Είδαμε το οσκαρικά φιλόδοξο αλλά και διδακτικά αντιρατσιστικό «One Night in Miami»

Ο Χρήστος Μήτσης γράφει για το δράμα της Ρετζίνα Κιγνκ που προβάλλεται στο Amazon Prime.

Είδαμε το οσκαρικά φιλόδοξο αλλά και διδακτικά αντιρατσιστικό «One Night in Miami»

Θα μπορούσε να ονομαστεί φυλετικός – κατά το σοσιαλιστικός - ρεαλισμός. Η τάση του σύγχρονου Χόλιγουντ να αποκαταστήσει επί οθόνης τις ιστορικά αδικημένες κοινωνικές ομάδες γίνεται καθημερινά κι εντονότερη, με τους Αφροαμερικανούς σε πρώτο πλάνο και την ανάγκη για ισχυρό πολιτικό μήνυμα να προέχει της κινηματογραφικής διαπραγμάτευσής του. Μπορεί έτσι η politically correct συνταγή να αλλάζει στερεότυπα - κυρίως αυτά που αφορούν το φύλο, τη φυλή ή το σεξουαλικό προσανατολισμό - στην αρτηριοσκληρωτική ματιά του αμερικανικού σινεμά, είναι σαφές όμως πως δεν συμπεριφέρεται εξίσου τολμηρά απέναντι στα ξύλινα αφηγηματικά κλισέ, τον ναΐφ ψυχολογισμό και τις (μελο)δραματικές ευκολίες που το ταλαιπωρούν με την επιμονή χρόνιας πάθησης.

Βασισμένο στο γραμμένο από τον Κεμπ Πάουερς θεατρικό τού 2013 «One night in Miami…», το σκηνοθετικό ντεμπούτο της οσκαρικής σταρ Ρετζίνα Κινγκ («Αν η Οδός Μπιλ Μπορούσε να Μιλήσει») είναι ένα ακόμα δείγμα αυτής της trendy σινε-συνταγής: μια αληθινή ιστορία δίνει την έμπνευση, το θεατρικό έργο παρέχει τη στέρεα δραματουργική ανάπτυξη, οι αποκλεισμένοι σε έναν κλειστό χώρο χαρακτήρες αντιπροσωπεύσουν μια διαφορετική προσέγγιση του καυτού ζητήματος προς διαπραγμάτευση και οι ηθοποιοί αναλαμβάνουν να αποδώσουν πειστικά την αλήθεια τους. Πότε, όμως, είδατε για τελευταία φορά Αμερικανούς ερμηνευτές να μην παίζουν καλά σε ταινία; Αν προσθέσει δε κανείς τη δοκιμασμένη «ποιότητα» του πρώτου υλικού το οποίο επιλέγεται προς σεναριακή διασκευή (βραβευμένο ή εμπορικό θεατρικό), τότε είναι σαφές πως μια ανάλογη παραγωγή ξεκινά με δυο γερούς άσους στο χέρι της. Αλλά για να κάνει κέντα χρειάζονται άλλα τρία ταιριαστά φύλλα, τα οποία πρέπει να αναζητήσει ανάμεσα σε όσα έχουν απλωθεί στο τραπέζι.

Είδαμε το οσκαρικά φιλόδοξο αλλά και διδακτικά αντιρατσιστικό «One Night in Miami» - εικόνα 1

Όπως ακριβώς και στο πρόσφατο «Η Θρυλική Μα Ρέινι», το «One Night in Miami» ξεκινά από αληθινά περιστατικά και τον πολυσυζητημένο πυγμαχικό αγώνα βαρέων βαρών της 25ης Φεβρουαρίου 1964 στο Μαϊάμι ανάμεσα στον πρωταθλητή Σόνι Λίστον και τον 22χρονο διεκδικητή Κάσιους Κλέι. Για να γιορτάσουν την απρόσμενη νίκη του τελευταίου, ο νέος παγκόσμιος πρωταθλητής, ο τραγουδιστής Σαμ Κουκ, ο σταρ του football Τζιμ Μπράουν και ο πολιτικός ακτιβιστής Μάλκολμ Χ συναντιούνται για να γιορτάσουν σε ένα ξενοδοχείο της πόλης, όπου σταδιακά μια σειρά από μυστικά, φιλοδοξίες και ανταγωνισμούς θα βγουν στην επιφάνεια. Το δραματικό κλειδί της πλοκής το οποίο θα ανοίξει τον ασκό του Αφροαμερικανού Αιόλου είναι η ειλημμένη απόφαση του Κλέι να ασπαστεί τον μωαμεθανισμό, σαφώς επηρεασμένος από τις απόψεις του ηγετικού στελέχους του Έθνους του Ισλάμ Μάλκολμ Χ, κάτι που σκοπεύει να ανακοινώσει άμεσα στον Τύπο. Μια πράξη η οποία θα φέρει σε αντιπαράθεση τους τέσσερις φίλους, ο καθένας τους και μια διαφορετική άποψη της αποτελεσματικότερης τακτικής για την διεκδίκηση των πολλαπλώς και σκληρά καταπατημένων φυλετικών δικαιωμάτων τους.

Είδαμε το οσκαρικά φιλόδοξο αλλά και διδακτικά αντιρατσιστικό «One Night in Miami» - εικόνα 2

Η κινηματογραφικά πρωτάρα Ρετζίνα Κινγκ έχει στα χέρια της ένα «φλύαρο» σεναριακό υλικό και μια κλισέ δραματική φόρμουλα για να το ζωντανέψει. Η σκηνοθετική προσέγγισή της είναι παρ’ όλα αυτά στιβαρή και ταυτόχρονα νευρώδης, πουσάροντας δημιουργικά την ενέργεια που βγάζει στο πανί το σφριγηλό ensemble cast. Έτσι, οι εσωτερικές αντιφάσεις της σύγχρονης αφροαμερικανικής ιστορίας αναδεικνύονται γλαφυρά, όσο και διδακτικά, καθώς αντιρατσιστικές κορώνες, προβλέψιμα επιχειρήματα και σχηματικά ψυχολογικά προβλήματα διασταυρώνονται σε ένα οσκαρικής κοπής δράμα κλειστού χώρου και ανοικτών πολιτικοκοινωνικών εκκρεμοτήτων. Οι οποίες όσο κοντύτερα στο Καπιτώλιο μένεις, τόσο και πιο επίκαιρες σου φαίνονται.

Βαθμολογία:

Σκηνοθεσία: Ρετζίνα Κινγκ. Πρωταγωνιστούν: Κίνγκσλεϊ Μπεν – Αντίρ, Ελάι Γκόρι, Άλντις Χοντζ, Λέσλι Όντομ Τζούνιορ, Λανς Ρέντικ. ΗΠΑ. 2020. Διάρκεια: 114΄. Προβολή: AMAZON PRIME.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τηλεόραση

H "Φόνισσα" της Εύας Νάθενα στην COSMOTE TV

Η δραματική ταινία που έφτασε τον περασμένο Δεκέμβριο στην κορυφή του ελληνικού box office είναι πλέον διαθέσιμη on demand στην COSMOTE TV.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
22/04/2024

Ημέρα Γης στο Disney+ με "Τα Μυστικά των Χταποδιών" και την "Τίγρη"

Η Disney και το National Geographic γιορτάζουν την Ημέρας της Γης (22/4), τον σκοπό προστασίας και αποκατάστασης, με τη νέα καμπάνια "το Σπίτι μας".

"Book Club" στο Novacinema2 με αξέχαστες ταινίες βασισμένες βιβλία

Η Nova γιορτάζει την Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου (23 Απριλίου) με δύο ταινίες back-to-back καθημερινά, από σήμερα, Δευτέρα 22/4, μέχρι την Κυριακή 28/4.

Τα "Εκατό χρόνια μοναξιά" γίνονται σειρά για το Netflix

Το αριστουργηματικό μυθιστόρημα του Γκαμπριέλ Γκαρσία Μάρκες μεταφέρεται για τη μικρή οθόνη στα ισπανικά.

Το "Άγνωστοι μεταξύ μας" έρχεται αυτόν τον μήνα στο Disney+

Μια από τις πιο πολυσυζητημένες ταινίες της χρονιάς, το μελαγχολικό δράμα του Άντριου Χέιγκ με τους Άντριου Σκοτ και Πολ Μεσκάλ έρχεται σύντομα στο streaming.

ERTFLIX: 13 ταινίες που έφτασαν "Από το βιβλίο στην οθόνη"

Η ελληνική πλατφόρμα γιορτάζει την Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου (23 Απριλίου) με μια ειδική κατηγορία. Δείτε παρακάτω 5 ταινίες του "λογοτεχνικού" αφιερώματος.

"Am I Being Unreasonable?": Δυο ανορθόδοξες γυναίκες επαναπροσδιορίζουν την έννοια της λογικής

Ένα κράμα κωμωδίας και θρίλερ, η βραβευμένη με BAFTA σειρά του BBC είναι διαθέσιμη στο Cinobo με τα πρώτα τέσσερα επεισόδια.