Toy Story 4

4

Η ενηλικίωση ως λύτρωση κι εφιάλτης, σε ένα φιλοσοφημένο, συγκινητικό και αστείο animation, αντάξιο του αριστουργηματικού cine-franchise της Pixar.

Toy Story 4

Εκτός από μια animation τριλογία, που συνδύασε με αξεπέραστο τρόπο χιούμορ και συναίσθημα όσο και ανήλικη με ενήλικη διασκέδαση, το franchise του «Toy Story» είναι ταυτόχρονα και μια συναρπαστική ιστορία ενηλικίωσης. Ξεκινάει από τη… γέννηση (τα παιχνίδια είναι ζωντανά), προχωράει στη συνειδητοποίηση του εγώ και της σχέσης του με τον κοινωνικό περίγυρο (ο Γούντι αποποιείται την πλαστή δημοφιλή εικόνα του και δέχεται να παραμείνει μέλος της «οικογένειας» του Άντι) και φτάνει στην ενήλικη αυτονόμηση (ο Άντι δίνει τη θέση του στην Μπόνι και ο Γούντι αποχαιρετά τα χρόνια της αθωότητας).

Βρισκόμαστε μπροστά σε μια νέα αρχή, λοιπόν, με τα παιχνίδια να έχουν προσαρμοστεί στην πραγματικότητα της Μπόνι. Μια μέρα όμως που εκείνη μελαγχολεί στον παιδικό σταθμό, ο Γούντι βουτάει σε ένα σκουπιδοτενεκέ και της φτιάχνει ένα χειροποίητο παιχνίδι. Η Μπόνι ενθουσιάζεται με τον Φόρκι, μόνο που αυτός πιστεύει ότι είναι σκουπίδι και όχι παιχνίδι. Και όταν σε μια οικογενειακή εκδρομή το σκάει από το αυτοκίνητο, ο Γούντι αναλαμβάνει να τον βρει και να τον φέρει πίσω.

Από κατασκεύασμα ο Γούντι γίνεται πλέον κατασκευαστής (ένας άλλος δρ Φρανκενστάιν), υπεύθυνος για το δημιούργημά του. Πρέπει τώρα να γίνει αυτός που θα του δείξει το δρόμο προς την αυτοσυνειδητοποίηση (όσα πέρασε εκείνος στο «Toy Story 2»), μέσα από μια γεμάτη σασπένς και κωμικές ανατροπές περιπέτεια σε ένα γιγάντιο λούνα παρκ.

Toy Story 4 - εικόνα 1

Όλα αυτά χωρίς οι σεναριογράφοι Άντριου Στάντον και Στέφανι Φόλσομ να ξεφεύγουν ούτε στιγμή από το πλαίσιο ενός αγωνιώδους, συγκινητικού και αστείου παραμυθιού-animation, συνεχίζοντας την υπαρξιακή περιπλάνηση του Γούντι σε έναν κόσμο που απαιτεί δεσμεύσεις, σε γεμίζει πειρασμούς, δοκιμάζει τα ηθικά όριά σου και περιμένει να πληρώσεις το τίμημα των επιλογών σου. Έτσι το «Toy Story 4» διαχειρίζεται ευφυώς φιλοσοφικά ερωτήματα και απλές ιδέες (η «φεμινίστρια» Λόλα, τα… μπλοκμπάστερ όνειρα των Ντάκι και Μπάνι), αντιμετωπίζει την κοινωνικοποίηση ως λύτρωση κι εφιάλτη και αποδεικνύεται αντάξιο της πολύτιμης σινε-κληρονομιάς του.

ΗΠΑ. 2019. Διάρκεια: 100΄. Διανομή: FEELGOOD ENT.

Περισσότερες πληροφορίες

Toy Story 4

4
  • Animation
  • 2019
  • Διάρκεια: 100 '
  • Τζος Κούλι

Όταν το καινούργιο παιχνίδι της Μπόνι, φτιαγμένο στο χέρι από αναλώσιμα, με το όνομα «Φόρκι», αυτοαποκαλείται «σκουπίδι» και το σκάει από την παρέα, ο Γούντι αναλαμβάνει να το βρει και να το κάνει να αποδεχτεί πως είναι παιχνίδι.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Εμφύλιος Πόλεμος

Πολιτική περιπέτεια γυρισμένη με ρεαλισμό, προβλέψιμα απλοϊκή στην εξέλιξή της και μονοδιάστατη στην παραβολή της για τη σύγχρονη αμερικανική πραγματικότητα.

ΓΡΑΦΕΙ: ΧΡΗΣΤΟς ΜΗΤΣΗς
18/04/2024

Η Αρπαγή

Δομημένη σαν ψυχολογικό θρίλερ, μια ιστορία εμμονής αποκαλύπτει τη συντριπτική δύναμη των κοινωνικών ρόλων σ’ έναν κόσμο ψυχολογικής ανασφάλειας κι έλλειψης επικοινωνίας.

Το Περασμένο Καλοκαίρι

Αρκετά πιστό ριμέικ της δανέζικης "Βασίλισσας της Καρδιάς". Ενός τολμηρότερου ερωτικού δράματος, το οποίο διέθετε ένα διαφορετικό, αιχμηρό φινάλε.

Αμπιγκέιλ

Το μυστήριο συναντά το horror και το απενοχοποιημένο φαν, σε ένα διασκεδαστικό μιξ αναφορών και χαβαλέ, μέχρις ότου χαθεί ο έλεγχος και κυριαρχήσει η σαχλαμάρα.

Σπίθα στη Θάλασσα

Συγκινητικό δράμα επώδυνης ενηλικίωσης, το οποίο δεν ανοίγεται στα βαθιά σεναριακά, αντλώντας συναισθηματική δύναμη από τους τρισδιάστατους χαρακτήρες του.

Μη μου Λες Ψέματα

Συναισθηματική, στέρεα, όσο και εύπεπτη δραμεντί πάνω στα αληθινά ψέματα, τα οποία ξεκινούν από τη ζωή και γίνονται συναρπαστικές λογοτεχνικές και κινηματογραφικές ιστορίες.

Ένα Φλιτζάνι Καφέ και Καινούργια Παπούτσια

Υπαρξιακά αδιέξοδα πασχίζουν να αναδειχθούν μέσα από μια μελοδραματική συνθήκη, ο μινιμαλιστικός χειρισμός της οποίας καταντά φτωχός και μονοδιάστατος.