Το αγαπημένο του κοινού: Το νέο βραβείο των Όσκαρ που φέρνει ήδη τα πάνω κάτω

Η Αμερικανική Ακαδημία Κινηματογράφου θεσπίζει ένα καινούριο χρυσό αγαλματίδιο να μοιράσει με το νικητή να αποφασίζεται από τις ψήφους των σινεφίλ.

Green Goblin & Doctor Octopus στο νέο τρέιλερ του «Spider-Man: No Way Home»

Δεν αποτελεί καθόλου μυστικό πως τα τελευταία χρόνια η ακροαματικότητα των βραβείων Όσκαρ πέφτει κατακόρυφα χρόνο με το χρόνο, με την περσινή απονομή που είδε κυρίαρχη τη "Χώρα των Νομάδων" (Κλόι Ζάο) να προσελκύει μόλις 10.6 εκατομμύρια θεατές. Αριθμός 60% πιο κάτω από το 2020, όταν τα νοτιοκορεάτικα "Παράσιτα" (Μπονγκ Τζουν-χο) έγραφαν ιστορία.

Σε μια απόπειρα, λοιπόν, η Αμερικανική Ακαδημία Κινηματογράφου να κινητοποιήσει το ενδιαφέρον των θεατών, θεσπίζει φέτος μια καινούρια κατηγορία. Πρόκειται, ίσως το μαντέψατε, για το Όσκαρ του κοινού ("fan favorite") με το νικητή να προκύπτει μέσω ψηφοφορίας στο Twitter με το hashtag #OscarsFanFavorite ή στην ιστοσελίδα OscarsFanFavorite.com. Ο καθένας μπορεί να ψηφίσει έως και 20 φορές σε ένα 24ωρο οποιαδήποτε ταινία αυτής της λίστας μέχρι τις 3/3. Μάλιστα, θα κληρωθούν 3 συμμετέχοντες οι οποίοι θα έχουν την ευκαιρία το 2023 να παρακολουθήσουν από κοντά τα βραβεία Όσκαρ στο Λος Άντζελες με όλα τα έξοδα πληρωμένα. Να σημειωθεί εδώ πως παρόλο που η νικήτρια ταινία θα ανακοινωθεί στις 27/3 κατά τη διάρκεια της απονομής, η καθαυτό κατηγορία δε θεωρείται επίσημη από την Ακαδημία.

Αυτό, βέβαια, δεν αποθάρρυνε ήδη τον κόσμο να λάβει μέρος στη ψηφοφορία, η οποία έχει ήδη 10 φαβορί για το Όσκαρ. Η Ακαδημία ανακοίνωσε τους πρώτους τίτλους με τις περισσότερες ψήφους σε αλφαβητική σειρά (με βάση τον πρωτότυπο τίτλο), μια λίστα με ιδιαίτερο ενδιαφέρον καθώς αποκαλύπτει το ετερόκλητο γούστο όσων συμμετέχαν. Σε αυτή βρίσκουμε, μεταξύ άλλων, τρεις παραγωγές του Netflix, μία ταινία τρόμου, ένα animation και δύο υπερωικές περιπέτειες. Κοινή συνισταμένη; Πώς σχεδόν όλα τα φιλμ έχουν λάβει αρνητικά σχόλια από την κριτική, ενώ δε λείπουν και παραδείγματα που απέτυχαν στο box office, άρα βρήκαν νέα αποδοχή μέσω του streaming ή... άλλων οδών.

Τα φαβορί για το Όσκαρ κοινού

Army of the Dead (Ζακ Σνάιντερ)
Cinderella (Κέι Κάνον)
Dune (Ντενί Βιλνέβ)
Η Ενσάρκωση του Κακού (Τζέιμς Γουάν)
Minamata (Άντριου Λέβιτας)
Η Εξουσία του Σκύλου (Τζέιν Κάμπιον)
Τραγούδα! 2 (Γκαρθ Τζένινγκς)
Spider-Man: No Way Home (Τζον Γουότς)
The Suicide Squad (Τζέιμς Γκαν)
tick, tick...BOOM! (Λιν-Μανουέλ Μιράντα)

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Ο Χρήστος που δε μένει πια εδώ παρουσιάζει το ασύγκριτο "Μαζί, Ποτέ!"

Το ανατρεπτικό φιλμ του Φατίχ Ακίν αφηγείται μια hardcore ερωτική ιστορία στα άκρα που συνδυάζει τρυφερότητα, ανθρωπιά, ασυμβίβαστη τρέλα και rock’n’roll ρομαντισμό.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
19/04/2024

Η σκηνοθέτρια Ιρίς Καλτενμπάκ γύρισε μία από τις εκπλήξεις της χρονιάς

Στην "Αρπαγή" η πρωτοεμφανιζόμενη δημιουργός υπογράφει ένα ψυχογράφημα που μένει αξέχαστο.

Οι ταινίες "Χάρι Πότερ" επιστρέφουν στους κινηματογράφους

Τα "Epic Movie Nights" φέρνουν ξανά στη μεγάλη οθόνη το franchise που λατρεύουν οι millennials.

"Αγαπούσε τα Λουλούδια Περισσότερο": Η νέα ταινία του Γιάννη Βεσλεμέ στο φεστιβάλ της Τραϊμπέκα

Ο σκηνοθέτης της "Νορβηγίας" ετοιμάζεται για παγκόσμια πρεμιέρα στη σημαντική νεοϋορκέζικη διοργάνωση.

Οι Άλεξ Γκάρλαντ & Κίρστεν Ντανστ μιλούν στο "α" για τον "Εμφύλιο Πόλεμο"

Ο σκηνοθέτης και η πρωταγωνίστρια της πολιτικά φορτισμένης δυστοπικής περιπέτειας απαντούν στις ερωτήσεις του "α" γύρω από τη δημιουργία μιας αγωνιώδους ταινίας, η οποία απεικονίζει έναν ανησυχητικό μελλοντικό κόσμο.

Εμφύλιος Πόλεμος

Πολιτική περιπέτεια γυρισμένη με ρεαλισμό, προβλέψιμα απλοϊκή στην εξέλιξή της και μονοδιάστατη στην παραβολή της για τη σύγχρονη αμερικανική πραγματικότητα.

Η Αρπαγή

Δομημένη σαν ψυχολογικό θρίλερ, μια ιστορία εμμονής αποκαλύπτει τη συντριπτική δύναμη των κοινωνικών ρόλων σ’ έναν κόσμο ψυχολογικής ανασφάλειας κι έλλειψης επικοινωνίας.