Ready Player One

2,5

Ο Σπίλμπεργκ αποτίνει έναν διασκεδαστικό και θεαματικότατο φόρο τιμής στην ποπ κουλτούρα των ’70s και των ’80s, χωρίς όμως να μπορεί να τιθασεύσει πλήρως τα φαντασμαγορικά εφέ και να προσαρμόσει τη βιντεογκέιμ αισθητική στα μέτρα της ανθρώπινης, συγκινητικής ιστορίας του.

Ready Player One

Ο Σπίλμπεργκ αποτίνει έναν διασκεδαστικό και θεαματικότατο φόρο τιμής στην ποπ κουλτούρα των ’70s και των ’80s, χωρίς όμως να μπορεί να τιθασεύσει πλήρως τα φαντασμαγορικά εφέ και να προσαρμόσει τη βιντεογκέιμ αισθητική στα μέτρα της ανθρώπινης, συγκινητικής ιστορίας του.

Ready Player One - εικόνα 1

Ο Έρνεστ Κλάιν είναι ένας 46χρονος Αμερικανός που, μέσα από την αγάπη του για την ποπ κουλτούρα, κάνει καριέρα ως σλαμ ποιητής (απαγγέλ­λοντας στίχους επί σκηνής, με στοιχεία περφόρμανς), συγγραφέας και σεναριογράφος. Γι’ αυτό και το πρώτο του σενάριο ήταν μια άτυπη συνέχεια της cult φαντασίας «Οι Περιπέτειες του Μπακαρού Μπανζάι στην 8η Διάσταση» και το δεύτερο το «Fanboys» (με θέμα μια παρέα φανατικών του «Star Wars»), ενώ το λογοτεχνικό σουξέ του «Αν είσαι έτοιμος, πάτα enter» συνδυάζει την κινηματογραφική νοσταλγία, τον κόσμο των βιντεοπαιχνι­διών, την επιστημονική φαντασία και την καθαρή περιπέτεια. Ο Στίβεν Σπίλμπεργκ ανέκαθεν είχε μια τρυφερή, εξίσου νοσταλγική και απενοχοποιημένη σχέση με την παιδική ηλικία.

Με τη χαμένη αθωότητα, τις θαρραλέες ιδέες και την ανάγκη της να εξιδανικεύει ανθρώπους και καταστάσεις, στοιχεία κυρίαρχα στο μυθιστόρημα του Κλάιν, το οποίο ξεκινάει με ένα καθαρά σπιλμπεργκικό μοτίβο, την απώλεια μιας πατρικής φιγούρας. Στο χαοτικό, κοινωνικά άνισο και ασταθές 2045 όλος ο κόσμος βρίσκει παρηγοριά στην εικονική πραγματικότητα του OASIS, ενός virtual παιχνιδιού του οποίου ο ιδιοφυής κατασκευαστής Τζέιμς­ Χάλιντεϊ ξαφνικά πεθαίνει. Αφήνει όμως πίσω του ένα βίντεο στο οποίο ανακοινώνει πως μέσα στον απέραντο κόσμο του OASIS έχει κρύψει ένα «πασχαλινό αβγό», ένα γρίφο δηλαδή, που όποιος τον λύσει θα κληρονομήσει την αμύθητη περιουσία του.

Ready Player One - εικόνα 2

Σε έναν κινηματογραφικό κόσμο όπου το καλό και το κακό έχουν ονόματα και διευθύνσεις, Κλάιν (συν-σεναριογράφος μαζί με τον υπερηρωικό Ζακ Πεν) και Σπίλμπεργκ φέρνουν αντιμέτωπους μια ομάδα νεαρών παικτών, οι οποίοι ξεκινούν ο καθένας μόνος του προτού ενωθούν σε μια άτυπη οικογένεια, κι έναν αδίστακτο επιχειρηματία, τον διευθύνοντα σύμβουλο της OASIS, ο οποίος δεν διστάζει να φτάσει στα –απολυταρχικά και φονικά– άκρα για να μη χάσει τον έλεγχο της εταιρείας. Μαζί τους αντιπαρατίθενται η γοητευτική φαντασία με τη μίζερη πραγματικότητα, που μοιάζουν αρχικά εχθρικές, αλλά τελικά θα λειτουργήσουν συμπληρωματικά, σώζοντας τόσο τον αληθινό κόσμο του 2045 όσο και τον φαντασιακό της αγνής παιδικής ανάμνησης.

Όλα αυτά σε μια περιπέτεια επιστημονικής φαντασίας που συνδυάζει τη σεναριακή αφέλεια με το φαντασμαγορικό θέαμα, φέροντας στην ούγια την κομψή αφηγηματική υπογραφή του Σπίλμπεργκ. Ενός δημιουργού που κοιτάζει με χιούμορ και τρυφερότητα την ’80s ποπ κληρονομιά (από τη «Λάμψη» και την Τζόαν Τζετ στα παιχνίδια του Atari και στο «Akira»), υποστηρίζει πεισματικά τη δύναμη του παραμυθιού, αλλά δυσκολεύεται εδώ να βγάλει την ψυχή της σχηματικής μα συγκινητικής ιστορίας του πάνω από την ισοπεδωτική λαίλαπα των ειδικών εφέ και τη θεαματική μανιέρα της βιντεογκέιμ κουλτούρας.

ΗΠΑ. 2018. Διάρκεια: 140΄. Διανομή: TANWEER.

Περισσότερες πληροφορίες

Ready Player One

2,5
  • Επιστ. Φαντασίας
  • 2018
  • Διάρκεια: 140 '
  • Στίβεν Σπίλμπεργκ

Όταν ο ιδρυτής του πιο επιτυχημένου παιχνιδιού εικονικής πραγματικότητας πεθαίνει, προκαλεί όλους τους παίκτες να βρουν το καλά κρυμμένο μέσα του «πασχαλινό αβγό» και να κληρονομήσουν την αμύθητη περιουσία του.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Εμφύλιος Πόλεμος

Πολιτική περιπέτεια γυρισμένη με ρεαλισμό, προβλέψιμα απλοϊκή στην εξέλιξή της και μονοδιάστατη στην παραβολή της για τη σύγχρονη αμερικανική πραγματικότητα.

ΓΡΑΦΕΙ: ΧΡΗΣΤΟς ΜΗΤΣΗς
18/04/2024

Η Αρπαγή

Δομημένη σαν ψυχολογικό θρίλερ, μια ιστορία εμμονής αποκαλύπτει τη συντριπτική δύναμη των κοινωνικών ρόλων σ’ έναν κόσμο ψυχολογικής ανασφάλειας κι έλλειψης επικοινωνίας.

Το Περασμένο Καλοκαίρι

Αρκετά πιστό ριμέικ της δανέζικης "Βασίλισσας της Καρδιάς". Ενός τολμηρότερου ερωτικού δράματος, το οποίο διέθετε ένα διαφορετικό, αιχμηρό φινάλε.

Αμπιγκέιλ

Το μυστήριο συναντά το horror και το απενοχοποιημένο φαν, σε ένα διασκεδαστικό μιξ αναφορών και χαβαλέ, μέχρις ότου χαθεί ο έλεγχος και κυριαρχήσει η σαχλαμάρα.

Σπίθα στη Θάλασσα

Συγκινητικό δράμα επώδυνης ενηλικίωσης, το οποίο δεν ανοίγεται στα βαθιά σεναριακά, αντλώντας συναισθηματική δύναμη από τους τρισδιάστατους χαρακτήρες του.

Μη μου Λες Ψέματα

Συναισθηματική, στέρεα, όσο και εύπεπτη δραμεντί πάνω στα αληθινά ψέματα, τα οποία ξεκινούν από τη ζωή και γίνονται συναρπαστικές λογοτεχνικές και κινηματογραφικές ιστορίες.

Ένα Φλιτζάνι Καφέ και Καινούργια Παπούτσια

Υπαρξιακά αδιέξοδα πασχίζουν να αναδειχθούν μέσα από μια μελοδραματική συνθήκη, ο μινιμαλιστικός χειρισμός της οποίας καταντά φτωχός και μονοδιάστατος.