Τα φαβορί των Όσκαρ: Καλύτερη ταινία

Καθώς η στιγμή της μεγάλης απονομής πλησιάζει προβλέπουμε τους νικητές των βασικών κατηγοριών και τα αουτσάιντερ που έχουν πιθανότητες να κάνουν την έκπληξη.

Τα φαβορί των Όσκαρ: Καλύτερη ταινία

Καθώς η στιγμή της μεγάλης απονομής πλησιάζει προβλέπουμε τους νικητές των βασικών κατηγοριών και τα αουτσάιντερ που έχουν πιθανότητες να κάνουν την έκπληξη. Στη σημαντικότερη κατηγορία των βραβείων Όσκαρ «κονταροχτυπιούνται» εννέα ταινίες με τους συντελεστές να καρδιοχτυπούν μέχρι την αναγγελία του νικητή, η οποία ελπίζουμε να μην έχει την ίδια δραματική εξέλιξη με το περσινό μπέρδεμα των φακέλων...

Τα φαβορί των Όσκαρ: Καλύτερη ταινία - εικόνα 1
«Τρεις Πινακίδες Έξω από το Έμπινγκ, στο Μιζούρι»

Η ολοκληρωτική κυριαρχία του Ιρλανδού Μάρτιν ΜακΝτόνα σε όλες τις ως τώρα βραβεύσεις με τις «Τρεις Πινακίδες Έξω από το Έμπινγκ, στο Μιζούρι» φωτογραφίζει την ταινία ως απόλυτο φαβορί στην κατηγορία, σε συνδυασμό με τις σχεδόν σίγουρες νίκες της Φράνσις ΜακΝτόρμαντ στην κατηγορία α' γυναικείου ρόλου και του Σαμ Ρόκγουελ στη β' αντρικού. Τους τελευταίους μήνες όμως έχει αναπτύξει μία τρομερή δυναμική το αντιρατσιστικό θρίλερ «Τρέξε!» του Τζόρνταν Πιλ, που δεν πρέπει να περάσει απαρατήρητη. Τα επικαίρα μηνύματα της ταινίας, η οξυδερκής σκηνοθεσία της -που έδωσε υποψηφιότητα στην αντίστοιχη κατηγορία για τον Πιλ και όχι για τον ΜακΝτόνα- σε συνδυασμό με το βραβείο του Σωματείου των Σκηνοθετών στον Πιλ και την ενθουσιώδη αποδοχή της ταινίας τόσο από το κοινό όσο και από τους κριτικούς, δείχνουν πως το «Τρέξε!» είναι κάτι παραπάνω από απλό αουτσάιντερ για την καλύτερη ταινία.

Τα φαβορί των Όσκαρ: Καλύτερη ταινία - εικόνα 2
«Τρέξε!»

Αν απορείτε που δε διαβάσατε εξαρχής για τη «Μορφή του Νερού» του Γκιγιέρμο ντελ Τόρο, είναι γιατί παρά τις 13 υποψηφιότητες που έχει η ταινία όλα δείχνουν πως θα «αρκεστεί» στα Όσκαρ σκηνοθεσίας και πρωτότυπης μουσικής για τον Αλεξάντρ Ντεσπλά. Έταιρο αγαπημένο φιλμ της κατηγορίας, με πολλούς φαν και εκρηκτικές επιδόσεις στο αμερικάνικο box office, είναι το σκηνοθετικό ντεμπούτο της Γκρέτα Γκέργουιγκ «Lady Bird». Η μούσα του mumblecore εξέπληξε τους πάντες με την παρουσία της τόσο στην κατηγορία καλύτερης ταινίας, όσο και σκηνοθεσίας (από τις τέσσερις συνολικά υποψηφιότητες του φιλμ), με το φιλμ της να είναι πραγματικά χαρισματικό όχι όμως τόσο ώστε να το φέρει «αγκαλιά» με τον θείο Όσκαρ.

Τα φαβορί των Όσκαρ: Καλύτερη ταινία - εικόνα 3
«Lady Bird»

Δυστυχώς για τις πέντε εναπομείνασες ταινίες, το «παιχνίδι» θα κριθεί χωρίς τη συμμετοχή τους, παρά το γεγονός πως πρόκειται για εξαίσια και αριστοτεχνικά φτιαγμένα φιλμ. Προφανής περίπτωση τέτοιου είδους το λυρικό ρομάντσο του «Να με Φωνάζεις με το Όνομά σου» του Λούκα Γκουαντανίνο, αλλά και η μαεστρικά σκηνοθετημένη «Δουνκέρκη» από τον Κρίστοφερ Νόλαν, ο οποίος φέτος απέσπασε επιτέλους την πρώτη του υποψηφιότητα στην κατηγορία των σκηνοθετών. Για το ιστορικό δράμα «Η πιο Σκοτεινή Ώρα» όλη τη «δουλειά» θα βγάλει ο αγνώριστος ως Ουίνστον Τσόρτσιλ Γκάρι Όλντμαν, ενώ τα «The Post: Απαγορευμένα Μυστικά» του Στίβεν Σπίλμπεργκ και «Αόρατη Κλωστή» του Πολ Τόμας Άντερσον το πιθανότερο είναι πως θα μείνουν να χειροκροτούν τους συναδέλφους τους...

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Ο Λοράν Καντέ ήταν ένας λαϊκός σκηνοθέτης

Ένας από τους πιο ενδιαφέροντες Γάλλους δημιουργούς έχασε τη ζωή του σε ηλικία 63 ετών.

ΓΡΑΦΕΙ: ΓΙΑΝΝΗς ΚΑΝΤΕΑ-ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟς
26/04/2024

Η αβεβαιότητα για την Ίριδα παραμένει

Τα μέλη του ΠΟΦΠΑ καταγγέλλουν την παντελή αδιαφορία της διοίκησης του ΕΚΠΑ τόσο για το μέλλον της ιστορικής αίθουσας όσο και για τις δράσεις του Ομίλου.

Ο Ράιαν Γκόσλινγκ μάς συστήνεται ως ο "Κασκαντέρ"

Δείτε αποκλειστικά στο "α" ένα απόσπασμα από τα παρασκήνια της νέας ταινίας του διάσημου ηθοποιού.

"Stop Making Sense": Στον κόσμο ενός κεφαλιού

Τίποτα δεν έχει νόημα. Αλλά το "Stop Making Sense" έχει.

Η "Φόνισσα" υποψήφια για 16 βραβεία Ίρις

Δείτε αναλυτικά της υποψηφιότητες για την επετειακή 15η απονομή της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου.

Συνεχίζονται οι προβολές του ντοκιμαντέρ "Χρήστος, το Τελευταίο Παίδι"

Η βραβευμένη ταινία της Τζούλια Αμάτι παίζεται για δεύτερη εβδομάδα στους κινηματογράφους.

Αγγελική Παπούλια πώς βρέθηκες στη Σλοβενία για τον "Τελευταίο Ήρωα";

Η καταξιωμένη Ελληνίδα ηθοποιός μιλά στο "α" για τη συμμετοχή της στη σπιρτόζικη δραμεντί όπου υποδύεται μια εκπρόσωπο πολυεθνικής που αναστατώνει μια μικρή φτωχή κοινωνία.