Cinema mixtape: Τα καλύτερα soundtracks του 2021 (playlist)

Πατήστε play στα αξέχαστα scores που μας συγκίνησαν αυτήν τη χρονιά στους κινηματογράφους.

Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για το επικό «Dune»

Για μια κινηματογραφική χρονιά που ξεκίνησε μόλις το Μάιο λόγω του lockdown, αποτελεί ένα ελάχιστο ευτύχημα πως η επιστροφή στις σκοτεινές αίθουσες επιφύλασσε ουκ ολίγα αξέχαστα soundtracks.

Φυσικά το σινεφιλικό σουξέ του καλοκαιριού δεν ήταν άλλο από το τραγούδι "What a Life" των Scarlet Pleasure που ακουγόταν στο "Άσπρο Πάτο" (Τόμας Βίντερμπεργκ), ωστόσο μην παραξενευτείτε όταν δείτε πως απουσιάζει από την παρακάτω playlist. Το δανέζικο ποπ συγκρότημα είχε γράψει από το 2018 το κομμάτι που έμελλε αργότερα να κυκλοφορήσει ως το πρώτο σινγκλ του δίσκου "Garden" (2020). Επομένως δε συνιστά πρωτότυπη μουσική της ταινίας του Βίντερμπεργκ, αλλά μια έντεχνη χρήση του στο αξέχαστο φινάλε της. Αντίστοιχα, παρότι απολαυστικά ξέφρενο, το γεμάτο χιτς διαφορετικών δεκαετιών soundtrack του "Συνέβη στο Σόχο" αποδεικνύει το πολύπλευρο γούστο του σκηνοθέτη Έντγκαρ Ράιτ, υπολείπεται όμως των συνθέσεων που γράφτηκαν με αφορμή την ταινία, δηλαδή εκείνες που αφορά το παρών άρθρο.

Για μία από τις πιο ξεχωριστές του 2021 ευθύνεται ο γνωστός και μη εξαιρετέος Χανς Ζίμερ. Ο Γερμανός ανέλαβε το score του μεγαλεπήβολου "Dune" (Ντενί Βιλνέβ), μια δουλειά που πήρε τόσο σοβαρά ώστε αρνήθηκε στο διαχρονικό συνεργάτη του Κρίστοφερ Νόλαν να ασχοληθεί με το "Tenet". Και αυτό για καλό λόγο, καθώς ο Ζίμερ εργάστηκε επισταμένα ώστε να σμιλέψει ένα soundtrack εξίσου οικείο όσο και απόκοσμο, που θα ανταποκρίνεται στη sci-fi πραγματικότητα του "Dune". Έφτιαξε νέα μουσικά όργανα και χρησιμοποίησε ανορθόδοξα τις ανθρώπινες φωνές, με αποκορύφωμα το λίγων δευτερολέπτων "Sardaukar Chant". Έναν τύποις θρησκευτικό ύμνο τόσο παράδοξο, ώστε έφτασε να γίνει meme και 10ωρο rave remix!

Annette
"Annette"

Την ίδια περίοδο καταδυθήκαμε στον εντυπωσιακό κόσμο που σμίλεψαν οι ιδιοσυγκρασιακοί Sparks παρέα με το Λεός Καράξ στο sui generis μιούζικαλ "Annette", ένα score αξέχαστο και μεγαλεπήβολο που ξεπερνά εν μέρει τις αδυναμίες της καθαυτό ταινίας. Έπειτα, από τις επιλογές μας δε θα μπορούσε να λείπει η σπουδαία φωνή της Μπίλι Έιλις, η οποία τραγουδά εξαίσια το θέμα του "No Time to Die" (Κάρι Φουκουνάγκα), για το οποίο εάν δεν πάρει το Όσκαρ θα μιλάμε για την ανατροπή του αιώνα. Σημειώνουμε δε την ελληνική παρουσία στην playlist, εκείνη του κομματιού "Ο Νταής" από το "Πρόστιμο" του Φωκίωνα Μπόγρη. Ο σκηνοθέτης συνυπογράφει μαζί με τον Άκη Καπράνο ένα λαϊκό τσιφτετέλι που απογειώνεται από τους στίχους του The Boy (Αλέξανδρος Βούλγαρης).

Περίπου εξαίρεση στον "κανόνα" της εισαγωγής αποτελούν οι ερμηνείες της Τζένιφερ Χάντσον στο "Respect" (Λάισλ Τόμι) . Η ταλαντούχα ηθοποιός και τραγουδίστρια ενσαρκώνει στην ταινία την Αρίθα Φράνκλιν και αποδίδει με ανατριχιαστική πιστότητα τα κομμάτια της σόουλ ιέρειας, προσφέροντας διαπεραστική συγκίνηση σε περιπτώσεις όπως το εμβληματικό "Amazing Grace".

Ακούστε τις επιλογές μας πατώντας play εδώ:

και στο Spotify:

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Ο Λοράν Καντέ ήταν ένας λαϊκός σκηνοθέτης

Ένας από τους πιο ενδιαφέροντες Γάλλους δημιουργούς έχασε τη ζωή του σε ηλικία 63 ετών.

ΓΡΑΦΕΙ: ΓΙΑΝΝΗς ΚΑΝΤΕΑ-ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟς
26/04/2024

Η αβεβαιότητα για την Ίριδα παραμένει

Τα μέλη του ΠΟΦΠΑ καταγγέλλουν την παντελή αδιαφορία της διοίκησης του ΕΚΠΑ τόσο για το μέλλον της ιστορικής αίθουσας όσο και για τις δράσεις του Ομίλου.

Ο Ράιαν Γκόσλινγκ μάς συστήνεται ως ο "Κασκαντέρ"

Δείτε αποκλειστικά στο "α" ένα απόσπασμα από τα παρασκήνια της νέας ταινίας του διάσημου ηθοποιού.

"Stop Making Sense": Στον κόσμο ενός κεφαλιού

Τίποτα δεν έχει νόημα. Αλλά το "Stop Making Sense" έχει.

Η "Φόνισσα" υποψήφια για 16 βραβεία Ίρις

Δείτε αναλυτικά της υποψηφιότητες για την επετειακή 15η απονομή της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου.

Συνεχίζονται οι προβολές του ντοκιμαντέρ "Χρήστος, το Τελευταίο Παίδι"

Η βραβευμένη ταινία της Τζούλια Αμάτι παίζεται για δεύτερη εβδομάδα στους κινηματογράφους.

Αγγελική Παπούλια πώς βρέθηκες στη Σλοβενία για τον "Τελευταίο Ήρωα";

Η καταξιωμένη Ελληνίδα ηθοποιός μιλά στο "α" για τη συμμετοχή της στη σπιρτόζικη δραμεντί όπου υποδύεται μια εκπρόσωπο πολυεθνικής που αναστατώνει μια μικρή φτωχή κοινωνία.