Δύο βιβλία μας μεταφέρουν από τα σχολικά θρανία στις streaming πλατφόρμες

Ο καθηγητής πανεπιστημίου Νικόλαος Αλέτρας εμπλουτίζει με πρωτότυπο τρόπο την κινηματογραφική βιβλιογραφία.

Δύο βιβλία μας μεταφέρουν από τα σχολικά θρανία στις streaming πλατφόρμες

Το «Streaming και ψηφιακή διανομή» (εκδ. Αιγόκερως) ερευνά το πιο καυτό θέμα της σύγχρονης οπτικοακουστικής πραγματικότητας, η οποία βρίσκεται μπροστά σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι. Το βιβλίο περιγράφει και αναλύει τη σημαντική αλλαγή την οποία επέφεραν σ’ όλο το εύρος της showbiz οι streaming πλατφόρμες, το πόσο επηρέασαν την κουλτούρα τής «κινηματογραφικής εμπειρίας» και εστιάζει στο πως και πόσο διαφοροποίησαν την έννοια της διανομής μιας ταινίας (ή ενός οπτικοακουστικού προϊόντος). Έτσι, καθώς οι παραδοσιακοί τρόποι κινηματογραφικοί διανομής και εκμετάλλευσης αναδιαμορφώνονται, το νέο τοπίο είναι ακόμα βυθισμένο στην ομίχλη. Ένας θαυμαστός ή ένας απειλητικός καινούριος κόσμος;

Ο κριτικός, πρώην καλλιτεχνικός διευθυντής του φεστιβάλ Λάρισας και νυν διδάκτορας του τμήματος κινηματογράφου της Σχολής Καλών Τεχνών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Νικόλαος Αλέτρας ανιχνεύει όλες τις δυνατότητες της ψηφιακής πραγματικότητας, αντιμετωπίζοντάς την χωρίς τεχνοφοβικές εμμονές. Αναζητά τους τρόπους με τους οποίους η ψηφιακή διανομή μπορεί να βοηθήσει κυρίως τους νέους, ανεξάρτητους δημιουργούς, μας μαθαίνει τα πλεονεκτήματα του viral και του transmedia marketing και τοποθετεί τις πλατφόρμες στην ιδανικά σωστή θέση τους - αυτήν ενός κρίκου στην αλυσίδα της (ανεξάρτητης ή μη) κινηματογραφικής παραγωγής.

Δύο βιβλία μας μεταφέρουν από τα σχολικά θρανία στις streaming πλατφόρμες - εικόνα 1

Δεν τον φοβίζει, σε αντίθεση με τις θέσεις της Πανελλήνιας Ένωσης Κριτικών Κινηματογράφου για παράδειγμα, η ιδέα των online και streaming κινηματογραφικών φεστιβάλ, υπερασπίζοντας θαρραλέα και τεκμηριωμένα απόψεις που μπορούν να εμπνεύσουν τους κινηματογραφιστές του αύριο. Ίσως δεν συμφωνήσουν όλοι μαζί του, αλλά το «Streaming και ψηφιακή διανομή» δίνει τροφή για προβληματισμούς και τοποθετήσεις πάνω στις απαιτητικές αλλαγές των καιρών που ζούμε.

Δύο βιβλία μας μεταφέρουν από τα σχολικά θρανία στις streaming πλατφόρμες - εικόνα 2

Είναι οι σχολικές ταινίες ένα ξεχωριστό κινηματογραφικό είδος; Έχοντας μακρόχρονη εμπειρία εκπαιδευτικού, ο Αλέτρας επιχειρεί να απαντήσει στην ερώτηση με μια εμπεριστατωμένη, πολυσέλιδη έρευνα την οποία συστηματοποιεί στο «School movies» (εκδ. Αιγόκερως). Από το «Διαγωγή Μηδέν» και τα «400 Χτυπήματα» ως το «Half Nelson» και το «Μετά τη Λουτσία», μελετά διεξοδικά τις πλέον χαρακτηριστικές περιπτώσεις της παγκόσμιας παραγωγής, εντοπίζοντας τα βασικά σημασιολογικά και συντακτικά στοιχεία των σχολικών ταινιών. Ένα κομμάτι της κινηματογραφικής ιστορίας το οποίο εξελίσσεται αισθητικά και ιδεολογικά, άρρηκτα δεμένο με τα εκπαιδευτικά συστήματα της εκάστοτε πολιτικοκοινωνικής πραγματικότητας – ιδιαίτερα ενδιαφέρουσες οι διαφορές αμερικανικών, σοβιετικών και ευρωπαϊκών school movies. Πολύ επίκαιρο και το τελευταίο κεφάλαιο της αναλυτικής αυτής μελέτης με τίτλο School Bullying Movies, το οποίο έχει ως θέμα τις ταινίες σχολικού εκφοβισμού.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Το Park Your Cinema επιστρέφει με "La La Land", "Wicked" και πολλά ακόμα στο ΚΠΙΣΝ

Καλοκαιρινές βραδιές σινεμά για 10η χρονιά. Δείτε το πρόγραμμα των προβολών.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
20/05/2025

25 χρόνια από την πρεμιέρα του "In the Mood for Love"

Η "Ερωτική Επιθυμία" του Γουόνγκ Καρ Βάι διατηρεί αναλλοίωτη την έντασή της ακόμα και δύο δεκαετίες μετά την πρώτη προβολή της.

Ανταπόκριση από το 78ο Φεστιβάλ Καννών: Η "Nouvelle Vague" είναι πάντα της μόδας

Το "Φοινικικό Σχέδιο" του Γουές Άντερσον δεν έκρυβε εκπλήξεις, το "Die my Love" της Αν Ράμσεϊ δυστυχώς πολλές, αλλά ο σινεφίλ Ρίτσαρντ Λινκλέιτερ ήταν αυτός ο οποίος έκλεψε τις εντυπώσεις.

Updated | Οι ταινίες που έρχονται στις αίθουσες την Πέμπτη 22/5

Ο Τομ Κρουζ, ο Πολ Σρέιντερ, ο Λεός Καράξ και η Λίλο με τον Στιτς προσεχώς τις μαρκίζες των κινηματογράφων

Έχω μια (δωρεάν) θέση για μαχητικές αβαν γκαρντ ταινίες από τη Βόρεια Αφρική και Νοτιοδυτική Ασία

Η film curator Róisín Tapponi μας μιλά για την ξεχωριστή σινεφίλ κοινότητα των Shasha Movies που μας συστήνεται με μια σειρά προβολές στο TAVROS μέχρι τις 23 Μαΐου.

78ο Φεστιβάλ Καννών: Η έκπληξη του "Sound of Falling", η απογοήτευση του "Eddington"

Το γερμανικό δράμα εποχής της Μάσα Σιλίνσκι εντυπωσίασε, αλλά και δίχασε, σε αντίθεση με την πολυαναμενόμενη μαύρη σάτιρα του Άρι Άστερ, η οποία άφησε παγωμένους τους κριτικούς.

Οι ταινίες που φέρνουν το καλοκαίρι στα σινεμά αυτήν την εβδομάδα

Ρομαντικές, νοσταλγικές και δροσερές προτάσεις από τον κινηματογραφικό οδηγό του "α".