«Twin Peaks», Χρυσοί Φοίνικες, Μπονγκ Τζουν-χο και Κισλόφσκι στο Cinobo

Σπουδαία φιλμ και αξεπέραστοι δημιουργοί έρχονται τον Μάιο στην ελληνική streaming πλατφόρμα.

«Twin Peaks», Χρυσοί Φοίνικες, Μπονγκ Τζουν-χο και Κισλόφσκι στο Cinobo

Μπορεί το φεστιβάλ των Κανών φέτος να ακυρώθηκε, ο αέρας της Κρουαζέτ όμως πνέει στο Cinobo. Αυτόν το μήνα η ελληνική streaming πλατφόρμα προσθέτει σπουδαία φιλμ στον κατάλογό της τα οποία έχουν βραβευθεί ή έχουν κάνει πρεμιέρα στις Κάνες, ενώ παράλληλα το Cinobo κάνει focus σε δύο σπουδαίους δημιουργούς που ανέδειξε το γαλλικό φεστιβάλ.

Ξεκινάμε με το πρόσωπο που έγραψε ιστορία στα πρόσφατα Όσκαρ, τον Νοτιοκορεάτη Μπονγκ Τζουν-χο. Αφού απέσπασε τον Χρυσό Φοίνικα με τα αριστουργηματικά «Παράσιτα», λίγους μήνες μετά ο σκηνοθέτης κράτησε στα χέρια του 4 βραβεία της Ακαδημίας εκ των οποίων το Όσκαρ καλύτερης ταινίας. Στο αφιέρωμά του το Cinobo παρουσιάζει τρεις παλαιότερες ταινίες του Τζουν-χο για πρώτη φορά στην Ελλάδα, συγκεκριμένα τα: «Μνήμες Φόνων» (2003, 5/5), «Σκύλος που Γαβγίζει» (2009, 19/5) και «Μητέρα» (2009, 10/5).

«Twin Peaks», Χρυσοί Φοίνικες, Μπονγκ Τζουν-χο και Κισλόφσκι στο Cinobo - εικόνα 1
«Σκύλος που Γαβγίζει»

Τη σκυτάλη παίρνει ο αμίμητος Πολωνός auteur Κριστόφ Κισλόφσκι, από τις 11/5. Στο σχετικό αφιέρωμα θα προβληθούν δέκα αξεπέραστες ταινίες του: «Η Ουλή» (1976), «Ερασιτέχνης Κινηματογραφιστής» (1979), «Δίχως Τέλος» (1985), «Η Τύχη» (1987), «Μικρή Ιστορία για ένα Φόνο» (1988), «Μικρή Ερωτική Ιστορία» (1988), «Η Διπλή Ζωή της Βερόνικα» (1991), Η Τριλογία των Χρωμάτων («Η Μπλε», «Η Λευκή» και η «Η Κόκκινη»).

Παράλληλα, μεταξύ 14-18/5, στην ενότητα «New in Cinobo» θα γίνονται καθημερινά διαθέσιμες ταινίες που έκλεψαν την παράσταση στην Κρουαζέτ. Ετοιμαστείτε να απολαύσετε την εικαστική μαγεία στις «Ομπρέλες του Χερβούργου» (1964, Ζακ Ντεμί), ανακαλύψτε την πολυσυζητημένη «Αποστολή» (1986, Ρόλαντ Τζόφι) με τους Ρόμπερτ Ντε Νίρο και Τζέρεμι Άιρονς, ενώ το «Τετράγωνο» (2017) του Ρούμπεν Έστλουντ θα σας συστήσει σε ένα πρωτότυπο και εξαιρετικά πικρό είδος χιούμορ.

«Twin Peaks», Χρυσοί Φοίνικες, Μπονγκ Τζουν-χο και Κισλόφσκι στο Cinobo - εικόνα 2
«Ο Ύποπτος Κόσμος του Τουίν Πικς»

Έπειτα, οι λάτρεις του Ντέιβιντ Λιντς θα έχουν την ευκαιρία να επισκεφτούν ξανά τον «Ύποπτο Κόσμο του Τουίν Πικς» (1992), προτού το εξαιρετικό «Δεν Ήσουν Ποτέ Εδώ» (2017) της Λιν Ράμσεϊ συνεπάρει τους θεατές του Cinobo με την ορμή του. Σημειώστε ακόμα πως η πλατφόρμα πρόκειται να φτιάξει μια ειδική κατηγορία με περισσότερες από 100 ταινίες που συνδέθηκαν με το φεστιβάλ των Κανών, μεταξύ των οποίων βρίσκονται φιλμ όπως τα «Η Ζωή της Αντέλ» (2013, Αμπντελατίφ Κεσίς), «Ο Αστακός» (2015, Γιώργος Λάνθιμος), «Holy Motors» (Λεός Καράξ, 2012), «Το Λιμάνι της Χάβρης» (2011, Άκι Καουρισμάκι) και «Η Δασκάλα του Πιάνου» (2001, Μίκαελ Χάνεκε).

Ως προς τις πρεμιέρες, το Cinobo παρουσιάζει την κομεντί «Άγκυρα και Ελπίδα» (2017, 12/5) του Κάρλος Μάρκες-Μαρκέτ («10.000 Χιλιόμετρα»), το ντοκιμαντέρ «Προχωρημένο Στιλ» (2014, Λίνα Πλιοπλίτε, 26/5) στο οποίο αποκαλύπτονται οι πιο εκκεντρικά ντυμένοι ηλικιωμένοι Νεοϋορκέζοι, όπως επίσης το καλογραμμένο ατμοσφαιρικό heist movie «Μια Αμερικανική Ληστεία» (2018, Μπαρτ Λέιτον).

«Twin Peaks», Χρυσοί Φοίνικες, Μπονγκ Τζουν-χο και Κισλόφσκι στο Cinobo - εικόνα 3
«Ο Στρατηγός»

Τέλος, στην ενότητα «Sunday Classics» θα βρείτε τον μετρ της κωμωδίας Μπάστερ Κίτον με δύο κλασικές ταινίες του («Τρεις Εποχές», «Ο Στρατηγός»), ενώ σε συνεργασία με την Ελληνική Ακαδημία Κινηματογράφου παρουσιάζονται οι ταινίες όλων των δημιουργών που έχουν βραβευτεί με την Ίριδα καλύτερου πρωτοεμφανιζόμενου σκηνοθέτη την τελευταία δεκαετία.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Επαγγελματίας Υπνοβάτης

Ενδιαφέρουσα ιδέα που μένει απλά υποσχόμενη, μιας και υλοποιείται με σεναριακή χοντροκοπιά, ερμηνευτική ανεπάρκεια και αφηγηματική προχειρότητα.

ΓΡΑΦΕΙ: ΧΡΗΣΤΟς ΜΗΤΣΗς
25/04/2024

Μην Ανοίγεις την Πόρτα

Η πρώτη ταινία των Unboxholics είναι ένα ψυχολογικό θρίλερ με υποβλητική ατμόσφαιρα, αλλά ελάχιστο ψαχνό. Δραματικά ισχνό και σκηνοθετημένο μονότονα, κορυφώνεται χωρίς την παραμικρή έκπληξη.

Οι Αντίπαλοι

Σεναριακό υπόδειγμα αθλητικού (μελο)δράματος πάνω στις απρόβλεπτες διαδρομές των ανθρώπινων επιθυμιών. "Χορογραφημένο" με ερωτική ένταση και σκηνοθετημένο με φλασάτη, βιντεοκλιπίστικη αυταρέσκεια.

Ζωντανό Πνεύμα

Δύο κόσμοι και τρεις γενιές συγκρούονται σε ένα δράμα ενηλικίωσης με στοιχεία μαγικού ρεαλισμού, κωμωδίας και θρίλερ, το οποίο, όμως, ασθμαίνει για να βρει την ιδανική ισορροπία.

Ο Τελευταίος Ήρωας

Κουστουριτσική, ξέφρενη και βιτριολική σάτιρα, η οποία βγαίνει απ’ τα νερά της όταν προσπαθεί, αδίκως, να σοβαρευτεί και να περάσει "μηνύματα".

Σούπερ Μάγκι

Σίκουελ ενός διεκπεραιωτικά στημένου αυστραλέζικου animation, το οποίο καταγγέλλει απλοϊκά τους κινδύνους της υπνωτιστικά γοητευτικής νέας εικονικής πραγματικότητας.

Ο Μύλος και ο Σταυρός

Με κάδρα που παραπέμπουν σε πίνακες της φλαμανδικής και της ολλανδικής σχολής, ο Μαγιέφσκι στήνει μια οπτικά μεγαλοπρεπή αλληγορία πάνω στην τέχνη, την αληθινή ζωή και την ανθρώπινη μισαλλοδοξία.