Το Θαύμα του Άγνωστου Αγίου

3

Ανορθόδοξη heist movie με καουρισμακικό χιούμορ, η οποία σχολιάζει σαρδόνια την ανθρώπινη ματαιοδοξία κι ευπιστία.

Το Θαύμα του Άγνωστου Αγίου

Ακίνητο κι «ανέκφραστο» σκηνικό η έρημος του Μαρόκου, δίνει παρ’ όλα αυτά αρκετές κινηματογραφικές ιδέες στον Αλάα Εντίν Αλζέμ για το σκηνοθετικό ντεμπούτο του, το οποίο έκανε πρεμιέρα στην «Εβδομάδα Κριτικής» του Φεστιβάλ Κανών. Ιδέες κάθε άλλο παρά σοβαροφανείς και μελοδραματικές, αν και αφορούν τη ζωή ανθρώπων οι οποίοι προαιώνια μοχθούν να καθυποτάξουν τις πέτρες, τη σκόνη και την πυρακτωμένη απομόνωση. Γιατί όμως η σκληρή καθημερινότητά τους να μην μπορεί να ζωντανέψει στην οθόνη, μέσα από μια heist movie γεμάτη αστείες ανατροπές;

Σ’ αυτήν ένας κλέφτης ο οποίος έχει μόλις αποφυλακιστεί επιστρέφει στο ερημικό σημείο όπου είχε κρύψει τα κλοπιμαία του. Αλλά προς έκπληξή του, διαπιστώνει πως εκεί ακριβώς έχει χτιστεί τώρα το τέμενος ενός «αγνώστου αγίου» και γύρω του ένα ολόκληρο χωριό. Οι ανορθόδοξες προσπάθειές του για ανάκτηση των χρημάτων διανθίζονται με καουρισμακικό χιούμορ, ενώ οι χαρακτήρες που τον πλαισιώνουν περιγράφουν γραφικά έναν απολαυστικό μικρόκοσμο παθών, τελετουργιών και συνηθειών, όπου βασιλεύουν η ανθρώπινη ματαιοδοξία κι ευπιστία. Μαζί κι ελπίδα για ένα… δροσερότερο αύριο.

Μαρόκο, Γαλλία. 2019. Διάρκεια: 100΄. Διανομή: ΑΜΑ FILMS.

Περισσότερες πληροφορίες

Το Θαύμα του Άγνωστου Αγίου

Le Miracle du Saint Inconnu / The Uknown Saint
3
  • Δραματική κομεντί
  • 2019
  • Διάρκεια: 100 '
  • Αλάα Εντίν Αλζέμ

Μετά την αποφυλάκισή του, ένας κλέφτης επιστρέφει στο ερημικό σημείο όπου είχε κρύψει τα κλοπιμαία. Διαπιστώνει, όμως, πως εκεί ακριβώς έχει χτιστεί το τέμενος ενός «αγνώστου αγίου» και γύρω του ένα ολόκληρο χωριό.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Στον Ιστό του Τρόμου

Καλοκουρδισμένο, κλειστοφοβικό θρίλερ γεμάτο σασπένς, ένταση και ανατριχίλες, στο οποίο υπάρχει χώρος και μια ευθεία κοινωνικοπολιτική αλληγορία.

ΓΡΑΦΕΙ: ΧΡΗΣΤΟς ΜΗΤΣΗς
02/05/2024

Γκάρφιλντ: Γάτος με Πέταλα

Το reboot των αστείων κατορθωμάτων του πιο cool σινε-γάτου ξεκινάει σαν ατακαριστή, μπριόζα κωμωδία καταστάσεων, για να εξελιχθεί σε μια ευρηματικότατη, αγωνιώδη και ξεκαρδιστική "Επικίνδυνη Αποστολή".

Το Χρώμα του Ροδιού

Ένα από τα διαχρονικά αριστουργήματα του ποιητικού σινεμά, το οποίο δημιουργεί ένα μεθυστικών αισθήσεων και συναρπαστικών συναισθημάτων κόσμο (ο αρμένικος πολιτισμός) χάρη στη δύναμη της καθαρής εικόνας.

Επιτέλους όλοι πια μιλάνε για τον Νίκο Παπατάκη

Το Cinobo παρουσιάζει τη φιλμογραφία του ασύγκριτου σκηνοθέτη στην πλατφόρμα του δίνοντας πρόσβαση σε ένα πολύτιμο και εν πολλοίς υποτιμημένο έργο.

Οι 16 Ίριδες που διεκδικεί η "Φόνισσα" ήρθαν νομοτελειακά

Στις υποψηφιότητες της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου αποτυπώνεται η επιτυχία της ποιοτικής διασκευής της Εύας Νάθενα.

Η σχέση του συγγραφέα Πολ Όστερ με τον κινηματογράφο

Θυμόμαστε τα βιβλία του εμβληματικού συγγραφέα που έγιναν ταινίες αλλά και τα φιλμ που ο ίδιος σκηνοθέτησε.

Οι ταινίες που ανυπομονούμε να δούμε στα θερινά το καλοκαίρι

Χαρτογραφούμε το τοπίο των κυκλοφοριών που πρόκειται να μας συντροφεύσουν τους επόμενους μήνες.