Βασιλιάς Αρθούρος: Ο Θρύλος του Σπαθιού

2

Βιντεοκλιπίστικη, χαβαλετζίδικη και μεταμοντέρνα συνταγογραφημένη διασκευή της αρχής του μύθου των Ιπποτών της Στρογγυλής Τραπέζης. Πραγματικοί πρωταγωνιστές τα ειδικά εφέ, τα τριψήφια ντεσιμπέλ και το καταιγιστικό μοντάζ, σήμα κατατεθέν του σκηνοθέτη του «Δυο Καπνισμένες Κάννες» και του… ανακαινισμένου «Sherlock Holmes».

Βασιλιάς Αρθούρος: Ο Θρύλος του Σπαθιού

Αφού συμμαχήσει με σκοτεινές μαγικές δυνάμεις και σκοτώσει τον αδερφό του και βασιλιά Ούθερ, ο αδίστακτος Βόρτιγκεν ανεβαίνει στο θρόνο της Αγγλίας. Ξέρει όμως πως ο γιος του Ούθερ, που είναι ακόμη ζωντανός, θα επιστρέψει για να τραβήξει το μυθικό σπαθί Εξκάλιμπερ από το βράχο και να τον εκδικηθεί. Βιντεοκλιπίστικη, χαβαλετζίδικη και προβλέψιμη μεταμοντέρνα διασκευή της αρχής του μύθου των Ιπποτών της Στρογγυλής Τραπέζης.

Βασιλιάς Αρθούρος: Ο Θρύλος του Σπαθιού - εικόνα 1

Μετά την αποφασιστική τελευταία μάχη της ταινίας, στον επινίκιο επίλογό της ο Αρθούρος ολοκληρώνει την κατασκευή ενός γιγάντιου τραπεζιού στη μεγάλη σάλα του Κάμελοτ. Προφανώς, λοιπόν, ο θρύλος των Ιπποτών της Στρογγυλής Τραπέζης θα λάμψει στο επόμενο­ κεφάλαιο της –wishful– σειράς, στην αρχή της οποίας «πρωταγωνιστής» είναι το Εξκάλιμπερ. Το μυθικό σπαθί του βασιλιά Ούθερ, το οποίο μετά τη δολοφονία του τελευταίου από τον αδίστακτο αδερφό του Βόρτιγκεν, σφετεριστή πλέον του θρόνου της Αγγλίας, βρίσκεται βαθιά καρφωμένο σε ένα βράχο. Ο θρύλος λέει πως μόνον ο νόμιμος διάδοχος μπορεί να το τραβήξει και ο Βόρτιγκεν το περιμένει, σε αντίθεση με τον νεαρό Αρθούρο, έναν τσαμπουκαλή μικροαπατεώνα που μεγάλωσε σε πορνείο του Λονδίνου χωρίς να ξέρει τι του επιφυλάσσει η μοίρα.

Ο μύθος της ιστορικής ενοποίησης των βρετανικών φύλων υπό τους Αγγλοσάξονες δέχεται άλλη­ μία κινηματογραφική μεταφορά από τον μεταμοντέρνα παιχνιδιάρη Γκάι Ρίτσι, τον Βρετανό σκηνοθέτη του «Δυο Καπνισμένες Κάννες» και του... ανακαινισμένου «Sherlock Holmes». Αν και ο Μέρλιν δεν κάνει ακόμη εδώ την εμφάνισή του, η παρουσία της μαγείας είναι κυρίαρχη, όπως και αυτές των ειδικών εφέ, των τριψήφιων ντεσιμπέλ και του καταιγιστικού μοντάζ, το οποίο σπιντάρει, υπονομεύει, νοστιμίζει κι ενίοτε μπουρδουκλώνει τη βιντεοκλιπίστικη αφήγηση. Οι προσθαφαιρέσεις στη γνωστή ιστορία, που την κάνουν να φέρνει στον Ρομπέν των Δασών, δεν προσφέρουν ιδιαίτερες συγκινήσεις και ανεξαιρέτως όλοι οι χαρακτήρες μοιάζουν χάρτινοι ακόμη και με τα μέτρα ενός graphic novel. Για όποιον θέλει να δει και μια χριστιανική αλληγορία (υπάρχει μέχρι και η σκηνή της Αποκαθήλωσης), μπράβο του, οι υπόλοιποι ας αναζητήσουν το «Εξκάλιμπερ» του Τζον Μπούρμαν.

ΗΠΑ. 2017. Διάρκεια: 126΄. Διανομή: TANWEER.

Περισσότερες πληροφορίες

Βασιλιάς Αρθούρος: Ο Θρύλος του Σπαθιού

King Arthur: Legend of the Sword
2
  • Περιπέτεια
  • 2017
  • Διάρκεια: 126 '
  • Γκάι Ρίτσι

Αφού συμμαχήσει με σκοτεινές μαγικές δυνάμεις και σκοτώσει τον αδερφό του και βασιλιά Ούθερ, ο αδίστακτος Βόρτιγκεν ανεβαίνει στο θρόνο της Αγγλίας. Ξέρει όμως πως ο γιος του Ούθερ, που είναι ακόμη ζωντανός, θα επιστρέψει για να τραβήξει το μυθικό σπαθί Εξκάλιμπερ από το βράχο και να τον εκδικηθεί.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Εμφύλιος Πόλεμος

Πολιτική περιπέτεια γυρισμένη με ρεαλισμό, προβλέψιμα απλοϊκή στην εξέλιξή της και μονοδιάστατη στην παραβολή της για τη σύγχρονη αμερικανική πραγματικότητα.

ΓΡΑΦΕΙ: ΧΡΗΣΤΟς ΜΗΤΣΗς
18/04/2024

Η Αρπαγή

Δομημένη σαν ψυχολογικό θρίλερ, μια ιστορία εμμονής αποκαλύπτει τη συντριπτική δύναμη των κοινωνικών ρόλων σ’ έναν κόσμο ψυχολογικής ανασφάλειας κι έλλειψης επικοινωνίας.

Το Περασμένο Καλοκαίρι

Αρκετά πιστό ριμέικ της δανέζικης "Βασίλισσας της Καρδιάς". Ενός τολμηρότερου ερωτικού δράματος, το οποίο διέθετε ένα διαφορετικό, αιχμηρό φινάλε.

Αμπιγκέιλ

Το μυστήριο συναντά το horror και το απενοχοποιημένο φαν, σε ένα διασκεδαστικό μιξ αναφορών και χαβαλέ, μέχρις ότου χαθεί ο έλεγχος και κυριαρχήσει η σαχλαμάρα.

Σπίθα στη Θάλασσα

Συγκινητικό δράμα επώδυνης ενηλικίωσης, το οποίο δεν ανοίγεται στα βαθιά σεναριακά, αντλώντας συναισθηματική δύναμη από τους τρισδιάστατους χαρακτήρες του.

Μη μου Λες Ψέματα

Συναισθηματική, στέρεα, όσο και εύπεπτη δραμεντί πάνω στα αληθινά ψέματα, τα οποία ξεκινούν από τη ζωή και γίνονται συναρπαστικές λογοτεχνικές και κινηματογραφικές ιστορίες.

Ένα Φλιτζάνι Καφέ και Καινούργια Παπούτσια

Υπαρξιακά αδιέξοδα πασχίζουν να αναδειχθούν μέσα από μια μελοδραματική συνθήκη, ο μινιμαλιστικός χειρισμός της οποίας καταντά φτωχός και μονοδιάστατος.