Η «Θρυλική Μα Ρέινι» είναι γεμάτη νεύρο αλλά και διδακτισμό

Οι εντυπώσεις μας από την τελευταία ταινία με πρωταγωνιστή τον Τσάντγουικ Μπόουζμαν που έκανε πρεμιέρα στο Netflix.

Η «Θρυλική Μα Ρέινι» είναι γεμάτη νεύρο αλλά και διδακτισμό

Μια σειρά από σπουδαίους ανθρώπους του αμερικανικού θεάτρου συνωστίζονται στην τρίτη ταινία τού Τζορτζ Σι Γουλφ («Νύχτες στη Ροδάνθη», «You Are not You»). Κατ’ αρχήν ο ίδιος ο σκηνοθέτης, βραβευμένος με Τόνι για το ανέβασμα του θρυλικού «Angels in America» στο Μπρόντγουεϊ, και κατόπιν ο συγγραφέας τού θεατρικού «Ma Rainey's Black Bottom» Όγκαστ Γουίλσον, σε έργο και σενάριο του οποίου βασιζόταν και το οσκαρικό «Fences» (2016). Μεγάλη κυρία του θεάτρου, επίσης, είναι η πρωταγωνίστρια Βαϊόλα Ντέιβις, η οποία έχει στενή καλλιτεχνική σχέση με τον Γουίλσον. Για ερμηνείες στα δικά του «King Hedley II» και «Fences» έχει κερδίσει τα δυο της Τόνι, ενώ για το β΄ ρόλο της στην κινηματογραφική διασκευή του τελευταίου έχει αποσπάσει το μοναδικό Όσκαρ της.

Γνωστή και ως «η μητέρα των μπλουζ», η Μα Ρέινι ήταν μια σπουδαία τραγουδίστρια και εκρηκτική περφόρμερ, η οποία μεσουράνησε κατά τη δεκαετία του 1920. Η σκηνική παρουσία της ήταν σαρωτική, η ίδια εξωστρεφής και τολμηρή για τα δεδομένα της εποχής, καθώς δεν έκρυβε την αμφιφυλοφιλία της. Ο Γουίλσον βάφτισε την ταινία του από ένα τραγούδι της για το δημοφιλή εκείνη την περίοδο χορό Black Bottom, τον οποίο μάλιστα χορεύει κάποια στιγμή και η Τζούντι Γκάρλαντ στο «Ένα Αστέρι Γεννιέται». Το θεατρικό του, το οποίο πρωτανέβηκε στη σκηνή το 1982, ανήκει μαζί με άλλα εννιά έργα στη σειρά «American Century Cycle», κάθε έργο – κεφάλαιο της οποίας αφορά και μια αφροαμερικανική ιστορία σε διαφορετική δεκαετία του 20ου αιώνα (το «Fences» εξελίσσεται στη δεκαετία του ’50).

Η «Θρυλική Μα Ρέινι» είναι γεμάτη νεύρο αλλά και διδακτισμό - εικόνα 1

Βρισκόμαστε λοιπόν στο 1927 και στο Σικάγο, όπου η Μα Ρέινι έχει έρθει από το Νότο για να ηχογραφήσει μια σειρά τραγουδιών. Δύστροπη, απαιτητική και γεμάτη αυτοπεποίθηση, θα ηλεκτρίσει την ατμόσφαιρα της ηχογράφησης, εντείνοντας επιδεικτικά την κόντρα της (που έχει ξεκινήσει για τα μάτια μιας όμορφης νεαρής) με τον ταλαντούχο τρομπετίστα της μπάντας της Λίβι. Στη μέση θα μπει ο (Λευκός) ατζέντης της δρώντας κάθε φορά πυροσβεστικά, μέχρι που η κατάσταση θα ξεφύγει από κάθε έλεγχο. Ως τότε, η ταραχώδης συναναστροφή των μελών του γκρουπ και της συνοδείας τής Μα Ρέινι θα περιγράψει τα απωθημένα και τις αντιφάσεις που κουβαλά μέσα του αυτός ο αφροαμερικανικός μικρόκοσμος, άμεση αναφορά στην πολιτικοκοινωνική κατάστασή του τόσο έναν αιώνα πριν όσο και σήμερα.

Η «Θρυλική Μα Ρέινι» είναι γεμάτη νεύρο αλλά και διδακτισμό - εικόνα 2

Όπως και στο «Fences», ο Γουίλσον εκμεταλλεύεται εδώ τη θεατρική δραματουργία για να ζωντανέψει μια χούφτα χαρακτήρες, μέσω των οποίων θα διαπραγματευτεί, χωρίς να αποφεύγει τις διδακτικές κραυγές, φυλετικές προκαταλήψεις, ταξικές αντιθέσεις και το κόστος του λαμπερού αμερικανικού ονείρου. Όπως και στο «Fences» της μεγάλης οθόνης, η «Θρυλική Μα Ρέινι» του Τζορτζ Σι Γουλφ παραμένει κινηματογραφημένο θέατρο, όσο κι αν η αφηγηματική ταχύτητα με τις δυναμικές ερμηνείες προσπαθούν να αποτινάξουν τα ξύλινα κλισέ του. Τρίπρακτη δομή, εκβιασμένες εντάσεις, μοιρασμένοι εξομολογητικοί μονόλογοι και μια τραβηγμένη από τα μαλλιά κορύφωση, η οποία λειτουργεί περισσότερο ως αλληγορικό «μήνυμα» και ελάχιστα ως ρεαλιστική εξέλιξη της πλοκής. Και την ίδια στιγμή να μη μπορείς παρά να θαυμάσεις τη υποκριτική δεξιοτεχνία της επιβλητικότατης Βαϊόλα Ντέιβις και του αεικίνητου, σπινθηροβόλου Τσάντγουικ Μπόουζμαν, στον τελευταίο (πιθανότατα και οσκαρικά υποψήφιο) ρόλο της σύντομης καριέρας του.

Βαθμολογία:

Σκηνοθεσία: Τζορτζ Σι Γουλφ. Πρωταγωνιστούν: Βαϊόλα Ντέιβις, Τσάντγουικ Μπόουζμαν, Κόλμαν Ντομίνγκο, Γκλιν Τέρνμαν, Μάικλ Ποτς. ΗΠΑ. 2020. Διάρκεια: 94΄. Προβολή: NETFLIX

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τηλεόραση

5 άριστες σειρές βγαλμένες από βιβλία

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου (23 Απριλίου) και το πρόσφατο χιτ του Netflix "Ripley", ανατρέχουμε σε 5 ακόμα κορυφαίες τηλεοπτικές μεταφορές βιβλίων.

ΓΡΑΦΕΙ: ΒΑΣΙΛΕΙΑ ΚΑΛΑΦΑΤΗ
23/04/2024

H "Φόνισσα" της Εύας Νάθενα στην COSMOTE TV

Η δραματική ταινία που έφτασε τον περασμένο Δεκέμβριο στην κορυφή του ελληνικού box office είναι πλέον διαθέσιμη on demand στην COSMOTE TV.

Ημέρα Γης στο Disney+ με "Τα Μυστικά των Χταποδιών" και την "Τίγρη"

Η Disney και το National Geographic γιορτάζουν την Ημέρας της Γης (22/4), τον σκοπό προστασίας και αποκατάστασης, με τη νέα καμπάνια "το Σπίτι μας".

"Book Club" στο Novacinema2 με αξέχαστες ταινίες βασισμένες βιβλία

Η Nova γιορτάζει την Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου (23 Απριλίου) με δύο ταινίες back-to-back καθημερινά, από σήμερα, Δευτέρα 22/4, μέχρι την Κυριακή 28/4.

Τα "Εκατό χρόνια μοναξιά" γίνονται σειρά για το Netflix

Το αριστουργηματικό μυθιστόρημα του Γκαμπριέλ Γκαρσία Μάρκες μεταφέρεται για τη μικρή οθόνη στα ισπανικά.

Το "Άγνωστοι μεταξύ μας" έρχεται αυτόν τον μήνα στο Disney+

Μια από τις πιο πολυσυζητημένες ταινίες της χρονιάς, το μελαγχολικό δράμα του Άντριου Χέιγκ με τους Άντριου Σκοτ και Πολ Μεσκάλ έρχεται σύντομα στο streaming.

ERTFLIX: 13 ταινίες που έφτασαν "Από το βιβλίο στην οθόνη"

Η ελληνική πλατφόρμα γιορτάζει την Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου (23 Απριλίου) με μια ειδική κατηγορία. Δείτε παρακάτω 5 ταινίες του "λογοτεχνικού" αφιερώματος.