Στο 3ο Balkan Can Kino Συμπόσιο Κινηματογράφου το underground σινεμά βλέπεται ελεύθερα

Η ετήσια συνάντηση κινηματογραφιστών και σινεφίλ διεξάγεται φέτος διαδικτυακά και δωρεάν ενώ πλαισιώνεται από καίρια workshops ανοιχτά προς όλους.

Στο 3ο Balkan Can Kino Συμπόσιο Κινηματογράφου το underground σινεμά βλέπεται ελεύθερα

Από το 2017 όταν και ιδρύθηκε η κινηματογραφική κολεκτίβα Balkan Can Kino (BCK), έχει καθιερωθεί στην Αθήνα η συχνή διεξαγωγή underground και σινεφίλ προβολών, ενίοτε σε εναλλακτικές τοποθεσίες, μα πάντα με έμφαση στη μαγεία της συλλογικής θέασης και την αφοσίωση σε ανερχόμενους ή εν πολλοίς ανεξερεύνητους δημιουργούς.

Αποκορύφωμα των δράσεων του BCK αποτελεί το ετήσιο Συμπόσιο Κινηματογράφου, το οποίο φέτος διεξάγεται για τρίτη σερί χρονιά (9-24/10). Οι πρωτόγνωρες συνθήκες που επέβαλλε η πανδημία οδήγησαν τους ανθρώπους του ιδιότυπου αυτού φεστιβάλ να μεταφέρουν online μέρος των δράσεών τους, συγκεκριμένα στην ιστοσελίδα www.balkan-can-kino.com, όπου το κοινό θα μπορεί να παρακολουθεί ταινίες δωρεάν από τις 16 έως 24/10.

Στο 3ο Balkan Can Kino Συμπόσιο Κινηματογράφου το underground σινεμά βλέπεται ελεύθερα - εικόνα 1
«Sarajevo: State in Time»

Τη ψηφιακή αυλαία σηκώνει το ντοκιμαντέρ «Sarajevo: State in Time» (Μπέντζαμιν Γιουνγκ & Τεό Μορίς, 2019), το οποίο φέρνει στο προσκήνιο τις θρυλικές συναυλίες του συγκροτήματος Laibach την εποχή που το Σαράγεβο βρισκόταν υπό πολιορκία. Επίσης, στο πρόγραμμα βρίσκουμε το ταλαντούχο ντεμπούτο της Χριστίνας Φοίβη με τίτλο «Αμυγδαλιά» (2019), αλλά και τους ρομαντικούς «Ακατανίκητους Εραστές» (1988) του αξέχαστου Σταύρου Τσιώλη.

Στο 3ο Balkan Can Kino Συμπόσιο Κινηματογράφου το underground σινεμά βλέπεται ελεύθερα - εικόνα 2
«Ακατανίκητοι Εραστές»

Παράλληλα, το BCK συνεργάζεται με έτερους θεσμούς οι οποίοι επιλέγουν και παρουσιάζουν μια σειρά ταινιών μικρού μήκους. Μεταξύ άλλων, το Free Zone Human Rights Film Festival Belgrade, το Φεστιβάλ Εθνογραφικού Κινηματογράφου που μαζί με το BCK επιλέγουν συνολικά πέντε ντοκιμαντέρ από τη Ρουμανία, τη Σερβία και την Τουρκία, ενώ αντίστοιχα τον ίδιο αριθμό ταινιών από την περιοχή διαλέγει το Balkans Beyond Borders. Ανάμεσά τους βρίσκεται το τρυφερό και βραβευμένο φιλμ «Χρυσόψαρο» του Γιώργου Αγγελόπουλου. Επιπλέον, το μοντέρνο τούρκικο σινεμά έρχεται στο προσκήνιο μέσω των επτά μικρού μήκους που απαρτίζουν το αφιέρωμα «Unfolding the Layers: Shorts from Turkey». Ακόμα, όσοι αναζητάτε αταξινόμητο ή πειραματικό νέο σινεμά, φροντίστε οπωσδήποτε να δείτε τις επιλογές της ομάδας του Pugnant Film Series.

Οι προβολές του 3ου Κινηματογραφικού Συμποσίου, το οποίο διοργανώνεται σε συνεργαία με το Ινστιτούτο Γκαίτε, πλαισιώνονται από εξαιρετικά ενδιαφέροντες δράσεις. Όπως την έκθεση «Τα Βαλκάνια σήμερα- Το παρόν ενός πληγωμένου τοπίου», την ανοιχτή συζήτηση με γυναίκες επαγγελματίες του σινεμά «The F* Word - Creating a chain of emerging female filmmakers» και δύο workshops: για νέους κριτικούς και φιλόδοξους curators.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Ο Λοράν Καντέ ήταν ένας λαϊκός σκηνοθέτης

Ένας από τους πιο ενδιαφέροντες Γάλλους δημιουργούς έχασε τη ζωή του σε ηλικία 63 ετών.

ΓΡΑΦΕΙ: ΓΙΑΝΝΗς ΚΑΝΤΕΑ-ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟς
26/04/2024

Η αβεβαιότητα για την Ίριδα παραμένει

Τα μέλη του ΠΟΦΠΑ καταγγέλλουν την παντελή αδιαφορία της διοίκησης του ΕΚΠΑ τόσο για το μέλλον της ιστορικής αίθουσας όσο και για τις δράσεις του Ομίλου.

Ο Ράιαν Γκόσλινγκ μάς συστήνεται ως ο "Κασκαντέρ"

Δείτε αποκλειστικά στο "α" ένα απόσπασμα από τα παρασκήνια της νέας ταινίας του διάσημου ηθοποιού.

"Stop Making Sense": Στον κόσμο ενός κεφαλιού

Τίποτα δεν έχει νόημα. Αλλά το "Stop Making Sense" έχει.

Η "Φόνισσα" υποψήφια για 16 βραβεία Ίρις

Δείτε αναλυτικά της υποψηφιότητες για την επετειακή 15η απονομή της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου.

Συνεχίζονται οι προβολές του ντοκιμαντέρ "Χρήστος, το Τελευταίο Παίδι"

Η βραβευμένη ταινία της Τζούλια Αμάτι παίζεται για δεύτερη εβδομάδα στους κινηματογράφους.

Αγγελική Παπούλια πώς βρέθηκες στη Σλοβενία για τον "Τελευταίο Ήρωα";

Η καταξιωμένη Ελληνίδα ηθοποιός μιλά στο "α" για τη συμμετοχή της στη σπιρτόζικη δραμεντί όπου υποδύεται μια εκπρόσωπο πολυεθνικής που αναστατώνει μια μικρή φτωχή κοινωνία.