Βενσάν Λιντόν, Ρεμπέκα Χολ και Ασγκάρ Φαραντί στην κριτική επιτροπή του φεστιβάλ των Κανών

Βενσάν Λιντόν: Ένας «Λευκός Ιππότης» χωρίς πανοπλία

Με το 75ο φεστιβάλ των Κανών (17-28/5) να βρίσκεται προ των πυλών, η διοργάνωση ανακοίνωσε τα μέλη της κριτικής επιτροπής η οποία θα απονείμει τα φετινά βραβεία του θεσμού.

Στη θέση του προέδρου επιλέχθηκε ο πολύπειρος Γάλλος ηθοποιός Βενσάν Λιντόν, ο οποίος πρωταγωνίστησε στο "Titane" (Ζουλιά Ντικουρνό) που απέσπασε πέρσι το Χρυσό Φοίνικα. Παλαιότερα, είχε βραβευθεί και ο ίδιος για την εξαιρετική ερμηνεία του την ταινία "Ο Νόμος της Αγοράς" (Στεφάν Μπριζέ).

Ο Λιντόν σχολίασε την επιλογή του ως εξής:
"Είναι μεγάλη τιμή και πηγή περηφάνειας το να μου αποδίδεται τέτοια εμπιστοσύνη, ιδιαίτερα σε μια ταραχώδη περίοδο για όλο τον κόσμο, ώστε να αναλάβω το εξαίσιο όσο και βαρυσήμαντο έργο της προεδρίας της επιτροπής του 75ου Φεστιβάλ των Κανών. Με την επιτροπή μου, θα βάλουμε τα δυνατά μας ώστε να φροντίσουμε τις ταινίες του μέλλοντος, οι οποίες όλες κουβαλούν την ίδια μυστική ελπίδα για κουράγιο, πίστη και ελευθερία, με αποστολή να συγκινήσουν όσο το δυνατών περισσότερες γυναίκες και άντρες, μιλώντας τους για κοινές πληγές και χαρές. Ο πολιτισμός βοηθά την ανθρώπινη ψυχή να αναθαρρήσει και να ελπίζει για το αύριο. 

Μαζί με το Λιντόν στην επιτροπή θα βρίσκονται: η Αμερικανίδα ηθοποιός και σκηνοθέτρια Ρεμπέκα Χολ, η Σουηδέζα ηθοποιός Νούμι Ράπας, ο Αμερικανός σκηνοθέτης και σεναριογράφος Τζεφ Νίκολς ("Ο Εκλεκτός της Νύχτας"), ο δύο φορές βραβευμένος στην Κρουαζέτ Ιρανός σκηνοθέτης Ασγκάρ Φαραντί, η Ινδή ηθοποιός Ντιπίκα Παντουκόνε, η Ιταλίδα ηθοποιός Τζασμίν Τρίνκα, ο Γάλλος σκηνοθέτης, σεναριογράφος και ηθοποιός Λατζ Λι ("Οι Άθλιοι") και ο Δανός σκηνοθέτης Γιόακιμ Τρίερ ("Ο Χειρότερος Άνθρωπος του Κόσμου").

Με αφορμή τη συμμετοχή της στην επιτροπή, το φεστιβάλ πρόκειται να παρουσιάσει ως ειδική προβολή το σκηνοθετικό ντεμπούτο της Τρίνκα με τίτλο "Marcel!".

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Τι έμεινε από την τελετή απονομής του βραβείου κοινού LUX, πέρα από την υποχρέωση ψήφου στις επικείμενες Ευρωεκλογές;

Μια χούφτα αξιόλογες ταινίες με κοινωνικό πρόσημο, μια ψαλμωδία στα Εσθονικά και μια σημαία με τα αστεράκια της ΕΕ.

ΓΡΑΦΕΙ: ΑΝΝΑ ΦΑΡΔΗ
26/04/2024

Οι καλύτερες ταινίες που παίζουν τώρα στα σινεμά (25/4-1/5)

Μια λίστα με τις ιδανικότερες προτάσεις για κινηματογραφική έξοδο αυτήν την εβδομάδα.

Ο Λοράν Καντέ ήταν ένας λαϊκός σκηνοθέτης

Ένας από τους πιο ενδιαφέροντες Γάλλους δημιουργούς έχασε τη ζωή του σε ηλικία 63 ετών.

Η αβεβαιότητα για την Ίριδα παραμένει

Τα μέλη του ΠΟΦΠΑ καταγγέλλουν την παντελή αδιαφορία της διοίκησης του ΕΚΠΑ τόσο για το μέλλον της ιστορικής αίθουσας όσο και για τις δράσεις του Ομίλου.

Ο Ράιαν Γκόσλινγκ μάς συστήνεται ως ο "Κασκαντέρ"

Δείτε αποκλειστικά στο "α" ένα απόσπασμα από τα παρασκήνια της νέας ταινίας του διάσημου ηθοποιού.

"Stop Making Sense": Στον κόσμο ενός κεφαλιού

Τίποτα δεν έχει νόημα. Αλλά το "Stop Making Sense" έχει.

Η "Φόνισσα" υποψήφια για 16 βραβεία Ίρις

Δείτε αναλυτικά της υποψηφιότητες για την επετειακή 15η απονομή της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου.