Έχω Δικαίωμα να Ζήσω

4

Σκληρό κοινωνικό νουάρ, από τα πρώτα που ωρίμασαν το κλασικό αμερικανικό σινεμά, βοηθώντας το στο να βαθύνει την πολιτική κριτική του και να κοιτάξει το «περιθώριο» στα μάτια με δραματική ειλικρίνεια.

Exo_dikaioma_na_zhso

Ο αρχιτέκτονας του γερμανικού εξπρεσιονισμού Φριτς Λανγκ ("Μητρόπολις", "Μ") μετακομίζει στις αρχές της δεκαετίας του ‘30 στις ΗΠΑ και ανατρέπει το χολιγουντιανό καθωσπρεπισμό με δυο ρεαλιστικά κι απαισιόδοξα κοινωνικά δράματα. Τη "Νέμεση" (1936) κι αμέσως μετά το "Έχω Δικαίωμα να Ζήσω", στα οποία αντανακλάται το σκοτεινό κλίμα του οικονομικού κραχ και η αθέατη, απωθητική όψη του αμερικανικού ονείρου. Η αποτύπωση της μικροαστικής μισαλλοδοξίας είναι σοκαριστική, με τον νεαρό κριτικό Φρανσουά Τριφό να δηλώνει: "Οι ταινίες βασίζονται σε μια αρχή: οι νοικοκυραίοι είναι καθάρματα".

Πολύ κοντά στην ατμόσφαιρα του φιλμ νουάρ, το οποίο θα διαμορφωθεί ως είδος την επόμενη δεκαετία, και με τις εξπρεσιονιστικές σκιές να απλώνονται παντού, το "Έχω Δικαίωμα…" ακολουθεί την οδύσσεια του πρώην κατάδικου Έντι Τέιλορ, ο οποίος δεν μπορεί να βρει πουθενά δουλειά (δεν τον προσλαμβάνουν ή μαθαίνουν το παρελθόν του και τον απολύουν) και αδυνατεί να ζήσει ευτυχισμένος με τη γυναίκα που αγαπά. Αρνείται να συμμετάσχει σε μια δουλειά της πρώην συμμορίας του, συλλαμβάνεται όμως άδικα για ληστεία μετά φόνου και καταδικάζεται σε θάνατο. Η αναμέτρησή του με τη μοίρα, μόνιμο θεματικό μοτίβο του Λανγκ, θα έχει τραγική κατάληξη, σε μια από τις πρώτες κοινωνικές περιπέτειες που ωρίμασαν το αμερικανικό σινεμά, βοηθώντας το στο να βαθύνει την πολιτική κριτική του και να κοιτάξει το "περιθώριο" στα μάτια με δραματική ειλικρίνεια.  

Α/Μ. ΗΠΑ. 1937. Διάρκεια: 86΄. Διανομή: NEO FILMS

Περισσότερες πληροφορίες

Έχω Δικαίωμα να Ζήσω

You Only Live Once
4
  • Φιλμ Νουάρ
  • 1937
  • Διάρκεια: 86 '
  • Φριτς Λανγκ

Πρώην κατάδικος, ο Έντι Τέιλορ δεν μπορεί να βρει πουθενά δουλειά και δεν μπορεί να ζήσει ευτυχισμένος με τη γυναίκα που αγαπά. Αρνείται να συμμετάσχει σε μια δουλειά της πρώην συμμορίας του, συλλαμβάνεται όμως άδικα για ληστεία μετά φόνου και καταδικάζεται σε θάνατο.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Ο Λοράν Καντέ ήταν ένας λαϊκός σκηνοθέτης

Ένας από τους πιο ενδιαφέροντες Γάλλους δημιουργούς έχασε τη ζωή του σε ηλικία 63 ετών.

ΓΡΑΦΕΙ: ΓΙΑΝΝΗς ΚΑΝΤΕΑ-ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟς
26/04/2024

Η αβεβαιότητα για την Ίριδα παραμένει

Τα μέλη του ΠΟΦΠΑ καταγγέλλουν την παντελή αδιαφορία της διοίκησης του ΕΚΠΑ τόσο για το μέλλον της ιστορικής αίθουσας όσο και για τις δράσεις του Ομίλου.

Ο Ράιαν Γκόσλινγκ μάς συστήνεται ως ο "Κασκαντέρ"

Δείτε αποκλειστικά στο "α" ένα απόσπασμα από τα παρασκήνια της νέας ταινίας του διάσημου ηθοποιού.

"Stop Making Sense": Στον κόσμο ενός κεφαλιού

Τίποτα δεν έχει νόημα. Αλλά το "Stop Making Sense" έχει.

Η "Φόνισσα" υποψήφια για 16 βραβεία Ίρις

Δείτε αναλυτικά της υποψηφιότητες για την επετειακή 15η απονομή της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου.

Συνεχίζονται οι προβολές του ντοκιμαντέρ "Χρήστος, το Τελευταίο Παίδι"

Η βραβευμένη ταινία της Τζούλια Αμάτι παίζεται για δεύτερη εβδομάδα στους κινηματογράφους.

Αγγελική Παπούλια πώς βρέθηκες στη Σλοβενία για τον "Τελευταίο Ήρωα";

Η καταξιωμένη Ελληνίδα ηθοποιός μιλά στο "α" για τη συμμετοχή της στη σπιρτόζικη δραμεντί όπου υποδύεται μια εκπρόσωπο πολυεθνικής που αναστατώνει μια μικρή φτωχή κοινωνία.