
Το «Streaming και ψηφιακή διανομή» (εκδ. Αιγόκερως) ερευνά το πιο καυτό θέμα της σύγχρονης οπτικοακουστικής πραγματικότητας, η οποία βρίσκεται μπροστά σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι. Το βιβλίο περιγράφει και αναλύει τη σημαντική αλλαγή την οποία επέφεραν σ’ όλο το εύρος της showbiz οι streaming πλατφόρμες, το πόσο επηρέασαν την κουλτούρα τής «κινηματογραφικής εμπειρίας» και εστιάζει στο πως και πόσο διαφοροποίησαν την έννοια της διανομής μιας ταινίας (ή ενός οπτικοακουστικού προϊόντος). Έτσι, καθώς οι παραδοσιακοί τρόποι κινηματογραφικοί διανομής και εκμετάλλευσης αναδιαμορφώνονται, το νέο τοπίο είναι ακόμα βυθισμένο στην ομίχλη. Ένας θαυμαστός ή ένας απειλητικός καινούριος κόσμος;
Ο κριτικός, πρώην καλλιτεχνικός διευθυντής του φεστιβάλ Λάρισας και νυν διδάκτορας του τμήματος κινηματογράφου της Σχολής Καλών Τεχνών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Νικόλαος Αλέτρας ανιχνεύει όλες τις δυνατότητες της ψηφιακής πραγματικότητας, αντιμετωπίζοντάς την χωρίς τεχνοφοβικές εμμονές. Αναζητά τους τρόπους με τους οποίους η ψηφιακή διανομή μπορεί να βοηθήσει κυρίως τους νέους, ανεξάρτητους δημιουργούς, μας μαθαίνει τα πλεονεκτήματα του viral και του transmedia marketing και τοποθετεί τις πλατφόρμες στην ιδανικά σωστή θέση τους - αυτήν ενός κρίκου στην αλυσίδα της (ανεξάρτητης ή μη) κινηματογραφικής παραγωγής.

Δεν τον φοβίζει, σε αντίθεση με τις θέσεις της Πανελλήνιας Ένωσης Κριτικών Κινηματογράφου για παράδειγμα, η ιδέα των online και streaming κινηματογραφικών φεστιβάλ, υπερασπίζοντας θαρραλέα και τεκμηριωμένα απόψεις που μπορούν να εμπνεύσουν τους κινηματογραφιστές του αύριο. Ίσως δεν συμφωνήσουν όλοι μαζί του, αλλά το «Streaming και ψηφιακή διανομή» δίνει τροφή για προβληματισμούς και τοποθετήσεις πάνω στις απαιτητικές αλλαγές των καιρών που ζούμε.

Είναι οι σχολικές ταινίες ένα ξεχωριστό κινηματογραφικό είδος; Έχοντας μακρόχρονη εμπειρία εκπαιδευτικού, ο Αλέτρας επιχειρεί να απαντήσει στην ερώτηση με μια εμπεριστατωμένη, πολυσέλιδη έρευνα την οποία συστηματοποιεί στο «School movies» (εκδ. Αιγόκερως). Από το «Διαγωγή Μηδέν» και τα «400 Χτυπήματα» ως το «Half Nelson» και το «Μετά τη Λουτσία», μελετά διεξοδικά τις πλέον χαρακτηριστικές περιπτώσεις της παγκόσμιας παραγωγής, εντοπίζοντας τα βασικά σημασιολογικά και συντακτικά στοιχεία των σχολικών ταινιών. Ένα κομμάτι της κινηματογραφικής ιστορίας το οποίο εξελίσσεται αισθητικά και ιδεολογικά, άρρηκτα δεμένο με τα εκπαιδευτικά συστήματα της εκάστοτε πολιτικοκοινωνικής πραγματικότητας – ιδιαίτερα ενδιαφέρουσες οι διαφορές αμερικανικών, σοβιετικών και ευρωπαϊκών school movies. Πολύ επίκαιρο και το τελευταίο κεφάλαιο της αναλυτικής αυτής μελέτης με τίτλο School Bullying Movies, το οποίο έχει ως θέμα τις ταινίες σχολικού εκφοβισμού.