Το Θαύμα της Θάλασσας των Σαργασσών

2,5

 Δραματικό νεο-νουάρ με αφηγηματικό νεύρο, κινηματογραφικό ένστικτο, κοινωνικό προσανατολισμό και θρησκευτικές ανησυχίες. Σεναριακά ανοικονόμητο και συχνά πομπώδες, δυσκολεύεται να βάλει σε τάξη τις πληθωρικές ιδέες του.

Το Θαύμα της Θάλασσας των Σαργασσών

Κάθε ταινία του Σύλλα Τζουμέρκα («Χώρα Προέλευσης», «Έκρηξη») θαρρείς πως είναι η πρώτη και ταυτόχρονα η τελευταία του. Γεμάτη πληθώρα ιδεών, μεταφέρει την παροξυσμική οργή των χαρακτήρων της, όλοι τους σε μετωπική σύγκρουση με την πραγματικότητα γύρω τους, σε ένα σενάριο (υπερ)φορτωμένο με ηχηρές δραματικές συγκρούσεις, έντονα αλληγορική διάθεση και πολυμέτωπη κοινωνική κριτική.

Για άλλη μία φορά, λοιπόν, ο 41χρονος Θεσσαλονικιός θέλει να τα πει όλα, σε ένα αστυνομικό δράμα που ξεκινάει εντυπωσιακά, χωρίς να αποφεύγει τη γραφικότητα: το 2006 η αντιτρομοκρατική εισβάλλει σε μια γιάφκα –γυμνών και χαζοβιόληδων– αντιεξουσιαστών, με τον χτυπημένο επικεφαλής τους να μένει σιωπηλός στην ανάκριση που ακολουθεί και να μονολογεί (θρησκευτικούς;) χρησμούς. Προοικονομεί όσα θα ακολουθήσουν όταν, δέκα χρόνια αργότερα, η διαδρομή ζωής της αστυνομικού που ηγούνταν της επιχείρησης, κι έχει μετατεθεί στο Μεσολόγγι, και μιας γυναίκας που εργάζεται στο τοπικό εργοστάσιο επεξεργασίας χελιών διασταυρωθεί με αναπάντεχα μακάβριο τρόπο.

Το ιερό και το χυδαίο διασταυρώνονται και αυτά στις εικόνες μιας θαρραλέας βυθοσκόπησης της νεοελληνικής καθημερινότητας, η οποία έχει εγκλωβίσει στα θολά νερά της κάθε προσπάθεια διαφυγής, ανάλογης του ταξιδιού των χελιών μέχρι τις Σαργάσσες, από την ανθρωποφάγα κόλασή της. Με αφηγηματικό νεύρο και κινηματογραφικό ένστικτο (το δυναμικό μοντάζ, η παρουσία της φύσης, η ευρηματική σκηνογραφία), ο Τζουμέρκας τη ζωντανεύει οδυνηρά και πικρόχολα μέσα στις συμβάσεις ενός μοντέρνου νουάρ. Αντί όμως να δέσει σφιχτά αυτήν τη σχέση πάνω σε μια συμπαγή πλοκή, απλώνεται ανοικονόμητα σε κραυγαλέες απλουστεύσεις (το επίσημο γεύμα των τοπικών «παραγόντων»), περιττές υποπλοκές, σχηματικούς χαρακτήρες και υπερτονισμό της κοινωνικής καταγγελίας, τυλίγοντας όλα αυτά σε μια πομπώδη χριστιανική παραβολή που μοιάζει να έχει πέσει… από τον ουρανό.

Ελλάδα. 2019. Διάρκεια: 121΄.Διανομή: STRADA FILMS.

Περισσότερες πληροφορίες

Το Θαύμα της Θάλασσας των Σαργασσών

2,5
  • Δραματική
  • 2019
  • Διάρκεια: 121 '
  • Σύλλας Τζουμέρκας

Η διαδρομή ζωής μιας αστυνομικού που έχει μετατεθεί από την αντιτρομοκρατική στο Μεσολόγγι και μιας γυναίκας που εργάζεται στο τοπικό εργοστάσιο επεξεργασίας χελιών θα διασταυρωθεί με αναπάντεχα μακάβριο τρόπο.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Τα "Σαγόνια του Καρχαρία" (ξε)σκίζουν ακόμα

Σχεδόν 50 χρόνια μετά την πρεμιέρα του το κλασικό θρίλερ του Στίβεν Σπίλμπεργκ βρίσκει ξανά το δρόμο του προς τις αίθουσες.

ΓΡΑΦΕΙ: ΓΙΑΝΝΗς ΚΑΝΤΕΑ-ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟς
06/10/2022

Στην Αυλή του Σχολείου

Βραβείο κριτικών στις Κάνες για ένα αποκαλυπτικό ψυχογράφημα και μια διεισδυτική ματιά πάνω στην κοινωνική ένταξη στην καλύτερη παράδοση των αδελφών Νταρντέν.

Η Κυρία Χάρις Πάει στο Παρίσι

Ένα πνευματώδες σενάριο και μια εξαιρετική Λέσλι Μάνβιλ ζωηρεύουν μια τυποποιημένη κομεντί της παλιάς σχολής.

Τα Σαγόνια του Καρχαρία

Υποδειγματικό θρίλερ, σκηνοθετημένο με δεξιοτεχνία που κόβει την ανάσα. Πρωτοφανής εμπορική επιτυχία, η οποία άλλαξε τα δεδομένα του χολιγουντιανού σινεμά.

Η Πρόσκληση

Κωμικά γραφικοί και ελάχιστα τρομακτικοί βρικόλακες προσπαθούν αδέξια να κρυφτούν πίσω από ένα love story βγαλμένο από Βίπερ Νόρα.

Ο Κοτολαγός και το Χάμστερ του Σκότους

Το πιο αγαπημένο θέμα των σύγχρονων animations είναι η κινητήριος δύναμη μιας καλοστημένης και διασκεδαστικής εξωτικής περιπέτειας αλά Ιντιάνα Τζόουνς… τζούνιορ.

Πνεύμα Από Σπίτι

Πολύ φασαρία για το τίποτα άνω των δέκα ετών, σε ένα ρώσικο animation ανεκμετάλλευτων ιδεών και χιλιοχρησιμοποιημένων τρικ.