Αυτά τα Όσκαρ ποιοι θα τα πάρουν; Τα πρώτα φαβορί της Ακαδημίας

Μετά τις 79ες Χρυσές Σφαίρες και την ανακοίνωση των υποψήφιων στα βραβεία SAG του Σωματείου Αμερικανών Ηθοποιών, σταχυολογούμε τα επικρατέστερα φαβορί στις σημαντικότερες οσκαρικές κατηγορίες, καθώς προετοιμαζόμαστε για ακόμα μία απρόβλεπτη απονομή.

pizza_glykoriza_oscars

Ο δρόμος είναι μακρύς ακόμα για τα 94α βραβεία Όσκαρ, τα οποία στρώνουν κόκκινο χαλί στις 27/3. Ωστόσο, με την ανακοίνωση των υποψηφιοτήτων να πλησιάζει (8/2), τις έστω απαξιωμένες 79ες Χρυσές Σφαίρες να έχουν δοθεί και το Σωματείο Αμερικανών Ηθοποιών (SAG) να ονοματίζει τους διεκδικητές των δικών του βραβείων, η στιγμή είναι ασφαλής για μερικές προβλέψεις. Ακολουθούν, λοιπόν, τα πρώτα φαβορί για τη φετινή απονομή της Ακαδημίας, η οποία προμηνύεται για ακόμα μία χρονιά απρόβλεπτη.

Η Εξουσία του Σκύλου
"Η Εξουσία του Σκύλου"

Βόρεια Ιρλανδία ή Φαρ Ουέστ;

Ποιος τίτλος θα διαδεχθεί τη "Χώρα των Νομάδων" (Κλόι Ζάο) ως καλύτερη ταινία; Αρκετοί οι φιλόδοξοι, με πιθανότερο να διακριθεί το ασπρόμαυρο "Μπέλφαστ". Το νοσταλγικό φιλμ του Κένεθ Μπράνα, αρκούντως ακαδημαϊκό, ουμανιστικό, λαοφιλές και κινηματογραφόφιλο για μια τέτοια διάκριση, έχει ήδη στο τσεπάκι του το βραβείο κοινού στο φεστιβάλ του Τορόντο που παραδοσιακά "δείχνει" το νικητή της κατηγορίας. Επιπλέον, το SAG, το μεγαλύτερο σωματείο μεταξύ των ψηφοφόρων της Ακαδημίας, επέλεξε την ημι-αυτοβιογραφική ταινία του Μπράνα για τα βραβεία καλύτερου καστ και β’ γυναικείου ρόλου (Καϊτριόνα Μπάλφι).

Οι πιθανότητες είναι λοιπόν υπέρ του "Μπέλφαστ", ωστόσο πολύ κοντά βρίσκεται και η "Εξουσία του Σκύλου" της Τζέιν Κάμπιον. Η πολύπειρη δημιουργός απέσπασε το Χρυσό Λιοντάρι στη Βενετία και όλοι σχεδόν οι πρωταγωνιστές της (Μπένεντικτ Κάμπερμπατς, Κίρστεν Ντανστ, Κόντι Σμιτ-ΜακΦι) βρίσκονται στις υποψηφιότητες των SAG. Η Ακαδημία θα μπορούσε να επιλέξει την Κάμπιον, βραβεύοντας για δεύτερη διαδοχικά χρονιά μια γυναίκα σκηνοθέτρια, ωστόσο το γεγονός ότι πίσω από την "Εξουσία…" βρίσκεται το Netflix ίσως αποθαρρύνει κάποιους ψηφοφόρους. Μην ξεχνάμε πως έως τώρα η ισχυρή streaming πλατφόρμα έχει επικρατήσει πολλάκις σε άλλες οσκαρικές κατηγορίες, όχι όμως στη βαρύτιμη της καλύτερης ταινίας. Έτσι, η Κάμπιον ίσως "αρκεστεί" στο Όσκαρ σκηνοθεσίας, για να φύγει ο Μπράνα με εκείνα του πρωτότυπου σεναρίου και καλύτερης ταινίας που συνήθως πάνε πακέτο.

belfast_kid
"Μπέλφαστ"

Τα αουτσάιντερ

Η Ακαδημία δεν μας συνηθίζει σε ανατροπές, αλλά υπό τις παρούσες συνθήκες όλα μπορούν να συμβούν. Όπως το να επικρατήσει το βραβευμένο στο Σάντανς καλόκαρδο δράμα "CODA" (Σιάν Χέντερ), δηλαδή το αμερικανικό ριμέικ της γαλλικής κομεντί "Οικογένεια Μπελιέ", το οποίο έχει κερδίσει το κοινό. Ή αντίστοιχα η feelgood "Πίτσα Γλυκόριζα" του Πολ Τόμας Άντερσον, ενός από τους ελάχιστους Αμερικανούς σκηνοθέτες που παραδίδουν διαχρονικά σπουδαίο σινεμά. Από την άλλη, παρά τη μαεστρία του, το μιούζικαλ "West Side Story" (Στίβεν Σπίλμπεργκ) αγαπήθηκε κυρίως από τους κριτικούς, έτσι δύσκολα θα κάνει το "μπαμ" στην καλύτερη ταινία. Περισσότερες οι ελπίδες για τις φοβερές πρωταγωνίστριες Ρέιτσελ Ζέγκλερ και Αριάνα ΝτεΜπόουζ, αμφότερες βραβευμένες με Χρυσή Σφαίρα α΄ και β΄ ρόλου, αντίστοιχα, παρόλο που η Ζέγκλερ παραγκωνίστηκε αδίκως στα SAG.

i_methodos_gouilliams
"Η Μέθοδος Γουίλιαμς"

Τα ερμηνευτικά "σιγουράκια"

Βέβαια, ο φετινός ανταγωνισμός μεταξύ των πρωταγωνιστριών είναι ομολογουμένως έντονος. Κυρίως επειδή η Ζέγκλερ έχει απέναντί της τη Νικόλ Κίντμαν στο ρόλο της Λουσίλ Μπολ ("Being the Ricardos"), την αξέχαστη Λέιντι Γκάγκα του "Οίκου Gucci", την Τζέσικα Τσάστειν ως τηλε-ευαγγελίστρια στο "The Eyes of Tammy Faye", χωρίς να ξεχνάμε τις Ολίβια Κόλμαν ("The Lost Daughter") και την προσωπική αγαπημένη μας Τζένιφερ Χάντσον, η οποία ενσαρκώνει τη μυθική Αρίθα Φράνκλιν στο "Respect". Κατηγορία για γερά νεύρα…
Τα πράγματα είναι πολύ πιο απλά για τους άντρες, πολύ απλά διότι υπάρχει ο Γουίλ Σμιθ της "Μεθόδου Γουίλιαμς". Σε μια ερμηνεία που τικάρει όλα τα οσκαρικά κουτάκια, ο 54χρονος σταρ υποδύεται τον αποφασιστικό πατέρα των σπουδαίων τενιστριών Βίνους και Σερένα Γουίλιαμς. Εκτός εάν του χαλάσει τα πλάνα ο Κάμπερμπατς…
 

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Ο Λοράν Καντέ ήταν ένας λαϊκός σκηνοθέτης

Ένας από τους πιο ενδιαφέροντες Γάλλους δημιουργούς έχασε τη ζωή του σε ηλικία 63 ετών.

ΓΡΑΦΕΙ: ΓΙΑΝΝΗς ΚΑΝΤΕΑ-ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟς
26/04/2024

Η αβεβαιότητα για την Ίριδα παραμένει

Τα μέλη του ΠΟΦΠΑ καταγγέλλουν την παντελή αδιαφορία της διοίκησης του ΕΚΠΑ τόσο για το μέλλον της ιστορικής αίθουσας όσο και για τις δράσεις του Ομίλου.

Ο Ράιαν Γκόσλινγκ μάς συστήνεται ως ο "Κασκαντέρ"

Δείτε αποκλειστικά στο "α" ένα απόσπασμα από τα παρασκήνια της νέας ταινίας του διάσημου ηθοποιού.

"Stop Making Sense": Στον κόσμο ενός κεφαλιού

Τίποτα δεν έχει νόημα. Αλλά το "Stop Making Sense" έχει.

Η "Φόνισσα" υποψήφια για 16 βραβεία Ίρις

Δείτε αναλυτικά της υποψηφιότητες για την επετειακή 15η απονομή της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου.

Συνεχίζονται οι προβολές του ντοκιμαντέρ "Χρήστος, το Τελευταίο Παίδι"

Η βραβευμένη ταινία της Τζούλια Αμάτι παίζεται για δεύτερη εβδομάδα στους κινηματογράφους.

Αγγελική Παπούλια πώς βρέθηκες στη Σλοβενία για τον "Τελευταίο Ήρωα";

Η καταξιωμένη Ελληνίδα ηθοποιός μιλά στο "α" για τη συμμετοχή της στη σπιρτόζικη δραμεντί όπου υποδύεται μια εκπρόσωπο πολυεθνικής που αναστατώνει μια μικρή φτωχή κοινωνία.