6 βραβευμένα ντοκιμαντέρ στην πλατφόρμα του Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης

Σε συνεργασία με γειτονικές βαλκανικές διοργανώσεις ο θεσμός φιλοξενεί τις προβολές ταινιών που διακρίθηκαν για την αξία τους.

6 βραβευμένα ντοκιμαντέρ στην πλατφόρμα του Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης

Σε μια νέα πρωτοβουλία προχωρά το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, φιλοξενώντας στη διαδικτυακή πλατφόρμα του (https://online.filmfestival.gr) έξι βραβευμένα ντοκιμαντέρ σε κινηματογραφικές διοργανώσεις γειτονικών χωρών. Συγκεκριμένα, στις 1-4 Απριλίου, θα έχουμε την ευκαιρία να δούμε επιλεγμένα φιλμ που διακρίθηκαν στο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Beldocs της Σερβίας και στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Astra από τη Ρουμανία.

Ας δούμε λοιπόν ποια είναι τα έξι ντοκιμαντέρ του προγράμματος.

4 χρόνια σε 10 λεπτά / 4 Years in 10 Minutes (2018)

του Μλάντεν Κοβάσεβιτς

6 βραβευμένα ντοκιμαντέρ στην πλατφόρμα του Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης - εικόνα 1

Απόκοσμα τοπία και μυστηριώδεις διαδρομές του νου, μέσα από πλάνα γυρισμένα από τον πρώτο Σέρβο που αναρριχήθηκε στην κορυφή του Έβερεστ, συνυφαίνονται με αινιγματικά αποσπάσματα από το ημερολόγιο του ορειβάτη. Ένας πειραματικός διαλογισμός για την πορεία προς την αιώνια δόξα – και την επιστροφή στην κοινοτοπία της καθημερινότητας. Μια διαδρομή που άλλαξε έναν άνθρωπο με τρόπο που αυτός δεν είχε επιδιώξει ποτέ. Η ταινία απέσπασε το Μεγάλο Βραβείο στο φεστιβάλ Beldocs το 2018.

Κέντρο / Centar (2018)

του Ιβάν Μάρκοβιτς

6 βραβευμένα ντοκιμαντέρ στην πλατφόρμα του Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης - εικόνα 2

Η αρχιτεκτονική ενός εμβληματικού συνεδριακού χώρου που χτίστηκε τη δεκαετία του ’70 στο Βελιγράδι μεταφέρει ως σήμερα μια περασμένη εικόνα του μέλλοντος, ενώ τα ίδια τα οικοδομικά υλικά αποκαλύπτουν την τωρινή του κατάσταση: αυτό το τεράστιο σύμπλεγμα από διαδρόμους, φουαγιέ και αίθουσες μοιάζει σχεδόν εγκαταλειμμένο. Ένα πειραματικό ντοκιμαντέρ που διεγείρει τις αισθήσεις μας, καταγράφοντας την υλικότητα των κινήσεων των εργατών, είτε αυτοί δουλεύουν ατομικά είτε ως σύνολο. Μια επιτελεστική τελετουργία ανάμεσα στο προσωπικό και το συλλογικό. Η ταινία απέσπασε βραβείο Καλύτερου Ντοκιμαντέρ στο Εθνικό Διαγωνιστικό τμήμα του Beldocs το 2019.

Όλα δεν θα πάνε καλά / Everything Will Not Be Fine (2020)

των Αντριάν Πίρβου & Γελένα Μαξιόμ

6 βραβευμένα ντοκιμαντέρ στην πλατφόρμα του Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης - εικόνα 3

Μια συναρπαστική ταινία δρόμου, μια ιστορία έρωτα, μέσα από την οποία γνωρίζουμε την σημερινή γενιά του Τσέρνομπιλ. Όταν μια μακρόχρονη σχέση φτάνει στο τέλος της, ένας σκηνοθέτης με προβλήματα όρασης που γεννήθηκε το 1986 –η μητέρα του οποίου αποδίδει την ασθένειά του στην έκρηξη του Τσέρνομπιλ– αφήνει τη ζωή του στη Ρουμανία και ταξιδεύει για να συναντήσει κι άλλους ανθρώπους που μπορεί να επηρεάστηκαν από αυτή την πυρηνική καταστροφή. Ώσπου ερωτεύεται μια νεαρή Ουκρανή και η ζωή του παίρνει μια απρόσμενη τροπή… Η ταινία απέσπασε Βραβείο Σκηνοθεσίας (Διαγωνιστικό για την Καλύτερη Ρουμανική Ταινία) στο Διεθνές Φεστιβάλ Astra το 2020.

Γκόρα / Gora (2017)

του Στέφαν Μαλέσεβιτς

6 βραβευμένα ντοκιμαντέρ στην πλατφόρμα του Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης - εικόνα 4

Ανακαλύψτε την πλούσια κληρονομιά του πληθυσμού των Γκόρανι μέσα από τις καθημερινές τελετουργίες των ανδρών της περιοχής - μιας που γυναίκες απαγορεύεται να εμφανιστούν μπροστά στην κάμερα. Η σλαβόφωνη μουσουλμανική μειονότητα των Γκόρανι ζει στα δυσπρόσιτα χωριά της Γκόρα, μιας απόκρημνης ορεινής περιοχής στο νότιο Κοσσυφοπέδιο. Κάθε χειρονομία των ανδρών καθώς δουλεύουν, μιλούν, χορεύουν, παίζουν μουσική, προσεύχονται ή τραγουδούν, γίνεται μια επίμονη υπενθύμιση για την υπερβατικότητα της ανθρώπινης ύπαρξης. Η ταινία απέσπασε βραβείο Καλύτερης Ταινίας και Καλύτερης Φωτογραφίας στο Εθνικό Διαγωνιστικό τμήμα στο Φεστιβάλ Beldocs το 2017.

Γιοζεφίν & Φλορίν / Josefin & Florin (2019)

των Έλεν Φισκ & Γιοάνα Κάρλμπεργκ

Ο Φλορίν, ένας Ρουμάνος επαίτης, και η Γιοζεφίν, μια σουηδή ανύπαντρη μητέρα, συναντιούνται έξω από ένα παντοπωλείο και ερωτεύονται κεραυνοβόλα. Οχτώ μήνες αργότερα παντρεύονται και ξεκινούν τη νέα, κοινή τους ζωή σε μια μικρή πόλη της Σουηδίας. Ο Φλορίν πασχίζει να μάθει τη γλώσσα και να βρει δουλειά, αλλά καθώς εντείνονται οι πιέσεις από την οικογένειά του να στείλει χρήματα στο σπίτι, δοκιμάζεται και το όνειρο για μια καλύτερη ζωή. Συνδυάζοντας τη σκληρή πραγματικότητα με στοιχεία παραμυθιού, αυτή η συγκινητική ιστορία για την αγάπη και τον κοινωνικό στιγματισμό αποκαλύπτει το τι συμβαίνει όταν συγκρούονται δύο διαφορετικοί κόσμοι. Η ταινία απέσπασε βραβείο Καλύτερης Ταινίας (Ρουμανικό Διαγωνιστικό) στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Astra το 2020.

Παρακαλώ μείνετε στη γραμμή σας / Please Hold the Line (2020)

του Πάβελ Κουζούιοκ

6 βραβευμένα ντοκιμαντέρ στην πλατφόρμα του Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης - εικόνα 5

Μια απρόσμενη οπτικοακουστική αλληγορία για την επικοινωνία, η οποία ακολουθεί την καθημερινότητα κάποιων τεχνικών καλωδίων σε διαφορετικές χώρες, καθώς αυτοί επισκέπτονται τους πελάτες τους. Κάθε συνδρομητής που τους καλεί, τους επιτρέπει να ρίξουν μια κλεφτή ματιά στο δικό τους προσωπικό σύμπαν. Ένα διεισδυτικό σχόλιο που με λεπτή ειρωνεία αποκαλύπτει το προφανές: παρά την πληθώρα των εργαλείων που διαθέτουμε για να συνομιλούμε, ζούμε σ’ έναν σύγχρονο Πύργο της Βαβέλ, σε μια οργανωμένη παραφωνία από προσωπικότητες και οπτικές γωνίες. Ειδική μνεία της επιτροπής για το καλύτερο Ρουμάνικο Ντοκιμαντέρ στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Astra το 2020.

Οδηγίες θέασης:

* Μπείτε στο online.filmfestival.gr
* Δημιουργήστε έναν λογαριασμό, αν δεν έχετε ήδη, επιλέγοντας «Create account» στο επάνω δεξιά μέρος της οθόνης. Συμπληρώνετε το όνομα, το email και τον κωδικό που επιθυμείτε.
* Κάθε ταινία θα είναι διαθέσιμη μόνο στην Ελλάδα για περιορισμένο αριθμό εισιτηρίων.
* Επιλέγοντας να δείτε μία ταινία, εμφανίζεται η τιμή του εισιτηρίου και μπορείτε να εισάγετε τα στοιχεία της κάρτας σας προκειμένου να ολοκληρωθεί η πληρωμή. Επιβεβαίωση της συναλλαγής λαμβάνετε και μέσω email. Μπορείτε τώρα να παρακολουθήσετε την ταινία που επιλέξατε!
* Πατήστε «Play Now» ώστε να ξεκινήσει η προβολή. Από τη στιγμή που θα πατήσετε «Play Now» έχετε 24 ώρες να δείτε την ταινία.
* Σε περίπτωση που δεν ολοκληρώσετε την προβολή στο διάστημα των 24 ωρών, το εισιτήριο λήγει.
* Τα εισιτήρια για τις online προβολές δεν επιστρέφονται και δεν ακυρώνονται.
* Μείνετε συντονισμένοι καθημερινά για τη διαθεσιμότητα των ταινιών.
* Σε περίπτωση που έχετε ερωτήσεις και απορίες, επιλέξτε «Εξυπηρέτηση θεατών» στο online.filmfestival.gr

Το εισιτήριο κοστίζει €3. Μπορείτε να δείτε τις ταινίες από την 1/4/2021 στις 10:00 μέχρι τις 5/4/2021 στις 23:59.

Η παραπάνω ενέργεια γίνεται στο πλαίσιο των δράσεων για την προετοιμασία της διεξαγωγής της δεύτερης φάσης του 23ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης (24/6-4/7) το οποίο ολοκλήρωσε το πρώτο σκέλος του διαδικτυακά το Μάρτιο. Το καλοκαίρι, εάν το επιτρέψουν οι συνθήκες, η διοργάνωση θα διεξαχθεί σε φυσικούς χώρος αλλά και διαδικτυακά.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Η "Φόνισσα" υποψήφια για 16 βραβεία Ίρις

Δείτε αναλυτικά της υποψηφιότητες για την επετειακή 15η απονομή της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου.

ΓΡΑΦΕΙ: ΓΙΑΝΝΗς ΚΑΝΤΕΑ-ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟς
25/04/2024

Συνεχίζονται οι προβολές του ντοκιμαντέρ "Χρήστος, το Τελευταίο Παίδι"

Η βραβευμένη ταινία της Τζούλια Αμάτι παίζεται για δεύτερη εβδομάδα στους κινηματογράφους.

Αγγελική Παπούλια πώς βρέθηκες στη Σλοβενία για τον "Τελευταίο Ήρωα";

Η καταξιωμένη Ελληνίδα ηθοποιός μιλά στο "α" για τη συμμετοχή της στη σπιρτόζικη δραμεντί όπου υποδύεται μια εκπρόσωπο πολυεθνικής που αναστατώνει μια μικρή φτωχή κοινωνία.

Επαγγελματίας Υπνοβάτης

Ενδιαφέρουσα ιδέα που μένει απλά υποσχόμενη, μιας και υλοποιείται με σεναριακή χοντροκοπιά, ερμηνευτική ανεπάρκεια και αφηγηματική προχειρότητα.

Μην Ανοίγεις την Πόρτα

Η πρώτη ταινία των Unboxholics είναι ένα ψυχολογικό θρίλερ με υποβλητική ατμόσφαιρα, αλλά ελάχιστο ψαχνό. Δραματικά ισχνό και σκηνοθετημένο μονότονα, κορυφώνεται χωρίς την παραμικρή έκπληξη.

Οι Αντίπαλοι

Σεναριακό υπόδειγμα αθλητικού (μελο)δράματος πάνω στις απρόβλεπτες διαδρομές των ανθρώπινων επιθυμιών. "Χορογραφημένο" με ερωτική ένταση και σκηνοθετημένο με φλασάτη, βιντεοκλιπίστικη αυταρέσκεια.

Ζωντανό Πνεύμα

Δύο κόσμοι και τρεις γενιές συγκρούονται σε ένα δράμα ενηλικίωσης με στοιχεία μαγικού ρεαλισμού, κωμωδίας και θρίλερ, το οποίο, όμως, ασθμαίνει για να βρει την ιδανική ισορροπία.