Φεστιβάλ

Στο «Μυστικό Πράκτορα» το βραβείο κοινού του 23ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης

Ολοκληρώθηκε με επιτυχία η πρώτη διαδικτυακή φάση του 23ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης (4-14/3) με την προετοιμασία της επόμενης του καλοκαιριού (24/6-4/7) να έχει ήδη ξεκινήσει, κι η οποία ευχόμαστε όλοι να γίνει με δια ζώσης προβολές.

banner

Μέχρι τότε όμως οι διοργανωτές μπορούν να χαμογελούν, μιας και οι σινεφίλ έδωσαν ηχηρό «παρών» στην online πλατφόρμα του φεστιβάλ, όπου η πληρότητα άγγιξε το 88%, ποσοστό που μεταφράζεται σε 20.150 εισιτήρια! Καθόλου άσχημα για ένα θεσμό που επιβεβαιώνει κάθε φορά πόσο πιστό είναι το κοινό του.

Παράλληλα, το φεστιβάλ απένειμε το πρώτο από τα φετινά βραβεία του. Έτσι, η υποψήφια για Όσκαρ ταινία τεκμηρίωσης από τη Χιλή με τίτλο «Μυστικός Πράκτορας» (Μάιτε Αλμπέρντι) απέσπασε το βραβείο κοινού.

banner

Η υπόθεση του ντοκιμαντέρ αφορά έναν πρώην πράκτορα της Ιντερπόλ και νυν ιδιωτικό ντετέκτιβ, ο οποίος προσλαμβάνει τον 84χρονο Σέρχιο για μια απαιτητική μυστική αποστολή: πρέπει να παρεισφρήσει σε ένα γηροκομείο ώστε να εξακριβώσει εάν μία από τις ενοίκους και μητέρα της πελάτισσας του ντετέκτιβ, έχει πέσει θύμα κακοποίησης ή κλοπής.

Η ταινία συγκίνησε και εμάς βαθιά, γράφοντας σχετικά στον αναλυτικό σχολιασμό της ταινίας: «Το ανάλαφρο πλην σπιρτόζικο πλαίσιο της πλοκής ξεκινά διατηρώντας αυτό το ύφος στην πρώτη πράξη της ταινίας, όταν ακόμα ο ηλικιωμένος ήρωας εγκλιματίζεται και συστήνεται στους υπόλοιπους του γηροκομείου. Οι ιδιοτροπίες των ενοίκων και οι γλυκές εμμονές τους αντιμετωπίζονται αρχικά ως καλόκαρδα κωμικά στιγμιότυπα, όμως το ντοκιμαντέρ δεν αντιμετωπίζει τους χαρακτήρες του ως γραφικούς γεράκους. Σταδιακά η αποστολή του Σέρχιο επιδρά σαν αντιπερισπασμός, με την κάμερα που τον ακολουθεί να γίνεται η δίοδος του θεατή στην καθημερινότητα ενός γηροκομείου, την οποία εν πολλοίς αγνοούμε».

Σχετικά Θέματα