Οι τελευταίες ταινίες του Ζαν-Λικ Γκοντάρ στο θερινό σινεμά Στέλλα

Η απώλεια του σπουδαίου σκηνοθέτη γίνεται αφορμή για την προβολή των δύο εξαιρετικών ύστατων φιλμ του.

Αποχαιρετισμός στη Γλώσσα «Αποχαιρετισμός στη Γλώσσα»

Ως το τέλος της ζωής του, ο Ζαν-Λικ Γκοντάρ δεν έπαψε να αναζητά νέους τρόπους διεύρυνσης της κινηματογραφικής γλώσσας και να πειραματίζεται με διαφορετικές εκδοχές αφήγησης. Αυτό το αποδεικνύεται αβίαστα βλέποντας κανείς τις δύο τελευταίες ταινίες του, οι οποίες προβάλλονται ξανά στο θερινό σινεμά Στέλλα (19, 21/9) με αφορμή τον πρόσφατο θάνατο του σπουδαίου σκηνοθέτη.

Τη Δευτέρα (19/9, 22.20) προβάλλεται ο "Αποχαιρετισμός στη Γλώσσα" (2014), ένα "τρισδιάστατο, αποσπασματικό οπτικό δοκίμιο που τεστάρει τα όρια της αφηγηματικής γλώσσας με τολμηρό, βαθιά φιλοσοφικό και πολιτικό τρόπο", όπως γράφαμε στην αναλυτική κριτική του "α" την οποία διαβάζετε εδώ. Η υπόθεση της ταινίας περιστρέφεται γύρω από έναν άντρα και μια παντρεμένη γυναίκα σε σχέση. Χωρίζουν και ξαναβρίσκονται, αυτήν τη φορά έχοντας μαζί τους κι έναν αδέσποτο σκύλο.

Στη συνέχεια, την Τετάρτη (21/9, 22.20), ακολουθεί το "Βιβλίο της Εικόνας" (2018), ακόμα ένα σινε-δοκίμιο του 91χρονου Πάπα της νουβέλ βαγκ, αποτελούμενο από μονταρισμένο υλικό αρχείου, επικαίρων, τσιτάτων και κινηματογραφικών αποσπασμάτων σχολιασμένων με φωνή off. Αντιφατικό, προκλητικό, απαιτητικά σινεφίλ, βαθιά πολιτικό και βαθύτερα ρομαντικό. Διαβάστε την αναλυτική κριτική του "α" εδώ.

Περισσότερες πληροφορίες

Αποχαιρετισμός στη Γλώσσα

Adieu au Langage
3,5
  • Σινεφίλ
  • 2014
  • Διάρκεια: 70 '
  • Ζαν-Λικ Γκοντάρ

Ένας άντρας και μια παντρεμένη γυναίκα έχουν σχέση. Χωρίζουν και ξαναβρίσκονται, αυτήν τη φορά έχοντας μαζί τους κι έναν αδέσποτο σκύλο.

Το Βιβλίο της Εικόνας

Le Livre d'Image / The Image Book
3,5
  • Σινεφίλ
  • 2018
  • Διάρκεια: 88 '
  • Ζαν-Λικ Γκοντάρ

Ο Ζαν-Λικ Γκοντάρ σχολιάζει τα αδιέξοδα του σύγχρονου πολιτισμού, εστιάζοντας στην παντοδυναμία της εικόνας και τη σχέση του δυτικού με τον αραβικό κόσμο.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Αυτές είναι οι υποψήφιες για Χρυσές Σφαίρες ταινίες που μπορούμε να δούμε στη Nova

Τα κινηματογραφικά φαβορί της 83ης τελετής θα δούμε στο πρόγραμμα της επόμενης σεζόν.

ΓΡΑΦΕΙ: ΜΑΝΤΥ ΒΛΑΣΣΟΠΟΥΛΟΥ
15/12/2025

10 περιπτώσεις στις οποίες ο Άγιος Βασίλης ήταν πραγματικά "λέρα"

Συγκεντρώσαμε σε μία λίστα μερικές από τις φορές που ο καλοσυνάτος άντρας μας έχει απογοητεύσει στη μεγάλη οθόνη.

Οι ταινίες που έρχονται στους κινηματογράφους την Πέμπτη 18/12

Άλλο ένα ταξίδι στην Πανδώρα του Τζέιμς Κάμερον, η Σίτνεϊ Σουίνι και η Αμάντα Σέιφριντ προσεχώς στις μαρκίζες των κινηματογράφων.

To PLEASURE & DISOBEDIENCE επιστρέφει για δεύτερη χρονιά στο CYPHER

Art films, exploitation films, ντοκιμαντέρ, εργαστήρια πειραματικού βίντεο και άλλα καινοτόμα φορμά έρχονται σε πρώτο πλάνο στη φετινή διοργάνωση.

Ταινίες με σασπένς που βλέπουμε στους κινηματογράφους (11-17/12)

Απαγωγές, απρόβλεπτες καταστάσεις και τραγικές εξελίξεις θα βρείτε στις προτάσεις μας για αυτή την εβδομάδα.

Νεφέλη Γκαμπάντ, ποια είναι τα highlights του 14ου Φεστιβάλ Πρωτοποριακού Κινηματογράφου;

Η επιμελήτρια και προγραμματίστρια του φεστιβάλ μας προτείνει τις προβολές και τις δράσεις που δεν πρέπει να χάσουμε λίγο πριν το φινάλε.

Οι μεταφεστιβαλικές εκδηλώσεις του 38ου Πανοράματος Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου

Τρία διαφορετικά masterclasses από τον κριτικό κινηματογράφου Δημήτρη Καλιοδήμο και τον σκηνοθέτη και διευθυντή φωτογραφίας Μενέλαο Κυρλίδη και ξεχωριστές προβολές στο πρόγραμμα του φεστιβάλ.