
Σε λιγότερο από ένα μήνα ξεκινά το 62ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης (4-14/11) κι έτσι, αφού ανακοινώθηκε πως ταινία έναρξης είναι το «Γεγονός» που απέσπασε το φετινό Χρυσό Λέοντα και πως πηγή έμπνευσης του προγράμματος αποτελεί ο αριστουργηματικός «Κανόνας του Παιχνιδιού» του Ζαν Ρενουάρ, σειρά έχει η αποκάλυψη του μεγάλου αφιερώματος της προσεχούς διοργάνωσης.
Η κεντρική θεματική, λοιπόν, έχει τίτλο «Κόψε κάτι: Το μοντάζ και τα μυστικά του» κι η οποία, όπως αντιλαμβάνεστε, εμβαθύνει στα μυστικά μίας από τις πιο περίτεχνες και ευρηματικές πτυχές του σινεμά. Στο πλαίσιο του αφιερώματος θα βρεθούν στη Θεσσαλονίκη εννέα κορυφαίοι μοντέρ της Ελλάδας και του εξωτερικού, για να παραδώσουν masterclasses, εργαστήρια, να παρουσιάσουν προβολές, αλλά και για να συμμετάσχουν σε μια ειδική δίγλωσση έκδοση.
Πιο συγκεκριμένα, προσκεκλημένοι του φεστιβάλ είναι: ο υποψήφιος για Όσκαρ και σταθερός συνεργάτης του Γιώργου Λάνθιμου Γιώργος Μαυροψαρίδης («Η Ευνοούμενη»), ο πιο πρόσφατα διεκδικητής Όσκαρ Γιώργος Λαμπρινός («Ο Πατέρας»), οι πολύπειροι Γιάννης Χαλκιαδάκης και Λάμπης Χαραλαμπίδης («Ευτυχία»), ο Πάνος Βουτσαράς, ο τρεις φορές οσκαρικά υποψήφιος Γουόλτερ Μερτς, ο Ραούλ Μόρα («La Casa de Papel»), το δανέζικο δίδυμο Άνε Έστερουντ και Γιάνους Μπιλέσκοφ-Γιάνσεν («Άσπρο Πάτο»), η Κλερ Άθερτον - για 30 χρόνια συνεργάτιδα της Σαντάλ Άκερμαν και ο Ρόλαντ Βάις, ο οποίος έχει ενώσει τις δυνάμεις του μεταξύ άλλων με τους Μάρτιν Σκορσέζε και Ανγκ Λι. Το λες και all-star lineup...
Εκτός από τα επιμέρους masterclasses τους (9-13/11), οι καλεσμένοι επιλέγουν από μία ταινία που θεωρούν εμβληματική ως προς την τέχνη του μοντάζ, με το πλήρες πρόγραμμα να ανακοινώνεται σύντομα. Πάντως, στους τίτλους βρίσκονται φιλμ των Αντρέι Ταρκόφσκι, Σαμ Πέκινπα, Στάνλεϊ Κιούμπρικ και Αλέν Ρενέ. Παράλληλα, στην ειδική δίγλωσση έκδοση που αποτίνει φόρο τιμής στο μοντάζ, οι καλεσμένοι μιλούν για τις ταινίες που διάλεξαν, ενώ η Αναστασία Μελία Ελευθερίου (σκηνοθέτις, κριτικός, μοντέζ, επιμελήτρια) πραγματοποιεί μια ιστορική, θεωρητική και αισθητική αναδρομή στην εξέλιξη του μοντάζ, με τίτλο «Cutting into history».
Επιπλέον, έξι άνθρωποι της θεωρίας και της κινηματογραφικής πράξης ανατέμνουν ισάριθμες σκηνές/ταινίες που άλλαξαν τη «γλώσσα» του μοντάζ, φτιάχνοντας ένα δικό τους timeline για την (οικουμενική) εξέλιξη της φιλοσοφίας και της πρακτικής του μοντάζ. Η Στέλλα Θεοδωράκη μιλά για το «La Jetée» του Κρις Μαρκέρ, ενώ ο Σύλλας Τζουμέρκας συγκρίνει τις τελευταίες σκηνές των ταινιών «Ο Φόβος» (Κώστας Μανουσάκης, 1966) και «Το Τελευταίο Ψέμα» (Μιχάλης Κακογιάννης, 1958) οι οποίες έχουν μονταριστεί από το Γιώργο Τσαούλη. Ο Xρήστος Μήτσης ρίχνει φως στην ερωτική σκηνή στο «Μετά τα Μεσάνυχτα» του Νίκολας Ρεγκ σκιαγραφώντας το πολιτισμικό τοπίο της εποχής, ενώ ο Γιάννης Σμοΐλης αναλύει την εναρκτήρια σκηνή από τη «Συνομιλία» του Φράνσις Φορντ Κόπολα. Η Ελισάβετ Χρονοπούλου προσεγγίζει το μοντάζ ως τομή και ρήξη επιλέγοντας το «Παρίσι, Τέξας» του Βιμ Βέντερς, ενώ ο Θοδωρής Δημητρόπουλος επικεντρώνεται στο «Spider-Man: Μέσα στο Αραχνο-σύμπαν» (Πίτερ Ράμσεϊ, Μπομπ Περσιτσέτι & Ρόντνεϊ Ρόθμαν) και στο μοντάζ στην εποχή του CGI. Η έκδοση συμπληρώνεται από κείμενο του Θανάση Πέτρου, ο οποίος εξερευνά το διαύλο επικοινωνία ανάμεσα στο μοντάζ και τα κόμιξ, ενώ ο Γιώργος Δρίβας κάνει την αντιστοίχηση με τους εκθεσιακούς χώρους και τις πολλαπλές οθόνες των εγκαταστάσεων. H ειδική έκδοση για το μοντάζ θα είναι διαθέσιμη τόσο στο e-shop του φεστιβάλ όσο και στα βιβλιοπωλεία, σε συνεργασία με τις εκδόσεις «Νεφέλη».
Οι δράσεις του αφιερώματος, όμως, δε σταματούν εδώ. Στο πλαίσιο της ενέργειας «Meet the Future», νέοι μοντέρ έρχονται σε επαφή με τους κορυφαίους του επαγγέλματος, όπως οι Μαυροψαρίδης - Χαλκιαδάκης, για να παρουσιάσουν τις δουλειές τους. Εκείνοι που συμμετέχουν φέτος είναι οι: Θοδωρής Αρμάος («Digger»), Νίκος Βαβούρης («Η Αιώνια Επιστροφή του Αντώνη Παρασκευά»), Χρήστος Γιαννακόπουλος («Motorway 65»), Στάμος Δημητρόπουλος («Η Απόσταση Ανάμεσα στον Ουρανό και Εμάς), Γιώργος Ζαφείρης («Μήλα»), Μυρτώ Καρρά («Bella»), Λίβια Νερουτσοπούλου («Καρτ Ποστάλ από το Τέλος του Κόσμου»).