Στα Δάση της Σιβηρίας

3

Χαμηλότονη, ρεαλιστική όσο και λυρική ιστορία επιβίωσης, που φέρνει στο νου το «Ντερσού Ουζαλά» του Κουροσάβα και βασίζεται σε αληθινά γεγονότα.

Στα Δάση της Σιβηρίας

Χαμηλότονη, ρεαλιστική όσο και λυρική ιστορία επιβίωσης, που φέρνει στο νου το «Ντερσού Ουζαλά» του Κουροσάβα και βασίζεται σε αληθινά γεγονότα.

Στα Δάση της Σιβηρίας - εικόνα 1

Λάτρης του ταξιδιού χωρίς προορισμό και χρονοδιάγραμμα, ο Σιλβέν Τεσόν είναι ένας κατά Γκαίτε περιηγητής (wandrer). Από τα Ιμαλάια μέχρι την Ισλανδία και το Βόρνεο, έχει διανύσει άπειρα­ επικίνδυνα και συναρπαστικά χιλιόμετρα, ενώ έχει καταγράψει τις εμπειρίες του σε μια σειρά βιβλίων, εκ των οποίων το «Στα δάση της Σιβηρίας» του απέφερε το 2011 το Βραβείο Μεντισίς. Πρόκειται για την εξιστόρηση της απομόνωσής του από τον Φεβρουάριο έως και τον Ιούλιο του 2010 σε μια καλύβα χωρίς ηλεκτρισμό στην καρδιά της Σιβηρίας, όπου για έξι μήνες ψάρευε, έκοβε ξύλα, περπατούσε, διάβαζε κι έπινε βότκα.

Θέλοντας να μεταφέρει αυτήν τη δραματικά λιτή περιπέτεια αυτογνωσίας στη μεγάλη οθόνη, ο Σαφί Νεμπού, ο οποίος έχει συνεργαστεί με τη Σαντρίν Μπονέρ στο δραματικό «Le Cou de la Girafe» και το ψυχολογικό θρίλερ «Το Σημάδι Ενός Αγγέλου», έδωσε στο σενάριό του, πάντα σε συνεννόηση με τον Τεσόν, επιπλέον μερικές μυθοπλαστικές νότες: ο νεαρός Γάλλος Τονί έχει απηυδήσει από τη μοντέρνα αστική ζωή, την οποία αφήνει πίσω του και ξεκινά για τη Σιβηρία. Όταν βρίσκει μια μικρή καλύβα στη βορειοανατολική όχθη της λίμνης Βαϊκάλη, αποφασίζει να την αγοράσει και να εγκατασταθεί εκεί, στην αγκαλιά της απέραντης φύσης. Ο ρωσικός χειμώνας όμως είναι ιδιαίτερα σκληρός και, όταν ο Τεντί χάνεται σε μια σφοδρή χιονοθύελλα, η παρέμβαση ενός φυγόδικου κυνηγού θα τον σώσει από βέβαιο θάνατο και θα του χαρίσει έναν απροσδόκητο φίλο.

Στα Δάση της Σιβηρίας - εικόνα 2

Περισσότερο από τον Σιλβέν Τεσόν, ο Τεντί θυμίζει έντονα τον Κρίστοφερ ΜακΚάντλες, αληθινό ήρωα του «Ταξιδιού στην Άγρια Φύση» του Σον Πεν. Έναν άνθρωπο που επιχειρεί να δραπετεύσει από τα άγχη του σύγχρονου πολιτισμού και να επιστρέψει στα βασικά. Μόνο που αυτά «δεν υπάρχουν κάπου και σε περιμένουν­, αλλά πρέπει να κερδηθούν από την αρχή», όπως λέει η ταινία στο ξεκίνημά της. Ταινία η οποία αναζητά με διακριτικό τρόπο όλα όσα μπορούν, έστω και προσωρινά, να επαναφέρουν τον άνθρωπο στη φυσική του κατάσταση. Η οποία δεν είναι η απομόνωση στην απόλυτη ερημιά, καθώς η συνταγή της ευτυχίας –«ένα παράθυρο στη Βαϊκάλη.

Ένα τραπέζι μπροστά από το παράθυρο», κατά τον Τεσόν– μετατρέπεται εδώ σε εφιάλτη επιβίωσης. Έτσι, παρά τα εντυπωσιακά πλάνα στο υπέροχο σιβηριανό τοπίο, η «φυσική ανθρώπινη κατάσταση» αποδεικνύεται, σύμφωνα με τον Νεμπού, η ανθρώπινη επαφή και συνύπαρξη σε έναν τόπο που στέκεται φιλοσοφικά και κοινωνικά έξω από το νόμο, πέρα από το καλό και το κακό. Μια εύστοχη διατύπωση, η οποία φέρνει αυτό το διακριτικό, «μικρό» και χαμηλότονο δράμα κοντά στο «Ντερσού Ουζαλά» του Κουροσάβα και σε μερικές ψιθυριστά διατυπωμένες αλήθειες για την... αληθινή ζωή.

Γαλλία. 2016. Διάρκεια: 105΄. Διανομή: ΔΑΝΑΟΣ.

Περισσότερες πληροφορίες

Στα Δάση της Σιβηρίας

Dans les Forets de Siberie
3
  • Δραματική
  • 2016
  • Διάρκεια: 105 '
  • Σαφί Νεμπού

Ο Γάλλος Τεντί εγκαταλείπει την αστική ζωή κι εγκαθίσταται σε μια απομονωμένη καλύβα στις όχθες της σιβηριανής λίμνης Βαϊκάλη. Απολαμβάνει τη μοναχική ομορφιά της φύσης, μέχρι που ο χειμώνας τον φτάνει στα όριά του και ο ίδιος χάνεται μέσα σε μια εφιαλτική χιονοθύελλα.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Ο Χρήστος που δε μένει πια εδώ παρουσιάζει το ασύγκριτο "Μαζί, Ποτέ!"

Το ανατρεπτικό φιλμ του Φατίχ Ακίν αφηγείται μια hardcore ερωτική ιστορία στα άκρα που συνδυάζει τρυφερότητα, ανθρωπιά, ασυμβίβαστη τρέλα και rock’n’roll ρομαντισμό.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
19/04/2024

Η σκηνοθέτρια Ιρίς Καλτενμπάκ γύρισε μία από τις εκπλήξεις της χρονιάς

Στην "Αρπαγή" η πρωτοεμφανιζόμενη δημιουργός υπογράφει ένα ψυχογράφημα που μένει αξέχαστο.

Οι ταινίες "Χάρι Πότερ" επιστρέφουν στους κινηματογράφους

Τα "Epic Movie Nights" φέρνουν ξανά στη μεγάλη οθόνη το franchise που λατρεύουν οι millennials.

"Αγαπούσε τα Λουλούδια Περισσότερο": Η νέα ταινία του Γιάννη Βεσλεμέ στο φεστιβάλ της Τραϊμπέκα

Ο σκηνοθέτης της "Νορβηγίας" ετοιμάζεται για παγκόσμια πρεμιέρα στη σημαντική νεοϋορκέζικη διοργάνωση.

Οι Άλεξ Γκάρλαντ & Κίρστεν Ντανστ μιλούν στο "α" για τον "Εμφύλιο Πόλεμο"

Ο σκηνοθέτης και η πρωταγωνίστρια της πολιτικά φορτισμένης δυστοπικής περιπέτειας απαντούν στις ερωτήσεις του "α" γύρω από τη δημιουργία μιας αγωνιώδους ταινίας, η οποία απεικονίζει έναν ανησυχητικό μελλοντικό κόσμο.

Εμφύλιος Πόλεμος

Πολιτική περιπέτεια γυρισμένη με ρεαλισμό, προβλέψιμα απλοϊκή στην εξέλιξή της και μονοδιάστατη στην παραβολή της για τη σύγχρονη αμερικανική πραγματικότητα.

Η Αρπαγή

Δομημένη σαν ψυχολογικό θρίλερ, μια ιστορία εμμονής αποκαλύπτει τη συντριπτική δύναμη των κοινωνικών ρόλων σ’ έναν κόσμο ψυχολογικής ανασφάλειας κι έλλειψης επικοινωνίας.