Οι κριτικοί του Λος Άντζελες ψηφίζουν Χαμαγκούτσι και Κάμπιον

Άλλο ένα σημαντικό βραβείο για το «Drive my Car» και την «Εξουσία του Σκύλου», δυο ταινίες που έχουν ανεβάσει κατακόρυφα τις οσκαρικές μετοχές τους.

Drive_my_car5

Μετά την ένωση κριτικών της Νέας Υόρκης, αυτή του Λος Άντζελες διατηρεί το μεγαλύτερο κύρος στις ΗΠΑ, δίνοντας κάθε Δεκέμβριο με τα βραβεία της ισχυρό στίγμα για τις ετήσιες προτιμήσεις όσων γράφουν επαγγελματικά κινηματογραφική κριτική. Φέτος είναι μια από τις σπάνιες φορές που οι δυο ενώσεις συνέπεσαν στα βραβεία καλύτερης ταινίας ("Drive my Car" του Ριοσούκε Χαμαγκούτσι) και σκηνοθεσίας (Τζέιν Κάμπιον για την "Εξουσία του Σκύλου"), στην ίδια ρότα με πολλούς συναδέλφους τους (Βοστόνη, Σικάγο). Οι εφτά υποψηφιότητες για Χρυσές Σφαίρες ενισχύουν την οσκαρική δυναμική της "Εξουσίας του Σκύλου", η οποία είναι πλέον σε θέση ισχυρού φαβορί, ενώ το γιαπωνέζικο "Drive my Car" εκκινεί την κούρσα από μειονεκτική θέση λόγω γλώσσας, αν και μετά τα "Παράσιτα" όλα πλέον μοιάζουν πιθανά.

Στις ερμηνείες υπάρχει ευρεία γκάμα επιλογών ανάμεσα στους κριτικούς, με αυτούς του Λος Άντζελες να επιλέγουν τους Σάιμον Ρεξ ("Red Rocket") και Πενέλοπε Κρουζ ("Παράλληλες Μητέρες") στους πρώτους ρόλους και τους Βενσάν Λιντόν ("Titane") και Κόντι Σμιτ-ΜακΦι ("Η Εξουσία του Σκύλου") στο β΄ αντρικό και Αριάνα ΝτεΜπόουζ ("West Side Story") στο β΄ γυναικείο. Ο Χαμαγκούτσι κέρδισε και το βραβείο σεναρίου, το "Summer of Soul" αυτό του μοντάζ και αναδείχτηκε, όπως αναμενόταν, καλύτερο ντοκιμαντέρ. Το "Flee", που δεν έχει χάσει διάκριση για animation, απέσπασε το βραβείο του κινουμένου σχεδίου, η "Μικρή Μαμά" της Σελίν Σιαμά ήταν η ξενόγλωσση ταινία της χρονιάς (η Γαλλία έχει υποβάλλει στα Όσκαρ το "Titane"), ενώ ως κορυφαία μουσική επιλέχτηκε αυτή του Αλμπέρτο Ιγκλέσιας για τις "Παράλληλες Μητέρες" και φωτογραφία εκείνη του Άρι Βέγκνερ για την "Εξουσία του Σκύλου".

h_exousia_tou_skylou10
"Η Εξουσία του Σκύλου"

Όλοι οι νικητές

Καλύτερη Ταινία: "Drive my Car"
Σκηνοθεσία: Τζέιν Κάμπιον ("Η Εξουσία του Σκύλου")
Σενάριο: Ριουσούκε Χαμαγκούτσι, Ταμακάσα Όε ("Drive my Car")
Α΄ Αντρικός Ρόλος: Σάιμον Ρεξ ("Red Rocket")
Α΄ Γυναικείος Ρόλος: Πενέλοπε Κρουζ ("Παράλληλες Μητέρες")
Β΄ Αντρικός Ρόλος: Βενσάν Λιντόν ("Titane"), Κόντι Σμιτ-ΜακΦι ("Η Εξουσία του Σκύλου")
Β΄ Γυναικείος Ρόλος: Αριάνα ΝτεΜπόουζ ("West Side Story")
Μοντάζ: Τζόσουα Πϊρσον ("Summer of Soul")
Σκηνικά: Στιβ Σάκλαντ ("Barb and Star Go to Vista Del Mar")
Μουσική: Αλμπέρτο Ιγκλέσιας ("Παράλληλες Μητέρες")
Φωτογραφία: Άρι Βέγκνερ ("Η Εξουσία του Σκύλου")
Ξενόγλωσση Ταινία: "Μικρή Μαμά"
Ντοκιμαντέρ: "Summer of Soul"
Animation: "Flee"

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Οι 10 καλύτερες σκηνές του Ντέιβιντ Λιντς

Βλέπουμε ξανά τα στιγμιότυπα της φιλμογραφίας του σκηνοθέτη που μας έμειναν αξέχαστα, με αφορμή τη σημερινή επέτειο της γέννησής του.

ΓΡΑΦΕΙ: ΓΙΑΝΝΗς ΚΑΝΤΕΑ-ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟς
20/01/2026

Ελληνικό box office: Ποιος θα σταματήσει τον "Καποδίστρια";

Η σινε-βιογραφία του πρώτου Έλληνα κυβερνήτη έχει κατεβάσει ταχύτητα, αλλά συνεχίζει να μην έχει εμπορικό αντίπαλο, φιλοδοξώντας να φτάσει τελικά τα 860.000 εισιτήρια του "Υπάρχω".

"Το Βλέμμα Του Οδυσσέα": Μια βραδιά για τον Θόδωρο Αγγελόπουλο στο Cinobo Όπερα

Την ειδική τελετή θα θα προλογίσουν η οικογένεια και οι συνεργάτες του σπουδαίου Έλληνα σκηνοθέτη, τιμώντας το έργο του αλλά και τη συμβολή του στο παγκόσμιο σινεμά.

"Συναισθηματική Αξία" και "Sirat" σάρωσαν στα 38α Βραβεία Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου

Το "α" ταξίδεψε στο Βερολίνο και παρακολούθησε από κοντά την γιορτή του ευρωπαϊκού σινεμά.

Οι νέες ταινίες που βλέπουμε στους κινηματογράφους αυτή την εβδομάδα

Βραβευμένη Τζέσι Μπάκλεϊ και αγαπημένος Πολ Μέσκαλ, ένα θρίλερ με τον Κρις Πρατ και την Ρεμπέκα Φέργκιουσον και όλες οι ταινίες που έρχονται στις αίθουσες.

Οι ταινίες που έρχονται στους κινηματογράφους την Πέμπτη 22/01

Ένα βραβευμένο δράμα από την Κλόι Ζάο, ένα θρίλερ επιστημονικής φαντασίας με τον Κρις Πρατ και όλα όσα έρχονται στις μαρκίζες των σινεμά αυτή την εβδομάδα.

Το "α" βρίσκεται στα 38α Βραβεία Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου στο Βερολίνο

Στην τελετή, που λαμβάνει χώρα σήμερα, θα βραβευτούν οι πιο σημαντικές ευρωπαϊκές παραγωγές της περσινής χρονιάς.