Ηρωικά Χαμένοι

3

Eλάχιστα αιχμηρή, μα διασκεδαστική κωμωδία όπου ο Κεν Λόουτς συναντά την «Συμμορία των 11». Feelgood διάθεση, πολιτικο-κοινωνικά μηνύματα και ζεστό χιούμορ για κοινό κάθε γούστου.

Ηρωικά Χαμένοι

Στην «Αγελάδα που Έπεσε Από τον Ουρανό» του 2011, ο Σεμπαστιάν Μπορενστέιν σχολίασε με γλυκόπικρο χιούμορ την ξενοφοβία, τη σύγχρονη αλλοτρίωση και την ανάγκη για ανθρώπινη επικοινωνία. Στον «Πιλότο» του 2016, επέστρεψε σε μια σκοτεινή περίοδο της πρόσφατης αργεντίνικης ιστορίας και μέσα από ένα πολιτικό θρίλερ περιέγραψε παγιδευμένους κινηματογραφικούς ήρωες, οι οποίοι ορθώνουν το ανάστημά τους απέναντι στην πανίσχυρη μοίρα τους. Στους «Ηρωικά Χαμένους», ο 57χρονος σκηνοθέτης κρατάει ιδέες κι από τις δύο προηγούμενες ταινίες του, ξεκινώντας από την οικονομική κρίση που χτύπησε αποφασιστικά τη χώρα του πριν από μία εικοσαετία και προχωρώντας σε μια κοινωνικά ευαίσθητη κομεντί στα χνάρια του Κεν Λόουτς.

Πρώτο βήμα: οι ήρωές μας, απόκληροι ενός πολιτικο-οικονομικού συστήματος. Πρόκειται για ένα μεσήλικο ζευγάρι και ένα φίλο τους, θαυμαστή του Μιχαήλ Μπακούνιν(!), που ζουν σε μια κωμόπολη κοντά στο Μπουένος Άιρες και το 2001 αποφασίζουν να αγοράσουν και να επαναλειτουργήσουν μια εγκαταλελειμμένη σιταποθήκη. Στο συνεταιριστικό όνειρο συνεισφέρουν και μερικοί ακόμα συμπολίτες τους, αλλά όταν μαζεύουν με κόπο τα απαιτούμενα 150.000 δολάρια, πείθονται από έναν τραπεζικό να τα αποσύρουν από τη θυρίδα φύλαξης και να τα καταθέσουν σε λογαριασμό, έτσι ώστε να εξασφαλίσουν δανειοδότηση.

Ηρωικά Χαμένοι - εικόνα 1

Δεύτερο βήμα: το ιστορικο-κοινωνικό πλαίσιο. Το ίδιο βράδυ κηρύσσεται τραπεζικό lockdown κι οι καταθέσεις εξανεμίζονται, ενώ εκείνοι μαθαίνουν πως ένας μεγαλοδικηγόρος είχε προλάβει την τελευταία στιγμή να ανταλλάξει ενδοτραπεζικά τα δολάρια τους σε –μηδαμινής αξίας πλέον– πέσος. Τρίτο βήμα: ο συνδυασμός χιουμοριστικής περιγραφής χαρακτήρων και καταστάσεων, με το στήσιμο μιας αγωνιώδους heist movie. Ένα χρόνο μετά την άτυχη προσπάθεια, ενώ μια προσωπική τραγωδία θα βυθίσει σε κατάθλιψη τον ήρωά μας Φερμίν, μια πολύτιμη πληροφορία καταφθάνει στη διαλυμένη πλέον παρέα· μαθαίνουν την ακριβή τοποθεσία όπου ο απατεώνας δικηγόρος έχει κρύψει τα χρήματά του, όμως η παραβίαση του υπόγειου χρηματοκιβωτίου του μοιάζει αδύνατη.

Μπορενστέιν και Εδουάρδο Σάκερι (συγγραφέας του μυθιστορήματος όπου βασίζεται η ταινία και συν-σεναριογράφος της, όπως ακριβώς και στο οσκαρικό «Μυστικό στα Μάτια της») οργανώνουν μια απολαυστικά αταίριαστη «συμμορία» από losers, οι οποίοι προχωρούν αυτοσχεδιάζοντας στην οργάνωση ενός ριφιφί αλά «Συμμορία των 11» και «Πώς να Κλέψετε Ένα Εκατομμύριο Δολάρια». Η ταινία του Γουίλιαμ Γουάιλερ, μάλιστα, είναι αυτή η οποία εμπνέει το… εκδικητικό προλεταριάτο (μην ξεχνάτε τον Μπακούνιν) σε κρίσιμη λεπτομέρεια του σχεδίου του, προσθέτοντας μια κομψή σινεφίλ νότα σ’ αυτή την στρογγυλεμένη στις αιχμές της δραματική κωμωδία που συνθηματολογεί, στέκει όμως από τη μεριά των κοινωνικά αδυνάτων, τυλίγοντάς τους με ζεστό χιούμορ και κινηματογραφική στοργή που δεν θα άφηναν ασυγκίνητο τον Άκι Καουρισμάκι.

Αργεντινή, Ισπανία. 2019. Διάρκεια: 116΄. Διανομή: FEELGOOD ENT.

Περισσότερες πληροφορίες

Ηρωικά Χαμένοι

La Odisea de los Giles / Heroic Losers
3
  • Δραματική κομεντί
  • 2019
  • Διάρκεια: 116 '
  • Σεμπαστιάν Μπορενζτάιν

Τον Αύγουστο του 2001 μια ομάδα κατοίκων μιας αργεντίνικης κωμόπολης μαζεύει με πολύ κόπο 150.000 δολάρια για να αγοράσει συνεταιριστικά μια παλιά σιταποθήκη. Ένας τραπεζίτης τους πείθει να τα καταθέσουν σε τραπεζικό λογαριασμό για να μπορέσουν να πάρουν δάνειο και την επόμενη μέρα κηρύσσεται τραπεζικό lockdown. Όταν τα θύματα μαθαίνουν πως πρόκειται περί οργανωμένου σχεδίου, αποφασίζουν να αντιδράσουν.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Εμφύλιος Πόλεμος

Πολιτική περιπέτεια γυρισμένη με ρεαλισμό, προβλέψιμα απλοϊκή στην εξέλιξή της και μονοδιάστατη στην παραβολή της για τη σύγχρονη αμερικανική πραγματικότητα.

ΓΡΑΦΕΙ: ΧΡΗΣΤΟς ΜΗΤΣΗς
18/04/2024

Η Αρπαγή

Δομημένη σαν ψυχολογικό θρίλερ, μια ιστορία εμμονής αποκαλύπτει τη συντριπτική δύναμη των κοινωνικών ρόλων σ’ έναν κόσμο ψυχολογικής ανασφάλειας κι έλλειψης επικοινωνίας.

Το Περασμένο Καλοκαίρι

Αρκετά πιστό ριμέικ της δανέζικης "Βασίλισσας της Καρδιάς". Ενός τολμηρότερου ερωτικού δράματος, το οποίο διέθετε ένα διαφορετικό, αιχμηρό φινάλε.

Αμπιγκέιλ

Το μυστήριο συναντά το horror και το απενοχοποιημένο φαν, σε ένα διασκεδαστικό μιξ αναφορών και χαβαλέ, μέχρις ότου χαθεί ο έλεγχος και κυριαρχήσει η σαχλαμάρα.

Σπίθα στη Θάλασσα

Συγκινητικό δράμα επώδυνης ενηλικίωσης, το οποίο δεν ανοίγεται στα βαθιά σεναριακά, αντλώντας συναισθηματική δύναμη από τους τρισδιάστατους χαρακτήρες του.

Μη μου Λες Ψέματα

Συναισθηματική, στέρεα, όσο και εύπεπτη δραμεντί πάνω στα αληθινά ψέματα, τα οποία ξεκινούν από τη ζωή και γίνονται συναρπαστικές λογοτεχνικές και κινηματογραφικές ιστορίες.

Ένα Φλιτζάνι Καφέ και Καινούργια Παπούτσια

Υπαρξιακά αδιέξοδα πασχίζουν να αναδειχθούν μέσα από μια μελοδραματική συνθήκη, ο μινιμαλιστικός χειρισμός της οποίας καταντά φτωχός και μονοδιάστατος.