Όλα τα βραβεία του 24ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης

a_house_made_of_splinters «Σπίτι από Θραύσματα»

Έπεσε αυλαία του 24ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης (10-20/3) με τη διοργάνωση να απονέμει τις δάφνες της στις ταινίες που διαγωνίστηκαν.

Μεγάλος νικητής αναδείχθηκε το ουκρανικού ενδιαφέροντος ντοκιμαντέρ "Σπίτι από Θραύσματα" (Σάιμον Λέρενγκ Βίλμοντ) το οποίο απέσπασε το Χρυσό Αλέξανδρο. Η κριτική επιτροπή που απένειμε τα βραβεία του διεθνούς διαγωνιστικού τμήματος αποτελούταν από τους: Δημήτρη Κουτσιαμπασάκο (σκηνοθέτης & Αναπληρωτής Καθηγητής στο Τμήμα Κινηματογράφου του ΑΠΘ), Αλεξάντρ Ο. Φιλίπ (σκηνοθέτης) και Λάιλα Πακάλνινα (σκηνοθέτρια, σεναριογράφος). Προτού περάσουμε στις υπόλοιπες απονομές, αξίζει να υπενθυμίσουμε πως όπως η ταινία που κερδίζει το Χρυσό Αλέξανδρο μπαίνει αυτομάτως στη λίστα προεπιλογής για το Όσκαρ Καλύτερου Ντοκιμαντέρ της επόμενης χρονιάς.

Έπειτα, το Ειδικό Βραβείο της Επιτροπής απέσπασε το "Νεαρός Πλάτων" των Νεάσα Νι Χίαναν και Ντέκλαν ΜακΓκραθ. Για την επιλογή των δύο παραπάνω ντοκιμαντέρ, η επιτροπή αιτιολόγησε το σκεπτικό της ως εξής:
"Υπάρχουν δύο ταινίες που ξεχώρισαν, κατά τη γνώμη μας. Δύο βαθιά συγκινητικές και πολυσύνθετες ταινίες που, με πολλούς τρόπους, νιώσαμε πως συμπληρώνουν η μία την άλλη και που αξίζει να τις δει κανείς και τις δυο. Ο Χρυσός Αλέξανδρος απονέμεται σε μια αξέχαστη ταινία που ρίχνει φως στο βάρος που επωμίζονται τα παιδιά για τις φρίκες και τα σφάλματα που διαπράττει ο κόσμος των ενηλίκων, οι οποίοι θα έπρεπε κανονικά να τους προσφέρουν φροντίδα. Ο Χρυσός Αλέξανδρος απονέμεται στην ταινία 'Σπίτι από θραύσματα'. Το Ειδικό Βραβείο της Επιτροπής απονέμεται σε μια ταινία που δεν μπορεί παρά να μας ξυπνήσει την ελπίδα για τις επόμενες γενιές και την ικανότητά τους να κάνουν τον κόσμο μας πιο όμορφο. Το βραβείο απονέμεται στην ταινία 'Νεαρός Πλάτων'".

xeiropalaistis_doc2
"Χειροπαλαιστής"

Τα βραβεία του 24ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης

Διεθνές διαγωνιστικό μεγάλου μήκους:
Χρυσός Αλέξανδρος: Σπίτι από θραύσματα / A House Made of Splinters του Σάιμον Λέρενγκ Βίλμοντ (Δανία-Φινλανδία-Σουηδία-Ουκρανία)
Ειδικό Βραβείο της Επιτροπής: Νεαρός Πλάτων / Young Plato των Νεάσα Νι Χίαναν και Ντέκλαν ΜακΓκραθ (Ηνωμένο Βασίλειο-Ιρλανδία-Γαλλία-Βέλγιο)

Διεθνές διαγωνιστικό "Newcomers":
Χρυσός Αλέξανδρος - Δημήτρης Εϊπίδης: Γη από χρυσάφι / Golden Land της Ίνκα Ακτέ (Φινλανδία-Σουηδία-Νορβηγία)
Ειδικό Βραβείο της Επιτροπής: Οι οδηγοί του διαβόλου / The Devil’s Drivers των Ντάνιελ Καρσέντι & Μοχάμεντ Αμπουγκέθ (Κατάρ-Γαλλία-Λίβανος-Γερμανία)

Διεθνές διαγωνιστικό ">>Film Forward":
Χρυσός Αλέξανδρος: Η νύφη / The Bride των Σαμίρα Γκουαντανιουόλο & Τιτσιάνο Ντόρια (Ιταλία)
Ειδικό Βραβείο της Επιτροπής (εξ ημισείας): Αματέρ / Amateur του Μαρτίν Γκουτιέρεθ (Ισπανία) & Γράμμα στον Νικόλα / Letter to Nikola της Χαράς Καμιναρά (Ελλάδα-Βέλγιο)

Διεθνές διαγωνιστικό podcast:
Βραβείο podcast: Για πάντα του Δημήτρη Ντάσκα (Ελλάδα)
Ειδική μνεία: Αόρατοι της Μαριάννας Κακαουνάκη (Ελλάδα)
Βραβείο - υποτροφία από το φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ σε συνεργασία με τη Σχολή Louis Lumière και το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος: Νεφέλη Σάνη για το podcast Sonic Memorabilia

Βραβείο "Mermaid":
Γκάμπι: από τα οκτώ στα δεκατρία / Gabi: Between Ages 8 and 13 της Ένγκελι Μπρόμπεργκ (Σουηδία, Νορβηγία)
Ειδική μνεία Ι: Μελ / Mel των Ίνα Σαχακιάν & Πολ Κόεν (Αρμενία-Ολλανδία)
Ειδική μνεία ΙΙ: Σειρήνες / Sirens της Ρίτα Μπαγκντάντι (ΗΠΑ-Λίβανος)

Βραβεία της Βουλής των Ελλήνων "Ανθρώπινες Αξίες":
Η απονομή αφορά ταινία του διεθνούς διαγωνιστικού τμήματος "Newcomers".
Παντοτινή άνοιξη / Eternal Spring του Τζέισον Λόφτους (Καναδάς)

Βραβεία ΕΡΤ
Χειροπαλαιστής / Arm Wrestler του Γιώργου Γούση (Ελλάδα)
ΕΡΤ - Thessaloniki Pitching Forum: Βύθιση / Sunken του Δημήτρη Γκότση (παραγωγή: Μίνα Ντρέκη - Marni Films, Ελλάδα)

Βραβείο Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου:
Η απονομή αφορά ντοκιμαντέρ πρωτοεμφανιζόμενου δημιουργού του Ελληνικού Προγράμματος σε πρεμιέρα.
Το δρομολόγιο / The Itinerary του Ορέστη Αθανασόπουλου (Ελλάδα)
Βραβείο Docs in Progress: #ΜΕΤΗΣΟΦΙΑ, σε σκηνοθεσία: Βάνια Τέρνερ, Παραγωγή: Onassis Culture, Μαρία Σιδηροπούλου (Δημοσιογραφική Επιμέλεια, Creative Producer), Αμάντα Λιβανού (Συνεργάτης Παραγωγός για το Onassis Culture), Ελλάδα

Βραβείο Διεθνούς Αμνηστίας:
Γ@μώ τη δουλειά μου / F@ck this Job της Βέρα Κριτσέφσκαγια (Ηνωμένο Βασίλειο-Γερμανία)

Βραβείο Διεθνούς Ένωσης Κριτικών Κινηματογράφου (FIPRESCI):
Για ταινία του διενθούς διαγωνιστικού: Σπίτι από θραύσματα / A House Made of Splinters του Σάιμον Λέρενγκ Βίλμοντ (Δανία-Φινλανδία-Σουηδία-Ουκρανία)
Για ταινία ελληνικό ντοκιμαντέρ μεγάλου μήκους που συμμετέχει στο διεθνές πρόγραμμα του φεστιβάλ: Χειροπαλαιστής / Arm Wrestler του Γιώργου Γούση (Ελλάδα)

Βραβείο της Πανελλήνιας Ένωσης Κριτικών Κινηματογράφου (ΠΕΚΚ):
Τελευταίο ταξίδι / Last Voyage του Άρη Χατζηστεφάνου (Ελλάδα)

Βραβείο WIFT GR:
ANIMA - Τα φορέματα του πατέρα μου / ANIMA - My Father’s Dresses (Γερμανία)

Βραβείο WWF Hellas:
Bελούδινη βασίλισσα / The Velvet Queen των Μαρί Αμιγκέ & Βενσάν Μουνιέ (Γαλλία)
Ειδική μνεία: Ενοχλητική αρκούδα / Nuisance Bear των Τζακ Γουάισμαν & Γκαμπριέλα Όσιο Βάντεν (Καναδάς)

Βραβεία Νεότητας Φοιτητών Πανεπιστημίων Θεσσαλονίκης:
Καλύτερη ελληνική ταινία: Χειροπαλαιστής / Arm Wrestler του Γιώργου Γούση (Ελλάδα)
Ειδικό βραβείο της Επιτροπής Νεότητας: The Other Half του Γιώργου Μουτάφη (Eλλάδα)

Βραβεία κοινού:
Για διεθνή ταινία άνω των 50': Παντοτινή Άνοιξη / Eternal Spring του Τζέισον Λόφτους (Καναδάς).
Για διεθνή ταινία έως 50': Πάρε με εκεί όπου υπάρχει ζωή: γράμμα στον πατέρα μου / Take Me Where There Is Life: A Letter to My Father της Κάρμεν λα Γριέγα (Ισπανία)
Για ελληνική ταινία άνω των 50': Σπασμένος ήχος / Broken Sound του Φοίβου Κοντογιάννη (Ελλάδα)
Για ελληνική ταινία έως 50': Iodine – Η Ελλάδα στα ερείπια του Μεσολογγίου / Iodine – Greece on the Ruins of Missolonghi του Ορφέα Περετζή (Ελλάδα)
Για ελληνική ταινία που προβάλλεται διαδικτυακά στις ενότητες Πλατφόρμα και Από οθόνη σε Οθόνη: +1 του Αργύρη Λιάπη (Ελλάδα)

Βραβείο Αγορά LAB:
Πανελλήνιον, σκηνοθεσία: Σπύρος Μαντζαβίνος, παραγωγή: Λεωνίδας Κωνστανταράκος - Alaska Films
Όλα τα βραβεία της Αγοράς υπάρχουν εδώ.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Minions 2: Η Άνοδος του Γκρου

Χρώματα, ενέργεια και ζωηρό σκίτσο προσπαθούν να συντηρήσουν τη διασκεδαστική γοητεία ενός franchise που στηρίζεται πλέον σε αστεία κεκτημένης ταχύτητας.

ΓΡΑΦΕΙ: ΧΡΗΣΤΟς ΜΗΤΣΗς
18/08/2022

Οδηγός για Ζευγάρια

Ελεύθερο ριμέικ της σπονδυλωτής αυστραλιανής κωμωδίας "Μαζί σου κι ας Πεθάνω". Ευρηματικό, πικάντικο όσο και άνισο, μένει στην επιφάνεια των σεναριακών ευτράπελων.

Πού Πάω Πάλι ο Άνθρωπος;

Γαλλικό ριμέικ της πετυχημένης κωμωδίας του Κέκο Ζαλόνε "Που Πάω, Θεέ μου;".

Το Δείπνο μου με τον Αντρέ

Αυστηρά διαλογική ταινία ντοκιμαντερίστικης απλότητας. Χωρίς τρικ, μετατρέπεται σε ένα συναρπαστικό κινηματογραφικό οδοιπορικό στις φιλοσοφικότερες αλήθειες πάνω στη σχέση του καλλιτέχνη με την πεζή καθημερινότητα.

Οι Γέφυρες του Μάντισον

Μια από τις πιο συγκινητικές ερωτικές ιστορίες του σύγχρονου Χόλιγουντ, υπόδειγμα σεναριακής ευαισθησίας (διασκευή ενός λογοτεχνικού μπεστ σέλερ), σκηνοθετικής οικονομίας και ερμηνευτικής μεγαλοπρέπειας.

Υποψίες

Τρεις οσκαρικές υποψηφιότητες (ταινίας, μουσικής και α΄ γυναικείου ρόλου, το οποίο και κέρδισε η Τζόαν Φοντέν) για ένα υποδειγματικό σινε-παιχνίδι παραπλάνησης γεμάτο περίτεχνες ψυχαναλυτικές αναφορές, στο οποίο το στούντιο επέβαλε ένα "συναισθηματικά" ορθό φινάλε.

Ο Κακός Μπελάς

Κωμωδία απανωτών γκαγκς και απρόβλεπτης εξέλιξης, με ένα ευφάνταστο σενάριο που εντυπωσίασε ακόμα και τον Μπίλι Γουάιλντερ (το διασκεύασε ως "Τα Φιλαράκια").