Σοφία

3

Απλή ως δομή και ύφος, σεναριακά περίτεχνη όμως προσέγγιση μιας πολύπλοκης κοινωνικής πραγματικότητας. Βραβείο σεναρίου στο τμήμα Ένα Κάποιο Βλέμμα των Κανών και της Διεθνούς Ένωσης Κριτικών στη Θεσσαλονίκη.

Σοφία

Το μεγάλου μήκους ντεμπούτο της γεννημένης στο Ραμπάτ Μεριέμ Μπενμ’Μπαρέκ-Αλοϊζί είναι μια ιστορία ενηλικίωσης η οποία διερευνά τις περίπλοκες σχέσεις της μαροκινής κοινωνίας με τις αξίες της. Αρχικά ως ένα τυπικό δράμα, καθώς η 20χρονη Σοφία, η οποία πάσχει από άρνηση εγκυμοσύνης, διαπιστώνει πως πρόκειται να γεννήσει σύντομα. Το ότι δεν είναι παντρεμένη όμως είναι κάτι που στη σύγχρονη Καζαμπλάνκα τιμωρείται με φυλάκιση. Έτσι, εκτός από την οργή της οικογένειάς της, η Σοφία πρέπει να αντιμετωπίσει και το νόμο, καθώς από το μαιευτήριο έχει προθεσμία 24 ωρών για να δηλώσει την ταυτότητα του πατέρα.

Απλή ως δομή και ύφος, η ταινία κινείται με αυτοπεποίθηση μέσα στο πλαίσιο μιας προβλέψιμης σύγκρουσης ιδιωτικής και δημόσιας ζωής, καταγγέλλοντας ένα αυστηρό modus vivendi, βασισμένο πάνω στην ανισότητα και στον κομφορμισμό. Αλλά όταν η Σοφία αποκαλύψει τον πατέρα του παιδιού της και στο «παιχνίδι» μπουν ο Ομάρ με την οικογένειά του, οι σχέσεις μεταξύ των χαρακτήρων αποκτούν μια πολύ πιο ενδιαφέρουσα δυναμική. Μέσα από τις αντιπαραθέσεις τους, η μαροκινή καθημερινότητα αναδεικνύεται σε πραγματική πρωταγωνίστρια που μοιράζει ρόλους και καθορίζει συμπεριφορές, από αυτήν της φιλελεύθερης ξαδέρφης Λένα σε εκείνη της «συμφεροντολόγου» μητέρας του Ομάρ.

Σοφία - εικόνα 1

Με περίτεχνη σεναριακή ανάπτυξη και καθαρό πολιτικό βλέμμα, η Μπενμ’Μπαρέκ ξεπερνά την εύκολη καταγγελία και φέρνει σε πρώτο πλάνο τις πολύπλοκες αντιφάσεις αυτής της βορειοαφρικανικής, μουσουλμανικής κοινωνικής πραγματικότητας. Περιγράφει εύστοχα τη θέση της γυναίκας, αποκαλύπτει το πώς η αντρική εξουσία αυτοπαγιδεύει τους «θύτες», συνδέει τις πολλαπλές εξαρτήσεις με το οικονομικό συμφέρον και τις ταξικές δια­φορές, κερδίζοντας το βραβείο σεναρίου στο τμήμα Ένα Κάποιο Βλέμμα των Κανών κι εκείνο της ­Διεθνούς Ένωσης Κριτικών στη Θεσσαλονίκη.

Γαλλία. 2018. Διάρκεια: 80΄. Διανομή: ONE FROM THE HEART.

Περισσότερες πληροφορίες

Σοφία

Sofia
3
  • Κοινωνική
  • 2018
  • Διάρκεια: 80 '
  • Μεριέμ Μπενμ'Μπαρέκ-Αλοΐζί

Η 20χρονη Σοφία γεννάει εκτός γάμου, κάτι που στη σύγχρονη Καζαμπλάνκα τιμωρείται αυστηρά. Έτσι, εκτός από την οργή της οικογένειάς της, η Σοφία πρέπει να αντιμετωπίσει και το νόμο, καθώς έχει προθεσμία 24 ωρών να δηλώσει την ταυτότητα του πατέρα.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Τι έμεινε από την τελετή απονομής του βραβείου κοινού LUX, πέρα από την υποχρέωση ψήφου στις επικείμενες Ευρωεκλογές;

Μια χούφτα αξιόλογες ταινίες με κοινωνικό πρόσημο, μια ψαλμωδία στα Εσθονικά και μια σημαία με τα αστεράκια της ΕΕ.

ΓΡΑΦΕΙ: ΑΝΝΑ ΦΑΡΔΗ
26/04/2024

Οι καλύτερες ταινίες που παίζουν τώρα στα σινεμά (25/4-1/5)

Μια λίστα με τις ιδανικότερες προτάσεις για κινηματογραφική έξοδο αυτήν την εβδομάδα.

Ο Λοράν Καντέ ήταν ένας λαϊκός σκηνοθέτης

Ένας από τους πιο ενδιαφέροντες Γάλλους δημιουργούς έχασε τη ζωή του σε ηλικία 63 ετών.

Η αβεβαιότητα για την Ίριδα παραμένει

Τα μέλη του ΠΟΦΠΑ καταγγέλλουν την παντελή αδιαφορία της διοίκησης του ΕΚΠΑ τόσο για το μέλλον της ιστορικής αίθουσας όσο και για τις δράσεις του Ομίλου.

Ο Ράιαν Γκόσλινγκ μάς συστήνεται ως ο "Κασκαντέρ"

Δείτε αποκλειστικά στο "α" ένα απόσπασμα από τα παρασκήνια της νέας ταινίας του διάσημου ηθοποιού.

"Stop Making Sense": Στον κόσμο ενός κεφαλιού

Τίποτα δεν έχει νόημα. Αλλά το "Stop Making Sense" έχει.

Η "Φόνισσα" υποψήφια για 16 βραβεία Ίρις

Δείτε αναλυτικά της υποψηφιότητες για την επετειακή 15η απονομή της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου.