Ένας Ελέφαντας Στέκεται Ακίνητος

5

Μια συναρπαστική υπαρξιακή περιπέτεια, ένας αγωνιώδης κοινωνικός εφιάλτη και η σπαρακτικότερη κραυγή απελπισίας στο σύγχρονο σινεμά. Από έναν ιδιοφυή πρωτοεμφανιζόμενο που μας σύστησε ένα καινούργιο, εξώκοσμο κινηματογραφικό σύμπαν και αυτοκτόνησε στα 29 του χρόνια.

Ένας Ελέφαντας Στέκεται Ακίνητος

Με μία και μόνον ταινία, καθώς μόλις την ολοκλήρωσε αυτοκτόνησε σε ηλικία 29 ετών, ο Χου Μπο έχει ήδη περάσει στην ιστορία του σινεμά. Το ντεμπούτο και ταυτόχρονα κύκνειο άσμα του ήταν ένα κινηματογραφικό σοκ για το περσινό Φεστιβάλ Βερολίνου, όπου απέσπασε το βραβείο της Διεθνούς Ένωσης Κριτικών (FIPRESCI). Ένα βαθιά απαισιόδοξο οδοιπορικό σε ένα έρημο και ακινητοποιημένο κοινωνικό παρόν, το οποίο αποτυπώνει με ανατριχιαστική διαύγεια το υπαρξιακό άγχος μιας νέας γενιάς απέναντι σε έναν κόσμο που αλλάζει δίχως να κοιτάζει τη δική της μελαγχολία.

Κάτω από τον γκρίζο ουρανό μιας θλιβερής πόλης της Βόρειας Κίνας τέσσερις άνθρωποι ξεκινούν ένα 24ωρο το οποίο θα τους ζητήσει να επανατοποθετηθούν απέναντι στη στάσιμη καθημερινότητά τους: ο νεαρός Μπου θα τραπεί σε φυγή μετά τον τραυματισμό ενός τραμπούκου συμμαθητή του, τον οποίο έσπρωξε βίαια στις σκάλες του σχολείου. Η συμμαθήτριά του Λινγκ πρέπει να αντιμετωπίσει την κυνική μητέρα της και τη σχέση της με τον διευθυντή του γυμνασίου.

Ένας Ελέφαντας Στέκεται Ακίνητος - εικόνα 1

Ο Τσενγκ, αδερφός του τραυματισμένου μαθητή, νιώθει υπεύθυνος για την αυτοκτονία του καλύτερού του φίλου, τη στιγμή που ο συνταξιούχος κ. Γουάνγκ ακούει από τον γιο και τη νύφη του πως πρέπει να πάει σε οίκο ευγηρίας, για να τους αφήσει χώρο στο στριμωγμένο τους διαμέρισμα. Μέχρι τη δύση του ηλίου οι δρόμοι των τεσσάρων τους θα διασταυρωθούν με μοιραίο τρόπο και κατεύθυνση το Μανζούλι, μια πόλη στα κινεζορωσικά σύνορα, όπου ο ελέφαντας ενός ζωολογικού κήπου στέκεται ακίνητος χωρίς να δίνει την παραμικρή σημασία στον κόσμο γύρω του.

Μονοπλάνα μεγάλης διάρκειας ακολουθούν κατά πόδας τους ήρωες σε δαιδαλώδεις, μισοφωτισμένους εσωτερικούς και μετα­βιομηχανικού ντεκόρ εξωτερικούς χώρους. Η περιστροφή της κάμερας γύρω τους, όταν εκείνοι κοντοσταθούν, αποκαλύπτει έναν άχρωμο κόσμο παρακμής κι εγκατάλειψης –το ξεπλυμένο γκρι του μπετόν κυριαρχεί σκηνογραφικά– στον οποίο βασιλεύουν η βία, η ψυχολογική καταπίεση και η ηθική παρακμή. Η (κινέζικη) πραγματικότητα, σαν άλλος ακινητοποιημένος ελέφαντας, δεν δίνει δεκάρα για όλα όσα εξελίσσονται «δίπλα» της. Έτσι, ενώ τα γεγονότα ωθούν τους ήρωες να έρθουν κοντά ο ένας στον άλλον, εκείνοι απομακρύνονται, παγιδευμένοι σε έναν κύκλο ψεμάτων και προδοσίας, θύματα ενός άνισου αγώνα επιβίωσης.

Ένας Ελέφαντας Στέκεται Ακίνητος - εικόνα 2

Με πικρά ελεγειακό τρόπο ο Χου Μπο αποκαλύπτει την κοινωνική και πολιτική διάστασή του, μετατρέποντας περίτεχνα, αργά και τελετουργικά την απόπειρα απόδρασης τεσσάρων losers σε ένα σπαρακτικό εφιάλτη υπαρξιακών και πολιτισμικών διαστάσεων· και ταυτόχρονα σε ένα πρωτότυπης σύλληψης κι ευρηματικής κινηματογραφικής εκτέλεσης αριστούργημα, στα γυμνά, ρεαλιστικά μα τόσο υποβλητικά πλάνα του οποίου ο Σοπενχάουερ συναντά τον Χάιντεγκερ και ο Μπέλα Ταρ τους αδερφούς Νταρντέν.

Κίνα. 2018. Διάρκεια: 234΄. Διανομή: CAROUSEL.

Περισσότερες πληροφορίες

Ένας Ελέφαντας Στέκεται Ακίνητος

Da Xiang xi di er Zuo / An Elephant Sitting Still
5
  • Δραματική
  • 2018
  • Διάρκεια: 234 '
  • Χου Μπο

Σε μια πόλη της Βόρειας Κίνας η ζωή τεσσάρων ανθρώπων διασταυρώνεται στη διάρκεια ενός 24ώρου.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Εμφύλιος Πόλεμος

Πολιτική περιπέτεια γυρισμένη με ρεαλισμό, προβλέψιμα απλοϊκή στην εξέλιξή της και μονοδιάστατη στην παραβολή της για τη σύγχρονη αμερικανική πραγματικότητα.

ΓΡΑΦΕΙ: ΧΡΗΣΤΟς ΜΗΤΣΗς
18/04/2024

Η Αρπαγή

Δομημένη σαν ψυχολογικό θρίλερ, μια ιστορία εμμονής αποκαλύπτει τη συντριπτική δύναμη των κοινωνικών ρόλων σ’ έναν κόσμο ψυχολογικής ανασφάλειας κι έλλειψης επικοινωνίας.

Το Περασμένο Καλοκαίρι

Αρκετά πιστό ριμέικ της δανέζικης "Βασίλισσας της Καρδιάς". Ενός τολμηρότερου ερωτικού δράματος, το οποίο διέθετε ένα διαφορετικό, αιχμηρό φινάλε.

Αμπιγκέιλ

Το μυστήριο συναντά το horror και το απενοχοποιημένο φαν, σε ένα διασκεδαστικό μιξ αναφορών και χαβαλέ, μέχρις ότου χαθεί ο έλεγχος και κυριαρχήσει η σαχλαμάρα.

Σπίθα στη Θάλασσα

Συγκινητικό δράμα επώδυνης ενηλικίωσης, το οποίο δεν ανοίγεται στα βαθιά σεναριακά, αντλώντας συναισθηματική δύναμη από τους τρισδιάστατους χαρακτήρες του.

Μη μου Λες Ψέματα

Συναισθηματική, στέρεα, όσο και εύπεπτη δραμεντί πάνω στα αληθινά ψέματα, τα οποία ξεκινούν από τη ζωή και γίνονται συναρπαστικές λογοτεχνικές και κινηματογραφικές ιστορίες.

Ένα Φλιτζάνι Καφέ και Καινούργια Παπούτσια

Υπαρξιακά αδιέξοδα πασχίζουν να αναδειχθούν μέσα από μια μελοδραματική συνθήκη, ο μινιμαλιστικός χειρισμός της οποίας καταντά φτωχός και μονοδιάστατος.