Ίλντικο Ενιέντι, Ράντου Ζούντε και άλλοι κάνουν ταινίες για το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης

Σημαντικοί δημιουργοί από όλο τον κόσμο ανταποκρίνονται στο κάλεσμα του φεστιβάλ και γυρίζουν μικρού μήκους στο σπίτι τους.

Ίλντικο Ενιέντι, Ράντου Ζούντε και άλλοι κάνουν ταινίες για το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης

Τη σκυτάλη από τους Έλληνες σκηνοθέτες παίρνουν 14 σημαντικοί δημιουργοί του παγκόσμιου σινεμά, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης για συμμετοχή στο project «Χώροι».

Το concept είναι απλό, οι σκηνοθέτες αναλαμβάνουν να γυρίσουν μια μικρού μήκους ταινία στο χώρο τους, εμπνευσμένοι ελεύθερα από το βιβλίο «Χορείες χώρων» του Ζωρζ Περέκ (εκδ. Ύψιλον, μτφ. Αχιλλέας Κυριακίδης). Αξιοποιούν το περιβάλλον, τους ανθρώπους ή και τα ζώα μέσα στο σπίτι. Οι μόνοι εξωτερικοί χώροι που μπορούν να αξιοποιηθούν είναι οι εξωτερικοί χώροι του σπιτιού όπως η ταράτσα, ο κήπος, το μπαλκόνι και το κλιμακοστάσιο.

Οι πρώτοι σκηνοθέτες από το εξωτερικό που συμμετέχουν είναι οι: Ντενί Κοτέ («Ο Μπόρις Χωρίς την Μπεατρίς»), Ράντου Ζούντε («Άφεριμ!», «Σημαδεμένες Καρδιές»), Τζον Κάρολ Λιντς («Lucky»), Αλμπέρτ Σέρα (στον οποίο το φεστιβάλ έκανε πρόσφατα αφιέρωμα), Ίλντικο Ενιέντι («Η Ψυχή και το Σώμα»), Ζία Ζιάνγκ Κε («Οι Στάχτες μιας Αγάπης», «Αίσθηση Αμαρτίας»), Ανμαρί Τζασίρ («Το Αλάτι αυτής της Θάλασσας»), Ρέιτσελ Λι Τζόουνς («Συνήγορος»), Νάνουκ Λέοπολντ («Guernsey»), Ταρίκ Ακτάς («Dead Horse Nebula»), Τεόνα Στρούγκαρ Μιτέφσκα («Υπάρχει Θεός το Όνομά της Είναι Πετρούνια»), Βίκτορ Μορένο («La Ciudad Oculta»), Ματέο Μπεντέσκι («Los Miembros de la Familia»), Γιούνγκ Τσανγκ («This is not a Movie»).

Ενώ λοιπόν αναμένουμε τις ταινίες τους, δείτε παρακάτω εκείνες που γύρισαν 8 Έλληνες σκηνοθέτες:

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Η Αρπαγή

Δομημένη σαν ψυχολογικό θρίλερ, μια ιστορία εμμονής αποκαλύπτει τη συντριπτική δύναμη των κοινωνικών ρόλων σ’ έναν κόσμο ψυχολογικής ανασφάλειας κι έλλειψης επικοινωνίας.

ΓΡΑΦΕΙ: ΧΡΗΣΤΟς ΜΗΤΣΗς
18/04/2024

Το Περασμένο Καλοκαίρι

Αρκετά πιστό ριμέικ της δανέζικης "Βασίλισσας της Καρδιάς". Ενός τολμηρότερου ερωτικού δράματος, το οποίο διέθετε ένα διαφορετικό, αιχμηρό φινάλε.

Αμπιγκέιλ

Το μυστήριο συναντά το horror και το απενοχοποιημένο φαν, σε ένα διασκεδαστικό μιξ αναφορών και χαβαλέ, μέχρις ότου χαθεί ο έλεγχος και κυριαρχήσει η σαχλαμάρα.

Σπίθα στη Θάλασσα

Συγκινητικό δράμα επώδυνης ενηλικίωσης, το οποίο δεν ανοίγεται στα βαθιά σεναριακά, αντλώντας συναισθηματική δύναμη από τους τρισδιάστατους χαρακτήρες του.

Μη μου Λες Ψέματα

Συναισθηματική, στέρεα, όσο και εύπεπτη δραμεντί πάνω στα αληθινά ψέματα, τα οποία ξεκινούν από τη ζωή και γίνονται συναρπαστικές λογοτεχνικές και κινηματογραφικές ιστορίες.

Ένα Φλιτζάνι Καφέ και Καινούργια Παπούτσια

Υπαρξιακά αδιέξοδα πασχίζουν να αναδειχθούν μέσα από μια μελοδραματική συνθήκη, ο μινιμαλιστικός χειρισμός της οποίας καταντά φτωχός και μονοδιάστατος.

Demon Slayer: Kimetsu no Yaiba - To the Training Hashira

Όπως στο περσινό "The Swordsmith Village", έχουμε και εδώ τη συρραφή τριών τηλεοπτικών επεισοδίων, απευθυνόμενη αποκλειστικά στους λάτρεις της πετυχημένης τηλεοπτικής σειράς "Demon Slayer".