Μεγάλο αφιέρωμα στο μοντάζ από το 62ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης

Η κεντρική ενότητα της φετινής διοργάνωσης αναδεικνύει τη μαγεία της κινηματογραφικής «κοπτοραπτικής».

Μεγάλο αφιέρωμα στο μοντάζ από το 62ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης

Σε λιγότερο από ένα μήνα ξεκινά το 62ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης (4-14/11) κι έτσι, αφού ανακοινώθηκε πως ταινία έναρξης είναι το «Γεγονός» που απέσπασε το φετινό Χρυσό Λέοντα και πως πηγή έμπνευσης του προγράμματος αποτελεί ο αριστουργηματικός «Κανόνας του Παιχνιδιού» του Ζαν Ρενουάρ, σειρά έχει η αποκάλυψη του μεγάλου αφιερώματος της προσεχούς διοργάνωσης.

Η κεντρική θεματική, λοιπόν, έχει τίτλο «Κόψε κάτι: Το μοντάζ και τα μυστικά του» κι η οποία, όπως αντιλαμβάνεστε, εμβαθύνει στα μυστικά μίας από τις πιο περίτεχνες και ευρηματικές πτυχές του σινεμά. Στο πλαίσιο του αφιερώματος θα βρεθούν στη Θεσσαλονίκη εννέα κορυφαίοι μοντέρ της Ελλάδας και του εξωτερικού, για να παραδώσουν masterclasses, εργαστήρια, να παρουσιάσουν προβολές, αλλά και για να συμμετάσχουν σε μια ειδική δίγλωσση έκδοση.

Πιο συγκεκριμένα, προσκεκλημένοι του φεστιβάλ είναι: ο υποψήφιος για Όσκαρ και σταθερός συνεργάτης του Γιώργου Λάνθιμου Γιώργος Μαυροψαρίδης («Η Ευνοούμενη»), ο πιο πρόσφατα διεκδικητής Όσκαρ Γιώργος Λαμπρινός («Ο Πατέρας»), οι πολύπειροι Γιάννης Χαλκιαδάκης και Λάμπης Χαραλαμπίδης («Ευτυχία»), ο Πάνος Βουτσαράς, ο τρεις φορές οσκαρικά υποψήφιος Γουόλτερ Μερτς, ο Ραούλ Μόρα («La Casa de Papel»), το δανέζικο δίδυμο Άνε Έστερουντ και Γιάνους Μπιλέσκοφ-Γιάνσεν («Άσπρο Πάτο»), η Κλερ Άθερτον - για 30 χρόνια συνεργάτιδα της Σαντάλ Άκερμαν και ο Ρόλαντ Βάις, ο οποίος έχει ενώσει τις δυνάμεις του μεταξύ άλλων με τους Μάρτιν Σκορσέζε και Ανγκ Λι. Το λες και all-star lineup...

Εκτός από τα επιμέρους masterclasses τους (9-13/11), οι καλεσμένοι επιλέγουν από μία ταινία που θεωρούν εμβληματική ως προς την τέχνη του μοντάζ, με το πλήρες πρόγραμμα να ανακοινώνεται σύντομα. Πάντως, στους τίτλους βρίσκονται φιλμ των Αντρέι Ταρκόφσκι, Σαμ Πέκινπα, Στάνλεϊ Κιούμπρικ και Αλέν Ρενέ. Παράλληλα, στην ειδική δίγλωσση έκδοση που αποτίνει φόρο τιμής στο μοντάζ, οι καλεσμένοι μιλούν για τις ταινίες που διάλεξαν, ενώ η Αναστασία Μελία Ελευθερίου (σκηνοθέτις, κριτικός, μοντέζ, επιμελήτρια) πραγματοποιεί μια ιστορική, θεωρητική και αισθητική αναδρομή στην εξέλιξη του μοντάζ, με τίτλο «Cutting into history».

Επιπλέον, έξι άνθρωποι της θεωρίας και της κινηματογραφικής πράξης ανατέμνουν ισάριθμες σκηνές/ταινίες που άλλαξαν τη «γλώσσα» του μοντάζ, φτιάχνοντας ένα δικό τους timeline για την (οικουμενική) εξέλιξη της φιλοσοφίας και της πρακτικής του μοντάζ. Η Στέλλα Θεοδωράκη μιλά για το «La Jetée» του Κρις Μαρκέρ, ενώ ο Σύλλας Τζουμέρκας συγκρίνει τις τελευταίες σκηνές των ταινιών «Ο Φόβος» (Κώστας Μανουσάκης, 1966) και «Το Τελευταίο Ψέμα» (Μιχάλης Κακογιάννης, 1958) οι οποίες έχουν μονταριστεί από το Γιώργο Τσαούλη. Ο Xρήστος Μήτσης ρίχνει φως στην ερωτική σκηνή στο «Μετά τα Μεσάνυχτα» του Νίκολας Ρεγκ σκιαγραφώντας το πολιτισμικό τοπίο της εποχής, ενώ ο Γιάννης Σμοΐλης αναλύει την εναρκτήρια σκηνή από τη «Συνομιλία» του Φράνσις Φορντ Κόπολα. Η Ελισάβετ Χρονοπούλου προσεγγίζει το μοντάζ ως τομή και ρήξη επιλέγοντας το «Παρίσι, Τέξας» του Βιμ Βέντερς, ενώ ο Θοδωρής Δημητρόπουλος επικεντρώνεται στο «Spider-Man: Μέσα στο Αραχνο-σύμπαν» (Πίτερ Ράμσεϊ, Μπομπ Περσιτσέτι & Ρόντνεϊ Ρόθμαν) και στο μοντάζ στην εποχή του CGI. Η έκδοση συμπληρώνεται από κείμενο του Θανάση Πέτρου, ο οποίος εξερευνά το διαύλο επικοινωνία ανάμεσα στο μοντάζ και τα κόμιξ, ενώ ο Γιώργος Δρίβας κάνει την αντιστοίχηση με τους εκθεσιακούς χώρους και τις πολλαπλές οθόνες των εγκαταστάσεων. H ειδική έκδοση για το μοντάζ θα είναι διαθέσιμη τόσο στο e-shop του φεστιβάλ όσο και στα βιβλιοπωλεία, σε συνεργασία με τις εκδόσεις «Νεφέλη».

Οι δράσεις του αφιερώματος, όμως, δε σταματούν εδώ. Στο πλαίσιο της ενέργειας «Meet the Future», νέοι μοντέρ έρχονται σε επαφή με τους κορυφαίους του επαγγέλματος, όπως οι Μαυροψαρίδης - Χαλκιαδάκης, για να παρουσιάσουν τις δουλειές τους. Εκείνοι που συμμετέχουν φέτος είναι οι: Θοδωρής Αρμάος («Digger»), Νίκος Βαβούρης («Η Αιώνια Επιστροφή του Αντώνη Παρασκευά»), Χρήστος Γιαννακόπουλος («Motorway 65»), Στάμος Δημητρόπουλος («Η Απόσταση Ανάμεσα στον Ουρανό και Εμάς), Γιώργος Ζαφείρης («Μήλα»), Μυρτώ Καρρά («Bella»), Λίβια Νερουτσοπούλου («Καρτ Ποστάλ από το Τέλος του Κόσμου»).

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Το Park Your Cinema επιστρέφει με "La La Land", "Wicked" και πολλά ακόμα στο ΚΠΙΣΝ

Καλοκαιρινές βραδιές σινεμά για 10η χρονιά. Δείτε το πρόγραμμα των προβολών.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
20/05/2025

25 χρόνια από την πρεμιέρα του "In the Mood for Love"

Η "Ερωτική Επιθυμία" του Γουόνγκ Καρ Βάι διατηρεί αναλλοίωτη την έντασή της ακόμα και δύο δεκαετίες μετά την πρώτη προβολή της.

Ανταπόκριση από το 78ο Φεστιβάλ Καννών: Η "Nouvelle Vague" είναι πάντα της μόδας

Το "Φοινικικό Σχέδιο" του Γουές Άντερσον δεν έκρυβε εκπλήξεις, το "Die my Love" της Αν Ράμσεϊ δυστυχώς πολλές, αλλά ο σινεφίλ Ρίτσαρντ Λινκλέιτερ ήταν αυτός ο οποίος έκλεψε τις εντυπώσεις.

Updated | Οι ταινίες που έρχονται στις αίθουσες την Πέμπτη 22/5

Ο Τομ Κρουζ, ο Πολ Σρέιντερ, ο Λεός Καράξ και η Λίλο με τον Στιτς προσεχώς τις μαρκίζες των κινηματογράφων

Έχω μια (δωρεάν) θέση για μαχητικές αβαν γκαρντ ταινίες από τη Βόρεια Αφρική και Νοτιοδυτική Ασία

Η film curator Róisín Tapponi μας μιλά για την ξεχωριστή σινεφίλ κοινότητα των Shasha Movies που μας συστήνεται με μια σειρά προβολές στο TAVROS μέχρι τις 23 Μαΐου.

78ο Φεστιβάλ Καννών: Η έκπληξη του "Sound of Falling", η απογοήτευση του "Eddington"

Το γερμανικό δράμα εποχής της Μάσα Σιλίνσκι εντυπωσίασε, αλλά και δίχασε, σε αντίθεση με την πολυαναμενόμενη μαύρη σάτιρα του Άρι Άστερ, η οποία άφησε παγωμένους τους κριτικούς.

Οι ταινίες που φέρνουν το καλοκαίρι στα σινεμά αυτήν την εβδομάδα

Ρομαντικές, νοσταλγικές και δροσερές προτάσεις από τον κινηματογραφικό οδηγό του "α".