Η ελληνική ρελάνς του Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης

Ο Γιάγκος Αντίοχος μιλά για το κερδισμένο στοίχημα της επετειακής εξηκοστής διοργάνωσης.

Η ελληνική ρελάνς του Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης

Ηταν η δέκατη τρίτη συνεχής χρονιά που βρέθηκα στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης και, πιστέψτε με, δεν ήταν καθόλου γρουσούζικη... Για την ακρίβεια, ήταν από τις καλύτερες διοργανώσεις που έχω παρακολουθήσει. Αυτό δεν έχει να κάνει τόσο με το επίπεδο των ταινιών. Και θα εξηγήσω ακριβώς τι εννοώ.

Όταν ο Ορέστης Ανδρεαδάκης και η Ελίζ Ζαλαντό ανέλαβαν το 2016 τη διοίκηση του φεστιβάλ, αρκετοί σκηνοθέτες δεν έβρισκαν το λόγο να κάνουν την πρεμιέρα της ταινίας τους στη συμπρωτεύουσα. Κι αυτό επειδή ο προηγούμενος διευθυντής του οργανισμού Δημήτρης Εϊπίδης δεν είχε καταφέρει να αντικαταστήσει το κενό κινήτρων που άφησε πίσω της η κατάργηση των Κρατικών Βραβείων Ποιότητας. Το δίδυμο Ανδρεαδάκης - Ζαλαντό αντιλήφθηκε από νωρίς ότι το ελληνικό σινεμά είναι η καρδιά του Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης. Διότι όσες καλές ξένες ταινίες και να βρεις για να εντάξεις στο Διεθνές Διαγωνιστικό σου, δύσκολα μπορείς να ανταγωνιστείς τις Κάνες, τη Βενετία και το Βερολίνο ή ακόμη και τη δεύτερη φεστιβαλική ταχύτητα, το Λοκάρνο, το Σαν Σεμπαστιάν και το Κάρλοβι Βάρι.

Η ελληνική ρελάνς του Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης - εικόνα 1
«Winona» του Αλέξανδρου Βούλγαρη

Αυτό που μπορεί να δώσει στη διοργάνωση παλμό, ένταση και να λύσει μια και καλή κάθε υπαρξιακό της αδιέξοδο είναι το ελληνικό σινεμά, με το οποίο έχει άρρηκτη, διαχρονική σχέση. Φέτος, λοιπόν, σύσσωμη η κινηματογραφική κοινότητα της χώρας έδωσε το «παρών» στην επετειακή 60ή διοργάνωση του Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης. Και αυτό δεν μπορεί παρά να πιστωθεί στη διοίκηση. Μόλις σε τρία χρόνια κατάφερε με στοχευμένες παρεμβάσεις –από νέα βραβεία και ορθές συστάσεις επιτροπών μέχρι καινούργιες επικοινωνιακές πρακτικές και αναβάθμιση της αγοράς– να κάνει τη Θεσσαλονίκη και πάλι επίκεντρο της εγχώριας παραγωγής.

Βέβαια, η φετινή διοργάνωση είχε την τύχη να συμπέσει με τη νέα αρχή που έγινε στην Ελληνική Ακαδημία Κινηματογράφου, η οποία έχει πλέον καινούργιο διοικητικό συμβούλιο που προσπαθεί με σωστές κινήσεις διεύρυνσης και ανοίγματος στην κοινότητα να δώσει τέλος στην εσωστρέφεια που την ταλαιπωρούσε το τελευταίο διάστημα.

Η ελληνική ρελάνς του Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης - εικόνα 2
«Πολιορκία στην Οδό Λιπέρτη» του Σταύρου Παμπαλλή

Κάπως έτσι, για έντεκα ημέρες στη Θεσσαλονίκη (31/10-10/11) ζήσαμε ένα κλίμα ευφορίας κι αισιοδοξίας στον κινηματογραφικό χώρο, μέσα αλλά κι έξω από τις αίθουσες. Σκηνοθέτες, ηθοποιοί, παραγωγοί, τεχνικοί και κριτικοί κινηματογράφου αντάλλασσαν απόψεις και μιλούσαν με πάθος για την εγχώρια δημιουργία στις Αποθήκες και στο φεστιβαλικό στέκι του «Eden», βροντοφωνάζοντας ότι «το ελληνικό σινεμά είναι εδώ, ενωμένο, δυνατό» – για να δανειστούμε από τη συνθηματολογία των ’80s. Αυτό το κλίμα αισιοδοξίας κρατάμε, λοιπόν, πάνω και από την επιεικώς μέτρια φετινή παραγωγή. Διότι είναι σίγουρο ότι αυτή η υγιής νοοτροπία θα φέρει και καλύτερα κινηματογραφικά αποτελέσματα λίαν συντόμως.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

History Projected "Ιστορία και αρχείο": Κινηματογραφικοί διάλογοι ανάμεσα σε Ελλάδα και Γερμανία στο Ινστιτούτο Γκαίτε

Δείτε το 2ο επεισόδιο που περιλαμβάνει δυο ταινίες για το πολυφωνικό, αναγκαίο παρόν κάθε αρχειακής κατασκευής.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
22/04/2024

Horrorant Film Festival 2024: Φόβος και τρόμος στο Ελιζέ

Με 58 ταινίες από ολόκληρο τον κόσμο και ξεχωριστούς καλεσμένες η horror διοργάνωση επιστρέφει ξανά στο παραδοσιακό σπίτι της.

Οι ταινίες που έρχονται στις αίθουσες την Πέμπτη 25/4

Η Ζεντάγια, οι Unboxholics κι η Αγγελική Παπούλια προσεχώς στις μαρκίζες των κινηματογράφων.

Όλες οι ταινίες που θα δούμε στα σινεμά το καλοκαίρι του 2024

Ανακαλύψτε τους τίτλους που πρόκειται να βρεθούν στις μαρκίζες των θερινών κινηματογράφων τους επόμενους μήνες.

Οι καλύτερες ταινίες που παίζουν τώρα στα σινεμά (18-24/4)

Μια λίστα με τις ιδανικότερες προτάσεις για κινηματογραφική έξοδο αυτήν την εβδομάδα.

Κλείνουν οριστικά οι κινηματογράφοι Πάλας και Αλεξάνδρα;

Δυσοίωνες ειδήσεις που αφορούν δύο ιστορικές αίθουσες της Αθήνας θορύβησαν τους κατοίκους της πόλης τελευταία με τα δεδομένα, ωστόσο, να μην είναι τελεσίδικα.

Ο Χρήστος που δε μένει πια εδώ παρουσιάζει το ασύγκριτο "Μαζί, Ποτέ!"

Το ανατρεπτικό φιλμ του Φατίχ Ακίν αφηγείται μια hardcore ερωτική ιστορία στα άκρα που συνδυάζει τρυφερότητα, ανθρωπιά, ασυμβίβαστη τρέλα και rock’n’roll ρομαντισμό.