79ες Χρυσές Σφαίρες 2022: Χωρίς σταρ, χωρίς παρουσιαστή, χωρίς κοινό!

Η πάλαι ποτέ πρωτοκλασάτη απονομή που προηγείται των βραβείων Όσκαρ βιώνει μια άτυπη απαξίωση καθώς ακόμα και ο τρόπος μετάδοσής της αγνοείται.

golden_globes2022

Παρά τις προσπάθειες της Ένωσης Ξένων Ανταποκριτών του Χόλιγουντ για την αργοπορημένη ανανέωση των μελών, της εικόνας και των κανονισμών του σωματείου, ο περσινός σάλος γύρω από τις Χρυσές Σφαίρες δεν έχει κοπάσει, οδηγώντας την απονομή σε απαξίωση από τους σταρ του Χόλιγουντ.

Θυμίζουμε πως πέρσι είχαν προκληθεί έντονες αντιδράσεις όταν από τις υποψηφιότητες καλύτερης ταινίας απουσίαζαν πλήρως πέντε φιλμ Αφροαμερικανών δημιουργών τα οποία κάθε άλλο παρά εκτός βραβείων θα μπορούσαν να θεωρηθούν. Συγκεκριμένα, πρόκειται για τα "Da 5 Bloods", "One Night in Miami", "Η Θρυλική Μα Ρέινι" και "Judas and the Black Messiah". Η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι, όμως, έπεσε όταν οι LA Times αποκάλυψαν πως μεταξύ των περίπου 90 μελών της Ένωσης δεν υπήρχε ούτε ένα που να ανήκει στη Μαύρη κοινότητα είτε οποιαδήποτε άλλη εδώ που τα λέμε.

Οι αντιδράσεις που ακολούθησαν ήταν τέτοιες ώστε τα μεγαλύτερα πρακτορεία ατζέντηδων στις ΗΠΑ κάλεσαν την Ένωση να προχωρήσει άμεσα σε έμπρακτες αλλαγές που θα προωθούν τη συμπερίληψη, τη δίκαιη και ισότιμη εκπροσώπηση όλων ειδάλλως οι πελάτες τους (πρωτοκλασάτοι ηθοποιοί, σκηνοθέτες, παραγωγοί κ.λπ.) θα μποϊκόταραν τη διοργάνωση. Κάτι που φαίνεται να παίρνει σάρκα και οστά φέτος.

Η Εξουσία του Σκύλου
"Η Εξουσία του Σκύλου"

Παρά τις προσπάθειες της Ένωσης τους τελευταίους μήνες να αντιστρέψει το κλίμα, με ενίοτε βιαστικές και επιπόλαιες κινήσεις, οι σχέσεις της με τη βιομηχανία παραμένουν ψυχρές. Αποτέλεσμα, οι 79ες Χρυσές Σφαίρες να βρίσκονται σε αβεβαιότητα, τουλάχιστον ως προς τον τρόπο μετάδοσής τους. Το κανάλι NBC που επί χρόνια φιλοξενούσε την απονομή έχει προ πολλού αρνηθεί να την αναλάβει, την ώρα που κανείς δεν έχει δεχθεί γίνει ο οικοδεσπότης της βραδιάς. Όπως είναι αυτονόητο, απώντες θα είναι και οι διάσημοι που παραδοσιακά παραδίδουν τα βραβεία, αλλά και το κοινό λόγω της συνεχιζόμενης επέλασης της πανδημίας.

Παρόλα αυτά η Ένωση είναι αποφασισμένη να προχωρήσει στις 9 Ιανουαρίου με τις Χρυσές Σφαίρες, ανακοινώνοντας τους νικητές σε μια σεμνή τελετή η οποία μένει να φανεί πώς θα μεταδοθεί ανά τον κόσμο. Υπάρχει πιθανότητα να προβληθούν μέσω live streaming ακόμα και να αναρτηθούν απλώς στην ιστοσελίδα της Ένωσης.

Σε κάθε περίπτωση, φαβορί της βραδιάς είναι οι ταινίες "Εξουσία του Σκύλου" (Τζέιν Κάμπιον) και "Belfast" (Κένεθ Μπράνα), οι οποίες διεκδικούν αμφότερες 7 Χρυσές Σφαίρες. Δείτε αναλυτικά τις υποψηφιότητες εδώ.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

"Αγαπούσε τα Λουλούδια Περισσότερο": Η νέα ταινία του Γιάννη Βεσλεμέ στο φεστιβάλ της Τραϊμπέκα

Ο σκηνοθέτης της "Νορβηγίας" ετοιμάζεται για παγκόσμια πρεμιέρα στη σημαντική νεοϋορκέζικη διοργάνωση.

ΓΡΑΦΕΙ: ΓΙΑΝΝΗς ΚΑΝΤΕΑ-ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟς
18/04/2024

Οι Άλεξ Γκάρλαντ & Κίρστεν Ντανστ μιλούν στο "α" για τον "Εμφύλιο Πόλεμο"

Ο σκηνοθέτης και η πρωταγωνίστρια της πολιτικά φορτισμένης δυστοπικής περιπέτειας απαντούν στις ερωτήσεις του "α" γύρω από τη δημιουργία μιας αγωνιώδους ταινίας, η οποία απεικονίζει έναν ανησυχητικό μελλοντικό κόσμο.

Εμφύλιος Πόλεμος

Πολιτική περιπέτεια γυρισμένη με ρεαλισμό, προβλέψιμα απλοϊκή στην εξέλιξή της και μονοδιάστατη στην παραβολή της για τη σύγχρονη αμερικανική πραγματικότητα.

Η Αρπαγή

Δομημένη σαν ψυχολογικό θρίλερ, μια ιστορία εμμονής αποκαλύπτει τη συντριπτική δύναμη των κοινωνικών ρόλων σ’ έναν κόσμο ψυχολογικής ανασφάλειας κι έλλειψης επικοινωνίας.

Το Περασμένο Καλοκαίρι

Αρκετά πιστό ριμέικ της δανέζικης "Βασίλισσας της Καρδιάς". Ενός τολμηρότερου ερωτικού δράματος, το οποίο διέθετε ένα διαφορετικό, αιχμηρό φινάλε.

Αμπιγκέιλ

Το μυστήριο συναντά το horror και το απενοχοποιημένο φαν, σε ένα διασκεδαστικό μιξ αναφορών και χαβαλέ, μέχρις ότου χαθεί ο έλεγχος και κυριαρχήσει η σαχλαμάρα.

Σπίθα στη Θάλασσα

Συγκινητικό δράμα επώδυνης ενηλικίωσης, το οποίο δεν ανοίγεται στα βαθιά σεναριακά, αντλώντας συναισθηματική δύναμη από τους τρισδιάστατους χαρακτήρες του.