Η Ταινιοθήκη της Ελλάδος σάς προσκαλεί να γιορτάσετε τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων, τη Δευτέρα 18 Μαΐου με δωρεάν ξεναγήσεις στο Μουσείο Κινηματογράφου της.
Το Μουσείο Κινηματογράφου της Ταινιοθήκης της Ελλάδος, μια κιβωτός κινηματογραφικής μνήμης, λειτουργεί στον χώρο της Ταινιοθήκης στον Κεραμεικό (Ιερά Οδός 48), και επικοινωνεί με τις αίθουσες προβολής, αλλά και το νεοσύστατο Εργαστήριο Αποκατάστασης Ταινιών του Ιδρύματος, δημιουργώντας μια γέφυρα του χθες των κινούμενων εικόνων με το σήμερα μίας υπερσύγχρονης, ψηφιακής αίθουσας.
Ελάτε να γνωρίσετε από κοντά την μοναδική έκθεση "Μαγικές Εικόνες", να περιεργαστείτε το Ζωοτρόπιο, το Καρουζέλ και τους Μαγικούς Φανούς, να ακούσετε ιστορίες για το φωτογραφικό τουφέκι και να μάθετε για την πρώτη κινηματογραφική προβολή.

Για ποιο λόγο βλέπουμε κινούμενη εικόνα; Ποια ήταν η προϊστορία του κινηματογράφου; Πώς συνδέεται ο καλπασμός ενός αλόγου με την ιστορία του σινεμά; Τι κοινό έχει η ραπτομηχανή με την πρώτη μηχανή λήψης και προβολής των αδελφών Λιμιέρ; Αυτές και άλλες ιστορίες σας περιμένουν στο Μουσείο της ΤτΕ μέσα από τις συναρπαστικές ξεναγήσεις της Τάνιας Βαζελάκη, συντηρήτριας έργων τέχνης και μουσειολόγου.

Τι περιλαμβάνει το μουσείο;
Η συλλογή του Μουσείου Κινηματογράφου της Ταινιοθήκης της Ελλάδος, έργο ζωής της Αγλαΐας Μητροπούλου, περιλαμβάνει προ-κινηματογραφικές συσκευές (καρουζέλ, στερεοσκόπιο, μαγικούς φανούς) καθώς και εξοπλισμό πρώιμου και σύγχρονου κινηματογράφου (κάμερες, συσκευές καταγραφής ήχου, συσκευές προβολής) και βοηθητικό υλικό που σχετίζεται με την παραγωγή και προβολή ταινιών στην Ελλάδα και το εξωτερικό (κολλέζες βερνικιού και ταινίας, μετρητές μήκους φιλμ, αρουλέζες, μουβιόλες, τραπέζια μοντάζ). Τα εκθέματα έχουν συντηρηθεί με τη μεγαλύτερη προσοχή.Το παλαιότερο χρονολογείται γύρω στα 1860 και είναι ένα στερεοσκόπιο βάσης από τη Μεγάλη Βρετανία.

Εκθέματα έχει κυρίως συνεισφέρει η Αγλαΐα Μητροπούλου και μεταξύ άλλων η κυρία Δόριζα από την συλλογή του συζύγου της, ο Θόδωρος Αδαμόπουλος και ο Λάκης Παπαστάθης. Το Μουσείο στήθηκε με την πολύτιµη συµβολή της γλύπτριας, καθηγήτριας της ΑΣΚΤ και αντιπροέδρου της Ταινιοθήκης Αφροδίτης Λίτη.
Ώρες ξεναγήσεων: 6:00-6:30 / 6:30-7:00 / 7:00-7:30 μ.μ..

