Νέα

Masterclasses, περιοδικά και βιβλία στο αρχείο του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης

Από -

Μπορεί το φετινό Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης να έχει αναβληθεί, φροντίζει όμως με κάθε τρόπο να μένει ενεργό και κοντά στους σινεφίλ. Έτσι, αφού ολοκληρώθηκαν διαδικτυακά οι δράσεις της Αγοράς, οι άνθρωποι του φεστιβάλ προχωρούν σε νέες κινήσεις ώστε να ψυχαγωγηθούμε εξ αποστάσεως.

Αρχικά το φεστιβάλ έχει αναθέσει σε έντεκα Έλληνες σκηνοθέτες να γυρίσουν μία ταινία μέγιστης διάρκειας τριών λεπτών, ώστε μέσα από το σπίτι τους να καταθέσουν το δικό τους κινηματογραφικό σχόλιο. Οι μόνοι εξωτερικοί χώροι που μπορούν να χρησιμοποιηθούν είναι μέρη όπως η ταράτσα, ο κήπος, το μπαλκόνι και το κλιμακοστάσιο. Η δράση αυτή έχει τίτλο «Χορείες χώρων», τον οποίο δανείζεται από το ομώνυμο βιβλίο του Ζωρζ Περέκ.

Οι σκηνοθέτες που θα συμμετάσχουν είναι εκείνοι που βρέθηκαν υποψήφιοι των βραβείων Ίρις της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου στις κατηγορίες καλύτερης ταινίας, σκηνοθεσίας, πρωτοεμφανιζόμενου σκηνοθέτη και ντοκιμαντέρ μεγάλου μήκους. Συγκεκριμένα, πρόκειται για τους: Αλέξανδρο Βούλγαρη («Winona», «Νήμα»), Γιώργο Γεωργόπουλο («Δε Θέλω να Γίνω Δυσάρεστος, Αλλά Πρέπει να Μιλήσουμε για Κάτι Πολύ Σοβαρό», «Tungsten»), Ρηνιώ Δραγασάκη («Cosmic Candy»), Παναγιώτη Ευαγγελίδη («Ίρβινγκ Παρκ»), Ζαχαρία Μαυροειδή («Απόστρατος») , Μίνωα Νικολακάκη («Άλυτη»), Μαριάννα Οικονόμου («Όταν ο Βάγκνερ Συνάντησε τις Ντομάτες») , Σταύρο Παμπαλλή («Πολιορκία στην Οδό Λιπέρτη»), Σύλλας Τζουμέρκας («Το Θαύμα της Θάλασσας των Σαργασσών») , Άγγελο Φραντζή («Ευτυχία») και Σταύρο Ψυλλάκη («Για Χωρίς Λόγους συναντήσεις με τον Γιώργο Μανιάτη»). Πολύ σύντομα οι ταινίες θα βρίσκονται στο κανάλι του φεστιβάλ στο YouTube.

Μέχρι τότε μπορείτε να ξεψαχνίσετε τα βίντεο του καναλιού, όπου έχουν αναρτηθεί τα πρώτα από τα πολλά masterclasses που έχουν γίνει στο πλαίσιο του φεστιβάλ. Όπως εκείνο του κορυφαίου σχεδιαστή Τζον Μαυρουδή, το οποίο μπορείτε να δείτε εδώ. Τις επόμενες μέρες θα αναρτηθούν κι άλλα, μεταξύ άλλων αυτά του βιτριολικού cult hero Τζον Γουότερς, του διπλά οσκαρικού Αλεξάντερ Πέιν και του βραβευμένου με Χρυσό Φοίνικα Ρούμπεν Έστλουντ, μεταξύ πολλών άλλων. Εξετάζεται ακόμη το ενδεχόμενο για νέα online masterclasses αναγνωρισμένων ανθρώπων του σινεμά.

Παράλληλα το φεστιβάλ ετοιμάζει δύο διαγωνισμούς για παιδιά και εφήβους, με στόχο να ενεργοποιήσει τη δημιουργικότητά τους και να τους προσφέρει μια κινηματογραφική πρόκληση στις μέρες της απομόνωσης.

Τέλος, πρέπει να ρίξετε μια εκτενή ματιά στο πλούσιο αρχείο του φεστιβάλ, το οποίο θα βρείτε εδώ. Εκτός από την τρομερή ποικιλία κινηματογραφικών αφισών, έχουν αναρτηθεί δεκάδες βιβλία και περιοδικά. Από τα αφιερωμένα στους Ινγκμαρ Μπέργκμαν στον Θόδωρο Αγγελόπουλο βιβλία που έχει εκδώσει το φεστιβάλ, θα βρείτε επίσης τα θρυλικά τεύχη των Φιλμ και Σύγχρονος Κινηματογράφος, μέχρι και τα σπουδαία κείμενα του Βασίλη Ραφαηλίδη. Τέτοιες ευκαιρίες δε χάνονται...

Σχετικά Θέματα

Νέο app και ένα κωμικό masterclass από το Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης

06/05/2020

Νέο app και ένα κωμικό masterclass από το Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης

Ανανεώνεται η εφαρμογή του θεσμού ενώ παράλληλα εμπλουτίζεται συνεχώς το υλικό που προσφέρει δωρεάν μέσω του διαδικτύου.

Τον Μάιο και δωρεάν θα γίνει online το 22ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης

28/04/2020

Τον Μάιο και δωρεάν θα γίνει online το 22ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης

Η διοργάνωση σηκώνει ψηφιακή αυλαία μετά την αναβολή της τον περασμένο Μάρτιο.

Δωρεάν ελληνικές ταινίες από το Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης

13/04/2020

Δωρεάν ελληνικές ταινίες από το Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης

Επιλεγμένα φιλμ από την 60η διοργάνωση κατευθείαν στις οθόνες σας.

Δείτε τις μικρού μήκους που γύρισαν Έλληνες σκηνοθέτες σπίτι τους

03/04/2020

Δείτε τις μικρού μήκους που γύρισαν Έλληνες σκηνοθέτες σπίτι τους

Οι δημιουργοί ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης, εμπνεύστηκαν από το βιβλίο «Χορείες χώρων» του Ζωρζ Περέκ και τώρα μπορούμε να απολαύσουμε το αποτέλεσμα.

Δείτε βραβευμένες μικρού μήκους από το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης

27/03/2020

Δείτε βραβευμένες μικρού μήκους από το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης

Το κανάλι της διοργάνωσης στο YouTube εμπλουτίζεται με ταινίες ταλαντούχων δημιουργών.