Το ελληνικό ντοκιμαντέρ «πάει» Τεχνόπολη

Η Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων μετατρέπεται για τέσσερις η μέρες σε κοιτίδα των εγχώριων ταινιών τεκμηρίωσης με αφορμή το αφιέρωμα «Με τα Μάτια Ανοιχτά», που διοργανώνει για τέταρτη χρονιά η Ένωση Ελληνικού Ντοκιμαντέρ σε συνεργασία με το Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης.

Το ελληνικό ντοκιμαντέρ «πάει» Τεχνόπολη

Η Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων μετατρέπεται για τέσσερις η μέρες (29/3-1/4) σε κοιτίδα των εγχώριων ταινιών τεκμηρίωσης με αφορμή το αφιέρωμα «Με τα Μάτια Ανοιχτά», που διοργανώνει για τέταρτη χρονιά η Ένωση Ελληνικού Ντοκιμαντέρ σε συνεργασία με το Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης.

Το ελληνικό ντοκιμαντέρ «πάει» Τεχνόπολη - εικόνα 1
Ο μοντέρ Νιλς Παγκ Άντερσεν

Την ικανότητα του ντοκιμαντέρ να σχολιάζει εμφατικά την επικαιρότητα μέσα από λιγότερο γνωστές ανθρώπινες ιστορίες θέλει να επισημάνει το αφιέρωμα «Με τα Μάτια Ανοιχτά» που διοργανώνεται και φέτος στην Τεχνόπολη. Το πρόγραμμα των προβολών προσφέρει μια ευρεία γκάμα ντόπιων ταινιών, οι οποίες αφορούν κυρίως την εθνογραφία και την ιστορία. Την αυλαία του αφιερώματος σηκώνει φέτος ένας πολύ σημαντικός προσκεκλημένος, ο βραβευμένος μοντέρ Νιλς Παγκ Άντερσεν («Η Πράξη του Φόνου», «Η Όψη της Σιωπής», «Ανθρώπινη Ροή»). Ο Άντερσεν θα πραγματοποιήσει ένα masterclass με ελεύθερη είσοδο, το οποίο δεν πρέπει να χάσουν όσοι θέλουν να μάθουν τα μυστικά του μοντάζ από έναν πραγματικό μάστορα του είδους... Τι άλλο όμως ξεχωρίζουμε στο αφιέρωμα;

Αναμνήσεις από την Κατοχή

Το ελληνικό ντοκιμαντέρ «πάει» Τεχνόπολη - εικόνα 2
«Μπαλκόνι - Ημέρες Κατοχής»

Μία από τις πιο τραυματικές περιόδους της σύγχρονης ελληνικής ιστορίας έχει κεντρική θέση στο πρόγραμμα προβολών. Η ταινία «Μπαλκόνι - Ημέρες Κατοχής» (Χρύσανθος Κωνσταντινίδης, 2018) πραγματοποιεί ένα ιδιαίτερο οδοιπορικό στο παρελθόν του χωριού Λιγκιάδες, γνωστού και ως «Μπαλκόνι των Ιωαννίνων», με οδηγό έναν Γερμανό ιστορικό ο οποίος μαγνητοφωνεί τις μαρτυρίες όσων επέζησαν των θηριωδιών των Ναζί στο χωριό. Μια διαφορετική ιστορία της Κατοχής αφηγείται ο Τίμων Κουλμάσης στο «Πορτραίτο του Πατέρα σε Καιρό Πολέμου», αυτήν του πατέρα του και βοηθού καθηγητή, ο οποίος εργαζόταν στο Γερμανικό Επιστημονικό Ινστιτούτο που στην πραγματικότητα λειτουργούσε ως καταφύγιο αντιστασιακών, με τη μητέρα του, φοιτήτρια τότε στη Σχολή Καλών Τεχνών.

Στον ίσκιο του Νίκου Παπάζογλου

Το ελληνικό ντοκιμαντέρ «πάει» Τεχνόπολη - εικόνα 3
«Εγώ κι ο Ίσκιος μου: Ένα Ντοκιμαντέρ για τον Νίκο Παπάζογλου»

Στην ατζέντα μας σημειώνουμε ένα ντοκιμαντέρ που ανυπομονούμε να δούμε. Ο σπουδαίος μουσικός Νίκος Παπάζογλου μπορεί να «έφυγε» τον Απρίλιο του 2011, οι πιστοί οπαδοί του όμως δεν υπήρχε περίπτωση να τον ξεχάσουν. Έτσι, μια παρέα φίλων αποφάσισε να γυρίσει το αυτοχρηματοδοτούμενο –μέσω crowdfunding– «Εγώ κι ο Ίσκιος μου: Ένα Ντοκιμαντέρ για τον Νίκο Παπάζογλου» (Μιχάλης Αριστείδου & Ιωάννης Γρηγορόπουλος), το οποίο ανατρέχει στα μέρη όπου έζησε και δημιούργησε ο Παπάζογλου, σε μια διαδρομή μεταξύ Αθήνας, Νισύρου και φυσικά Θεσσαλονίκης, της πόλης όπου έφτιαξε μόνος ένα από τα πρώτα στούντιο. Μη χάσετε επίσης το μουσικό ντοκιμαντέρ «StringLESS» (Άγγελος Κοβότσος) για το ομώνυμο γυναικείο πολυφωνικό σχήμα, τα «Sudamerica: Τα Χίλια Χρώματα της Ζωής» (Δήμητρα Ζήρου) και «Ευτυχισμένοι Πρίγκιπες» (Πάνος Δεληγιάννης), αλλά και τα ντοκιμαντέρ για την προσφυγική κρίση «Πεθαίνοντας για την Ευρώπη» (Νίκος Πήλος) και «Η Προσφυγική Κρίση μέσα από τα Κινητά Τηλέφωνα» (Δάφνη Τόλη). Για τα υπόλοιπα, ραντεβού στην Τεχνόπολη...

Δείτε εδώ το πρόγραμμα του αφιερώματος:

Σε περίπτωση που δεν μπορείτε να δείτε το έγγραφο παρακαλώ πατήστε το ακόλουθο link Πρόγραμμα

Δείτε το τρέιλερ το αφιερώματος:

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Ο Λοράν Καντέ ήταν ένας λαϊκός σκηνοθέτης

Ένας από τους πιο ενδιαφέροντες Γάλλους δημιουργούς έχασε τη ζωή του σε ηλικία 63 ετών.

ΓΡΑΦΕΙ: ΓΙΑΝΝΗς ΚΑΝΤΕΑ-ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟς
26/04/2024

Η αβεβαιότητα για την Ίριδα παραμένει

Τα μέλη του ΠΟΦΠΑ καταγγέλλουν την παντελή αδιαφορία της διοίκησης του ΕΚΠΑ τόσο για το μέλλον της ιστορικής αίθουσας όσο και για τις δράσεις του Ομίλου.

Ο Ράιαν Γκόσλινγκ μάς συστήνεται ως ο "Κασκαντέρ"

Δείτε αποκλειστικά στο "α" ένα απόσπασμα από τα παρασκήνια της νέας ταινίας του διάσημου ηθοποιού.

"Stop Making Sense": Στον κόσμο ενός κεφαλιού

Τίποτα δεν έχει νόημα. Αλλά το "Stop Making Sense" έχει.

Η "Φόνισσα" υποψήφια για 16 βραβεία Ίρις

Δείτε αναλυτικά της υποψηφιότητες για την επετειακή 15η απονομή της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου.

Συνεχίζονται οι προβολές του ντοκιμαντέρ "Χρήστος, το Τελευταίο Παίδι"

Η βραβευμένη ταινία της Τζούλια Αμάτι παίζεται για δεύτερη εβδομάδα στους κινηματογράφους.

Αγγελική Παπούλια πώς βρέθηκες στη Σλοβενία για τον "Τελευταίο Ήρωα";

Η καταξιωμένη Ελληνίδα ηθοποιός μιλά στο "α" για τη συμμετοχή της στη σπιρτόζικη δραμεντί όπου υποδύεται μια εκπρόσωπο πολυεθνικής που αναστατώνει μια μικρή φτωχή κοινωνία.