Οι 3 ταινίες που διεκδικούν τα «καινούρια» βραβεία LUX

Ανακοινώθηκαν τα υποψήφια φιλμ των φετινών κινηματογραφικών βραβείων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, για τα οποία μπορεί πλέον να ψηφίζει και το κοινό.

Οι 3 ταινίες που διεκδικούν τα «καινούρια» βραβεία LUX

Ο θεσμός των βραβείων LUX θεσπίστηκε το 2007 για να προωθήσει τόσο την κοινωνική σημασία του κινηματογράφου όσο και τις αξίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και απονεμόταν παραδοσιακά κάθε Δεκέμβριο στην τελευταία ετήσια συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο. Μια επιτροπή ειδικών επέλεγε κάθε φορά αρχικά μια πρώτη μακρά λίστα δέκα ταινιών και κατόπιν την τελική των τριών φιναλίστ, οι οποίες προβάλλονταν σε διάφορα διεθνή φεστιβάλ, αλλά και για λογαριασμό των ευρωβουλευτών, οι οποίοι ψήφιζαν και τον νικητή του βραβείου. Σ’ αυτούς συγκαταλέγονται ταινίες όπως η «Άκρη του Ουρανού» του Φατίχ Ακίν. η «Σιωπή της Λόρνα» των αδελφών Νταρντέν, τα «Χιόνια του Κιλιμάντζαρο» του Ρομπέρ Γκεντιγκιάν, η «Ida» του Πάβελ Παβλικόφσκι και το «Toni Erdmann» της Μάρεν Άντε, ενώ πέρσι το LUX κατέληξε στα χέρια της Τεόνα Στρούγκαρ Μιτέφσκα για το «Υπάρχει Θεός, το Όνομά της Είναι Πετρούνια» από την Βόρεια Μακεδονία.

Οι 3 ταινίες που διεκδικούν τα «καινούρια» βραβεία LUX - εικόνα 1

Φέτος η επιτροπή της απονομής του βραβείου αποφάσισε να προβεί σε μια σειρά από αλλαγές στη διαδικασία, στοχεύοντας στη μεγαλύτερη αναγνωρισιμότητά του και την άμεση επαφή του με το σινεφίλ κοινό. Ξεκινώντας μια φιλόδοξη συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Ακαδημία Κινηματογράφου, οι υποψηφιότητες για τα LUX ανακοινώθηκαν στην επίσημη απονομή των Ευρωπαϊκών Βραβείων, τα οποία απονεμήθηκαν την Κυριακή 12/12 με θριαμβευτή τη δραμεντί «Άσπρο Πάτο» του Δανού Τόμας Βίντερμπεργκ. Οι τρεις επιλαχούσες ταινίες είναι το πολωνικό «Corpus Christi» του Γιάν Κομάσα, το οποίο ήταν πέρσι υποψήφιο για ξενόγλωσσο Όσκαρ, το ντοκιμαντέρ «Collective» του Αλεξάντερ Νανάου, πάνω σε ένα ρουμάνικο υγειονομικό σκάνδαλο, και φυσικά το «Άσπρο Πάτο», που είναι και το φαβορί.

Οι 3 ταινίες που διεκδικούν τα «καινούρια» βραβεία LUX - εικόνα 2
«Collective»

Μόνο που φέτος δεν θα είναι οι ευρωβουλευτές οι μόνοι κριτές για τον τελικό νικητή, αλλά και οποιοσδήποτε επιθυμεί από το κοινό, το οποίο μπορεί να βαθμολογήσει τις υποψήφιες ταινίες. Λεπτομέρειες για τον τρόπο ψηφοφορίας μπορείτε να βρείτε στα www.luxaward.eu/ και luxaward@europarl.europa.eu, με τη συνολική βαθμολογία του κοινού να μετρά ως το 50% της τελικής «ψήφου», ενώ το άλλο 50% θα αφορά την επιλογή των ευρωβουλευτών. Η ψηφοφορία έχει ήδη ξεκινήσει και θα συνεχιστεί μέχρι τις 11/4/2021, με την τελετή απονομής του… διευρυμένου πλέον Βραβείου Κοινού LUX να είναι προγραμματισμένη για τις 28/4.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Πανηγυρικό queer φινάλε στο "Σινεμά στο Κέντρο"

Οι προβολές που διοργανώνει η Ένωση Ελλήνων Σκηνοθετών - Παραγωγών Ελλάδος ετοιμάζονται να ρίξουν πανηγυρικά αυλαία.

ΓΡΑΦΕΙ: ΓΙΑΝΝΗς ΚΑΝΤΕΑ-ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟς
24/04/2024

Fundamentals of Cinema: Η "Αποκάλυψη Τώρα Redux" του Φράνσις Φόρντ Κόπολα στον Δαναό

Ο Φράνσις Φορντ Κόπολα μάς μεταφέρει στην καρδιά της κόλασης του Βιετνάμ και του αμερικανικού συλλογικού τραύματος.

Ο μικρομηκάς Νίκος Κολιούκος στο Φεστιβάλ των Καννών

Ο σκηνοθέτης με την ταινία "Το Χάος που Άφησε Πίσω της" συμμετέχει στο τμήμα La Cinef.

Το Ταινιόραμα στο Άστυ επιστρέφει "φορτωμένο" αριστουργήματα

Ο ετήσιος σινεφίλ μαραθώνιος στο υπόγειο της πλατείας Κοραή πλησιάζει.

Μια σπουδαία τιμή στην Αντουανέττα Αγγελίδη από τα Anthology Film Archives

Η κορυφαία δημιουργός τιμάται με ένα από τα σημαντικότερα βραβεία στο χώρο του πειραματικού σινεμά.

Την ίδρυση Κρατικής Σχολής Τεχνικών Κινηματογράφου και Οπτικοακουστικών Μέσων ανακοίνωσε το Υπουργείο Πολιτισμού

Το ΑΠΘ αναλαμβάνει την ανάπτυξη προγραμμάτων σπουδών για το σχεδιασμό του νέου πανεπιστημιακού ιδρύματος.

Οι ανησυχίες της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου για τον ενιαίο φορέα

Βρεθήκαμε στη συνέντευξη τύπου της ΕΑΚ όπου ακούστηκαν οι βάσιμες επιφυλάξεις των μελών για το νομοσχέδια που αλλάζει το εγχώριο κινηματογραφικό τοπίο.