Πρόστιμο

2,5

Γκανγκστερικό δράμα που ενσωματώνει πειστικά τα κλισέ του είδους στην ελληνική πραγματικότητα.

Πρόστιμο

Ο Βαγγέλης είναι ένας νεαρός μικροντίλερ κάνναβης, ο οποίος μπαίνει στο μάτι των – «καθωσπρέπει» - γειτόνων του και έπειτα από τις απειλές του διαχειριστή της πολυκατοικίας αναγκάζεται να καταφύγει στο σπίτι της αδελφής του. Τον διαχειριστή υποδύεται πειστικότατα ο σκηνοθέτης Γιάννης Οικονομίδης, με τον οποίον ο Φωκίων Μπόγρης έχει ιδιαίτερη σχέση. Ο Οικονομίδης είχε ένα δεύτερο ρόλο και στην πρώτη ταινία του («Κάθαρση», 2009), ενώ ο ίδιος παίζει τον Βαγγέλη στην «Μπαλάντα της Τρύπιας Καρδιάς». Πρόκειται για μια συνεργασία η οποία ξεπερνά το φιλικό επίπεδο, καθώς ο Μπόγρης είναι άμεσα επηρεασμένος όχι μόνο από το σκηνοθετικό ρεαλισμό του δημιουργού του «Σπιρτόκουτου», αλλά και από τις θεματικές, τους χαρακτήρες, ακόμα και τους ηθοποιούς του (Στ. Σταμουλακάτος, Β. Μουρίκης, Β. Μπισμπίκης).

Μέσα σ’ αυτή τη «βρόμικη» πραγματικότητα εξελίσσεται λοιπόν η κάθοδος του Βαγγέλη σε έναν κόσμο βίας, απληστίας και διαφθοράς, δια μέσου της γνωριμίας του με τον αρραβωνιαστικό της αδελφής του Πέτρο, ο οποίος τον μπάζει στα κυκλώματα της νύχτας. Η προσπάθεια του ήρωά μας να ξεφύγει τον εμπλέκει όλο και περισσότερο, καθώς το «Πρόστιμο» ενσωματώνει αποτελεσματικά τα κλισέ του γκανγκστερικού δράματος στην ελληνική πραγματικότητα, ζωντανεύοντας χώρους, ανθρώπους και συμπεριφορές ενός αόρατου (ακόμα και κινηματογραφικά) αστικού περιθωρίου. Αν και σεναριακά «κολλάει» κατά στιγμές, προχωρώντας καθαρά διεκπεραιωτικά, το κατόρθωμα αυτής της τίμιας, καθαρής κινηματογραφικής προσπάθειας είναι πως πείθει για την αλήθεια των ιδεών και των χαρακτήρων της, πως δένει το γειωμένο ρεαλισμό της με ένα σαρδόνιο χιούμορ και πως (από τη σκηνοθεσία και τη σκηνογραφία ως τις ερμηνείες και τη μουσική) επιχειρεί να περιγράψει τη – φτηνή - εθνική αλήθεια μας με όρους του 21ου αιώνα.

Σκηνοθεσία: Φωκίων Μπόγρης. Πρωταγωνιστούν: Βαγγέλης Ευαγγελινός, Στάθης Σταμουλακάτος, Μαρία Μπαλούτσου, Βασίλης Αναστασίου, Βαγγέλης Μουρίκης. Ελλάδα. 2020. Διάρκεια: 101΄. Διανομή: ΔΑΝΑΟΣ

Περισσότερες πληροφορίες

Πρόστιμο

2,5
  • Δραματική
  • 2020
  • Διάρκεια: 101 '
  • Φωκίων Μπόγρης

Μικροντίλερ που μπλέκεται στον κόσμο της νύχτας, ο Βαγγέλης θέλει να ξεκόψει, αλλά οι οικονομικές και οικογενειακές υποχρεώσεις του τον παρασύρουν όλο και βαθύτερα.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Ο Λοράν Καντέ ήταν ένας λαϊκός σκηνοθέτης

Ένας από τους πιο ενδιαφέροντες Γάλλους δημιουργούς έχασε τη ζωή του σε ηλικία 63 ετών.

ΓΡΑΦΕΙ: ΓΙΑΝΝΗς ΚΑΝΤΕΑ-ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟς
26/04/2024

Η αβεβαιότητα για την Ίριδα παραμένει

Τα μέλη του ΠΟΦΠΑ καταγγέλλουν την παντελή αδιαφορία της διοίκησης του ΕΚΠΑ τόσο για το μέλλον της ιστορικής αίθουσας όσο και για τις δράσεις του Ομίλου.

Ο Ράιαν Γκόσλινγκ μάς συστήνεται ως ο "Κασκαντέρ"

Δείτε αποκλειστικά στο "α" ένα απόσπασμα από τα παρασκήνια της νέας ταινίας του διάσημου ηθοποιού.

"Stop Making Sense": Στον κόσμο ενός κεφαλιού

Τίποτα δεν έχει νόημα. Αλλά το "Stop Making Sense" έχει.

Η "Φόνισσα" υποψήφια για 16 βραβεία Ίρις

Δείτε αναλυτικά της υποψηφιότητες για την επετειακή 15η απονομή της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου.

Συνεχίζονται οι προβολές του ντοκιμαντέρ "Χρήστος, το Τελευταίο Παίδι"

Η βραβευμένη ταινία της Τζούλια Αμάτι παίζεται για δεύτερη εβδομάδα στους κινηματογράφους.

Αγγελική Παπούλια πώς βρέθηκες στη Σλοβενία για τον "Τελευταίο Ήρωα";

Η καταξιωμένη Ελληνίδα ηθοποιός μιλά στο "α" για τη συμμετοχή της στη σπιρτόζικη δραμεντί όπου υποδύεται μια εκπρόσωπο πολυεθνικής που αναστατώνει μια μικρή φτωχή κοινωνία.