-23 & 25/10 (Παρασκευή - 22.15, Σάββατο & Κυριακή - 16.00, Τρίτη 22.15).

Περισσότερες πληροφορίες

Μέρες και Νύχτες της Δήμητρας Κ.

  • Ντοκιμαντέρ
  • 2021
  • Διάρκεια: 72 '
  • Εύα Στεφανή

Το κινηματογραφικό πορτρέτο της Δήμητρας, εργαζόμενης στο χώρο του σεξ και επί χρόνια πρόεδρος του Σωματείου Ατόμων Εργαζόμενων στο Σεξ Ελλάδας, σε βάθος δώδεκα ετών και με φόντο την οικονομική κρίση.

Δαναός

Λ. Κηφισίας 109 (ΜΕΤΡΟ Πανόρμου)

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Αγγελική Παπούλια πώς βρέθηκες στη Σλοβενία για τον "Τελευταίο Ήρωα";

Η καταξιωμένη Ελληνίδα ηθοποιός μιλά στο "α" για τη συμμετοχή της στη σπιρτόζικη δραμεντί όπου υποδύεται μια εκπρόσωπο πολυεθνικής που αναστατώνει μια μικρή φτωχή κοινωνία.

ΓΡΑΦΕΙ: ΓΙΑΝΝΗς ΚΑΝΤΕΑ-ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟς
25/04/2024

Επαγγελματίας Υπνοβάτης

Ενδιαφέρουσα ιδέα που μένει απλά υποσχόμενη, μιας και υλοποιείται με σεναριακή χοντροκοπιά, ερμηνευτική ανεπάρκεια και αφηγηματική προχειρότητα.

Μην Ανοίγεις την Πόρτα

Η πρώτη ταινία των Unboxholics είναι ένα ψυχολογικό θρίλερ με υποβλητική ατμόσφαιρα, αλλά ελάχιστο ψαχνό. Δραματικά ισχνό και σκηνοθετημένο μονότονα, κορυφώνεται χωρίς την παραμικρή έκπληξη.

Οι Αντίπαλοι

Σεναριακό υπόδειγμα αθλητικού (μελο)δράματος πάνω στις απρόβλεπτες διαδρομές των ανθρώπινων επιθυμιών. "Χορογραφημένο" με ερωτική ένταση και σκηνοθετημένο με φλασάτη, βιντεοκλιπίστικη αυταρέσκεια.

Ζωντανό Πνεύμα

Δύο κόσμοι και τρεις γενιές συγκρούονται σε ένα δράμα ενηλικίωσης με στοιχεία μαγικού ρεαλισμού, κωμωδίας και θρίλερ, το οποίο, όμως, ασθμαίνει για να βρει την ιδανική ισορροπία.

Ο Τελευταίος Ήρωας

Κουστουριτσική, ξέφρενη και βιτριολική σάτιρα, η οποία βγαίνει απ’ τα νερά της όταν προσπαθεί, αδίκως, να σοβαρευτεί και να περάσει "μηνύματα".

Σούπερ Μάγκι

Σίκουελ ενός διεκπεραιωτικά στημένου αυστραλέζικου animation, το οποίο καταγγέλλει απλοϊκά τους κινδύνους της υπνωτιστικά γοητευτικής νέας εικονικής πραγματικότητας.